Окупанти тікають з Херсонщини. Чому не варто вірити позитивній пропаганді

Окупанти тікають з Херсонщини. Чому не варто вірити позитивній пропаганді

Фото: Перший Криворізький

Третього листопада на будівлі Херсонської облдержадміністрації зник прапор окупантів, наступного дня російські медіа почали поширювати інформацію про евакуацію мирного населення з міста.

Російська пропаганда та влада розповідають про небезпеку, яку нібито несуть українські армійці жителям Херсонщини, а анонімними Telegram-каналами поширюють інформацію про відступ російської армії та порожні блокпости. Та українські військові й аналітики не настільки оптимістичні. Редакція «Першого Криворізького» розбиралася, чому.

Пропаганда РФ


На початку листопада російські медіа стали поширювати заяву президента РФ про те, що з Херсона необхідно евакуювати цивільне населення, аби вони не опинились у зоні бойового конфлікту. Традиційно для російської пропаганди наратив почали поширювати у Telegram-каналі «РИА Новости», а її вже підхопили інші псевдомедіа.


Пізніше окупанти писали, що після евакуації на лівий берег далі жителі Херсонщини зможуть виїжджати із правобережжя самостійно.


А в етері пропагандистської програми «Соловйов LIVE» представниця організації «Волонтери Криму» Валерія Петрусевич розповіла, що попри заклики російської влади тікати через контрнаступ ЗСУ, частина херсонців лишається дома.


Не все так оптимістично


Військовий аналітик Петро Черник у блоці телеканалу «Інтер» в етері Національного марафону «Єдині новини #UAРазом» розповів, що вважає повідомляння росіян про втрату Херсона та відступ з міста — спецоперацією.


«У подібній пастці самі росіяни були у 1995 році, коли штурмували Грозний. Тоді чеченці також створили ілюзію, що вони відвели війська, прибрали блокпости та чотири ударні групи росіян зайшли в центр міста. У підсумку з усіх боків невеличкими групами їх оточили та знищили, а втрати особового складу та техніки були велетенськими», — розповідає аналітик.

Черник вважає, що брати Херсон українським армійцям штурмом не можна, оскільки це може привести до великих втрат. На його думку, тактика облоги та ударів по логістиці, обрана ЗСУ, абсолютно вірна. Він говорить, що справжнім надломом ворога стане момент, коли в полон здасться одномоментно мінімум одна батальйонна тактична група (600-800 військових, — авт.).

Також нагадаємо, що 3 листопада з будівлі Херсонської обласної державної адміністрації зняли російський прапор. Тоді ж українська сторона відреагувала, що це може бути провокацією. Зокрема про це у своєму Telegram-каналі написав голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.





«Окупанти створюють ілюзію, що нібито вони покидають Херсон — з міста прибрали ворожі блокпости та й військових РФ стало менше. Так вони хочуть ввести нас в оману. Херсонці, якщо залишаєтеся у тимчасово окупованому місті, ви маєте подбати про свою безпеку. Підготуйте тривожну валізу, запаси продовольства та укриття», — писав очільник ОВА.

На думку керівника Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрія Шаповалова розповіді про швидкий відступ росіян з Херсону — фейки, аби українці повірили в них та пішли у швидкий контрнаступ. Шаповалов вважає, що легко здавати Херсон росіяни не збираються, оскільки наразі це єдине велике місто України, яке їм вдалось окупувати.
Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з DW Akademie. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю ІА «Перший Криворізький» та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.


Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну