Уряд розширив перелік осіб для отримання статусу учасника бойових дій

Уряд розширив перелік осіб для отримання статусу учасника бойових дій

Фото: sud.ua

21 жовтня 2022 року на засіданні уряду ухвалені зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 413, що регулюють питання присвоєння статусу учасника бойових дій
для військовослужбовців, які беруть участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України.

Тобто військовослужбовців, які стали на захист держави під час воєнного стану з 24 лютого цього року.

Крім цього, уточнено, що статус УБД також може надаватися добровольцям Сил територіальної оборони.

Умовою надання статусу УБД для військовослужбовців, які беруть участь у заходах із забезпечення оборони, зокрема тих, які дістали поранення, контузії, каліцтва, є виконання ними особисто або у складі військової частини (установи, закладу) бойових завдань, розвідувальних заходів. При цьому не встановлюються вимоги щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій.

Підтвердженням виконання бойових завдань військовослужбовцем є витяги/копії з (за наявності хоча б одного з таких документів):

  • бойових донесень;
  • журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
  • вахтових журналів;
  • польотних листів;
  • матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами зазнання поранень, контузій, каліцтв.
Для отримання статусу УБД військовослужбовці, командири військових частин мають звернутися до комісії, утвореної державним органом, у підпорядкуванні якого перебувала військова частина з:

  • одним із документів, що підтверджують виконання бойових завдань, перерахованих вище;
  • довідкою про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена тепер новим додатком до постанови КМУ № 413.
При цьому звернутися з документами необхідно протягом місяця з дня участі у виконанні бойових завдань або проведенні розвідувальних заходів чи у разі зазнання поранення, контузії, каліцтва.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну