За тиждень троє дітей отруїлись грибами у Криворізькому районі

За тиждень троє дітей отруїлись грибами у Криворізькому районі

Фото: Перший Криворізький

За останній тиждень зареєстровано 3 випадки отруєння грибами з 3-ма постраждалими дітьми у Криворізькому районі, одна дитина померла.

Про це йдеться на сторінці Криворізького відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Усіх дітей відразу ж госпіталізовано до місцевого закладу охорони здоров'я, через погіршення стану 2-х дітей (16-ти та 8-ми років) транспортовано швидкою допомогою до обласної дитячої лікарні. Дитина 8-ми років, знаходилась у вкрай важкому стані, померла.

Отруєння сталося після вживання консервованих дикорослих грибів домашнього приготування, зібраних на початку жовтня у Широківській лісосмузі, за зовнішнім виглядом схожі на гриби «зеленушки».

В інших випадках зібрані гриби схожі на «білі» гриби, а також «гливи», що ростуть на стовбурах дерев.

Звертаємо увагу батьків та дорослих,що в сучасних умовах вкрай небезпечно збирати та споживати дикорослі гриби чи страви з них, аби уникнути отруєнь і страшних наслідків для здоров'я та життя.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів: нудота; блювота; різкий біль у животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); марення, поява галюцинацій. За наявності наведених вище симптомів негайно звертайтесь до свого сімейного лікаря або до служб екстреної медичної допомоги. Не займайтеся самолікуванням – це небезпечно для життя.

Перша допомога в разі отруєння грибами:
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.
Щоб не трапилось лиха:
  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках.
Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну