Чинна заборона на виїзд чоловіків з України не відповідає Конституції — НАЗК

Чинна заборона на виїзд чоловіків з України не відповідає Конституції — НАЗК

Фото: Перший Криворізький

Указом президента України про запровадження воєнного стану в Україні від 24 лютого не введено заборону на виїзд чоловіків за кордон.

Про це заявив під час брифінгу заступник голови Національного агентства із запобігання корупції Артем Ситник.

За його словами, відповідно до норм Конституції, чинні обмеження на виїзд за кордон не відповідають нормам чинного законодавства.

"Обмеження права залишати територію України в умовах воєнного стану відповідно до Конституції може бути запроваджено виключно в указі президента. Однак в указі від 24 лютого такої норми не було", — заявив Ситник.

Він додає, що в разі необхідності обмеження має бути введеним в чинний указ та затверджене парламентом, однак указ від 24 лютого досі не був змінений.

Водночас випускати чоловіків за межі держави перестали на підставі піднормативних актів.

Вивчення питання ажніяк не є політичним, а було обов’язком НАЗК, оскільки створює цілий блок корупційних ризиків. Саме тому НАЗК проводило оцінку ситуації.

Таким чином НАЗК рекомендує:

  • встановити обмеження на виїзд в указі Президента;
  • затвердити оновлений указ Верховною Радою;
  • передбачити усі винятки для виїзду за кордон, усі документи, які потрібні, для такого виїзду, в тому числі підстави для відмови;
  • врегулювати роботу системи «Шлях», оскільки вона є однією із найбільших корупційних шляхів незаконного перетину кордону.
«Ми не даємо головнокомандувачу ніяких рекомендацій, ми за те, щоб низка органів, які відповідають за це питання, попрацювали разом, врегулювали нормативну базу. Це зніме соціальну напругу та корупційні ризики. Наші рекомендації більше стосуються виконавчої влади», — зазначив Ситник.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну