Вони втікали з села без бою, — майор ЗСУ про «другу армію світу»

Вони втікали з села без бою, — майор ЗСУ про «другу армію світу»

Фото: Перший Криворізький

За кілька десятків кілометрів від Кривого Рогу щодня руйнуються домівки мирних мешканців. На Херсонщині постійно чути вибухи, адже тут проходить лінія зіткнення ЗСУ та армії РФ.

Навесні ЗСУ вдалось звільнити частину херсонської території.

Ми поговорили з майором Збройних Сил України Романом Ковальовим: він розказав про тактику «другої армії світу» і їхню поведінку на полі бою.

Як вороги втікали з населеного пункту без бою — у матеріалі 1kr.ua

Ми знаходимось у населеному пункті, назву якого говорити не будемо,— починає розмову майор Ковальов. — Це один з населених пунктів Херсонської області, який ЗСУ звільнили у квітні. Тут ворог не намагався зупинити наш наступ, бо вони просто втікали. У цьому регіоні під час контр(?)наступу ми звільнили близько 10 населених пунктів. Коли ми заходили, деякі місцеві виходили з домівок, щоб обійняти нас, і плакали. Багато хто говорив нам: «Знищіть їх усіх».
Майор Ковальов вважає, що деокупація і звільнення значної території Херсонської області не дозволили окупанту провести так званий «референдум» на папері, який росіяни планували встигнути у квітні. На підступах до села, де ми говорили з майором Ковальовим, розвідники ЗСУ зірвали плани російської оборони, і українським захисникам вдалось звільнити десяток населених пунктів майже без втрат: загиблих не було, були легко поранені, вони потроху одужують.

У ті з дні Збройні Сили України здобули трофеї: декілька одиниць техніки, в тому числі й танки, які зараз використовуються у підрозділі Ковальова. Тоді ж українські армійці взяли у полон кількох солдатів РФ — їх передали Службі безпеки України.

Нині обстановка у селі, яке було окуповане більше ніж місяць, каже майор, стабільна: місцеві мешканці вже звикли до мирного неба. Проте у сусідні села «прилітає» дуже часто: російська армія продовжує вести тактику «випаленої землі», знищуючи населені пункти й тероризуючи мирне населення.

За останній місяць на три населених пункти Херсонщини близько 30 вбитих чи поранених цивільних внаслідок російських обстрілів, — продовжує Роман Ковальов. — На наші майстерні атаки їхніх позицій вони відповідають одним чином: постійно ведуть вогонь по населених пунктах. Щоночі ми бачимо заборонені касетні й фосфорні боєприпаси




Наслідки влучання російських снарядів у будинки мешканців села на Херсонщині

Люди постійно питають нас, чи збираємось ми звідси, з села, відходити, — говорить майор Ковальов. — Я кажу, якщо будемо, то тільки вперед. Питають, коли ж ми підемо в наступ. Колись підемо. Хотілось би вже йти вперед, ми чекаємо, коли на це буде команда.


Для проведення повноцінного контрнаступу Україна очікує воєнного підсилення від західних партнерів, зокрема постачання зброї. Військові експерти підкреслюють, що постачання варто очікувати у серпні. Зокрема про це в інтерв’ю Вікнам розповів військовий аналітик, полковник запасу Олег Жданов.

Як «друга армія світу» перетворюється на горстку попелу в Україні


Український військовий бюджет (станом на 2021 рік) був меншим за російський майже у 4 з половиною рази. У 2022 році динаміка, скоріше за все, погіршилась для української сторони, і ось чому:

За даними Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), «у 2021 році Росія витратила на оборону 65,9 млрд доларів - на 2,9% більше, ніж роком раніше. Збільшення військових витрат у 2021 році відбувалося на тлі нарощування російських військ уздовж кордону з Україною. Зростання військового бюджету відбулося в тому числі завдяки високим доходам від продажу нафти та газу».

Військові витрати України, за даними SIPRI, різко зросли після анексії Криму Росією у 2014 році. У період з 2014 до 2021 року український військовий бюджет зріс на 72%, а з 2012 року – на 142%.

Російські ЗМІ кілька років поспіль публікували статті й телесюжети, де пишались званням «другої армії світу», яке Росія отримувала у рейтингах різних світових організацій.



джерело фото: rg.ru
У рейтингу Global Firepower Росія посіла друге місце серед армій світу у 2022 році.




Ось чим російська армія, на думку Шойгу і пропагандистських медіа, займається у країнах,на які відкрито нападає і солдати якої чинять воєнні злочини — «вдали от родины борется с терроризмом, участвует в специальных операциях…»

джерело фото: Риа новости



джерело фото: vesti.ru

Американський новинний вебсайт Business Insider у 2018 році назвав російську армію найпотужнішою в Європі. Та з перебігом повномасштабної війни Росії проти України у 2022 році риторика вебсайту, який укладав рейтинги армій світу, змінилася.


Нині новинна стрічка Business Insider виглядає так:
  • Україна стверджує, що знищила майже цілу російську армію в Ізюмі
  • Україна каже, що вбито стільки росіян, що російська армія зберігає загиблих солдатів на м'ясокомбінаті, перетвореному в морг
  • Як повідомляється, в Україні загинув найкращий снайпер російської армії в результаті останнього удару по військовій доблесті військ Путіна
  • Великі втрати російських військових від України в графіках





Згоріла російська техніка. Фото BBC

Звичайно, схоже на те, що вони (росіяни) втратили у цій війні стільки ж, скільки втратили за 10 років в Афганістані, – говорить полковник морської піхоти США у відставці Канчіан. — Отже, за нинішніми стандартами вони зазнали втрат, - текст зі статті Business Insider.


Однак проблеми, з якими російські військові зіткнулися на першому етапі війни — такі як погане керівництво, неохайна тактика та погано навчені війська, ймовірно, будуть переслідувати їх і погіршувати шанси захопити більше території, — текст зі статті Business Insider.

Російський «бліцкриг» провалився на першому тижні повномасштабної війни. Головне управління розвідки України стверджує, що Кремль відводив на захоплення України два тижні, та пройшло вже 4 місяці, а втрати російської армії збільшуються кожного дня — і в живій силі, і в техніці.

Загалом українські військові вже знищили ворожої техніки на більш як 15 мільярдів доларів, а втрати у живій силі складають понад 137 тисяч осіб, за даними порталу Minusrus. Мова йде про 34 100 ліквідованих ворогів, 102 300 поранених та 1000 взятих у полон.




Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

Фото: Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну