У МОЗ розповіли, чи очікувати криворіжцям спалах мавпячої віспи

У МОЗ розповіли, чи очікувати криворіжцям спалах мавпячої віспи

Фото: pixabay.com

В Україні реєструватимуть випадки мавпячої віспи, але епідеміологічного спалаху боятися не варто.

Про це в інтерв'ю "Суспільному" розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Мавпяча віспа в Україні буде, але ми точно знаємо, яким чином проводити епідеміологічне розслідування. Знаємо, чим лікувати, як лікувати. І що треба застосовувати, щоб цей випадок був локалізований. Тому я не впевнений, що буде спалах", - наголосив він.

Кузін розповів, що наразі у світі зареєстровано понад 170 випадків мавпячої віспи. Він пояснив, що для того, аби інфікуватися, потрібно мати тісний контакт з інфікованим. Водночас хвороба передається не так швидко, як коронавірус.

"Не достатньо поспілкуватися з людиною поруч, потиснути їй руку. Треба мати доволі тривалий близький контакт з виділеннями цієї людини, або, наприклад, кров'ю, або з якимось біологічним матеріалами. Такий тип контакту буває переважно в побуті", - йдеться у повідомленні.

Лікарі отримали чіткі інструкції як в Україні, так і в усьому світі.

"Упродовж самої хвороби інфіковані повинні перебувати в закладі охорони здоров'я. Це по суті лікування і дорівнює невеличкому карантину. Після того, як людина одужала, вона вже не становить ніякої загрози для навколишнього середовища, зокрема для людей", - сказав Кузін.

Він розповів, що зараз у світі не планують проводити масову вакцинацію від мавпячої віспи.

"Захворювання доволі рідко протікає у важкій формі, тому швидкість передачі його є мінімальною. Ризики його епідемічного поширення для світу також мінімальні", - додав заступник міністра з охорони здоров'я.

Посилання скопійовано в буфер обміну