У Кривому Розі планують перейменувати кілька сотень вулиць, —тривають засідання робочої групи

У Кривому Розі планують перейменувати кілька сотень вулиць, —тривають засідання робочої групи

Фото: Первый Криворожский

10 травня у Кривому Розі відбулось друге засідання робочої групи щодо перейменувань вулиць у зв’язку із дерусифікацією.

Про це повідомляє журналістка редакції "Першого Криворізького".

Попередньо відомо про перейменування кількох сотень топонімів.

Заступник міського голови Сергій Мілютін, порушуючи норму закону про мову вкотре говорив російською. Він очолює цю робочу групу і сказав, що треба порахувати скільки грошей буде потрібно виділити людям, які живуть на тих вулицях, які перейменують. Мовляв, це буде потрібно для приведення у порядок документів. Одна з присутніх чиновниць припустила, що зараз люди не зможуть змінити собі документи, оскільки у країні триває війна і не працюють реєстри. Попередньо таке перейменування людям може коштувати 1000 гривень, сказали присутні.

Яким документом регламентована необхідність зміни документів, присутні не вказали.

У Центрально-Міському районі Кривого Рогу є 49 вулиць і 5 провулків, які потребують перейменування. Це попередні напрацювання чиновників.
Голова Центрально-Міської райради Катерина Мурашова сказала, що є пропозиції щодо нової назви вулиці Чкалова у Галини Яшукової – першої у Кривому Розі акушерки. Голова району говорить, що це було би доречно, бо поруч пологовий будинок.

Також є пропозиція назвати одну з вулиць на честь Петра Веропотвеляна — криворізького генетика.

В першу чергу присутні вирішили перейменувати вулиці, пов’язані із топонімами в Росії, діячами культури, історичними персонажами в країні, яка третій місяць намагається знищити Україну.

Перейменувати планують такі вулиці, як Брянська, Білгородська, Біломорська, Вахтангова, Мойсеївська, Нижньотагільська, Пермська, Пожарського, Псковська, Саранська, Сиктивкарська, Усурійська, Декабристів, Рахманінова, Толстова, Цветаевої, Чеботарьової та інші.

Зауважимо, це далеко не повний перелік назва вулиць, які будуть перейменовані.

Покровський район також підготував перелік вулиць, які потрібно перейменувати — це 51 топонім. Тут вирішили запропонувати спочатку перейменувати вулиць у приватному секторі, а потім узятис і за центральні вулиці.

Мова йде про такі вулиці, які планують перейменувати: Ангарська, Багратіон, Гуренка, Земнуков, Іжевська, Крандштатська, Новомосковська, Панфьоров, Таганська, Туринська, Шаляпінська тощо.

На засіданні з’ясувалось, що у місті є вулиці, будинків на яких вже немає, або де живуть до 10-ти осіб, отже їх пропонують приєднати до більш крупних.

В Інгулецькому районі Кривого Рогу перейменування зараз потребують 31 улиця і 1 провулок.

Скільки вулиць перейменують у Довгинцівському районі 72 топоніми.

У Металургійному районі міста — 49 вулиць.

У Саксаганському районі міста перейменуванню підлягають 29 вулиць. 16 назва пов’язані із географічними назвами міст у російській федерації.

У Тернівському районі міста чиновники запропонували перейменувати 33 вулиці, а науковці запропонували ще 19, чиновники їх відхилили, оскільки вважають, що не всі назви правильно трактовані. До прикладу, Шишкін це не художник, а визволитель міста.

Зауважимо, наразі редакція не наводить повного переліку вулиць, а лише ті, назви яких прозвучали під час засідання комісій. Редакція продовжує стежити за розвитком події.

У кожному районі обговорення відбуватимуться окремо.

Посилання скопійовано в буфер обміну