13 грудня — Міжнародний день скрипки

13 грудня —  Міжнародний день скрипки

Фото: Первый Криворожский

13 грудня Міжнародний день скрипки. Свято присвячене одному з найдавніших та найулюбленіших музичних інструментів — скрипці. Її історія розпочалася 1530 року, коли її сучасна конструкція розвинулася із ліри да брачо та ребека. Першу ж сучасну скрипку приписують Андреа Аматі з Кремони (Італія).

13 грудня в Україні і світі святкують День різдвяного светра. Цей теплий одяг став дуже популярним у Ірландії та Англії в 80-х роках минулого століття, коли в подібному з'явився на телешоу "The Cosby Show" його ведучий Білл Косбі.

Свій другий шанс на популярність різдвяний светр отримав 2010 року, коли знову ж таки телеведучий Джиммі Феллон вигадав зробити щось цікаве для своїх глядачів. Він розпочав проєкт "12 днів різдвяних светрів". Кожного дня (за 12 днів до Різдва) він брав у віконці спеціального адвент-календаря один різдвяний светр та дарував його одному з глядачів.

13 грудня 2023 року — середа. 658-й день війни в Україні.

Цей день в історії України та світу:
У 1769 році починається перше концертне турне 13-річного Вольфганга Амадея Моцарта (Італія).

У 1958 році американські вчені провели запуск живої істоти в космос з поверненням (це була мавпа Гордо), яка провела там 15 хвилин.

У 2004 році Андрій Шевченко отримує "Золотого м'яча".

Народні прикмети:
  • якщо в цей день піде сніг та не розстане, то він пролежить 110 днів;
  • якщо до 13 грудня вже випав сніг, зима буде малосніжною і досить теплою;
  • холодно, але сонячно — очікуйте хороший врожай;
  • немає опадів і світить сонце — чекайте хорошої погоди;
  • якщо в каміні вогонь червоного кольору — буде холодно, білого — буде відлига.
Що не можна робити:
  • на Андрія заборонено прясти, шити, ткати, бо можна накликати на себе біду;
  • не можна вживати молочні продукти, м'ясні та яйця, бо триває Різдвяний піст.
Іменини в Андрія та Івана.

Коментарі (2)

Майор Томин

08:41, 13 грудня 2021

Ровно 54 года назад, 11 декабря 1967, приказом Министерства автомобильной промышленности СССР Луцкий машиностроительный завод был преобразован в Луцкий автомобилестроительный завод или сокращенно ЛуАЗ.
А сейчас Луцк депрессионный регион, без индустриальной, технологической составляющей, только водочка - селёдочка и мытие задов в ЕС.

Sergrey5

16:06, 13 грудня 2021

Ракету "Юпітер АМ-13" з мавпою Гордо на борту запустили американці з космодрому на мисі Канаверал у Флориді 13 грудня 1958 року. Мавпа Гордо стала першим приматом, який потрапив в космос.
Вона провела 15 хвилин в космосі. Після приводнення на Землю капсула потонула. Гордо загинув, Військово-морські сили не змогли знайти катапультувавшийся відсік.
28 травня 1959 року на борту ракети "Юпітер АМ-18" в космос відправили Ейбл макаку-резус і саймірі Міс Бейкер. Вони стали першими мавпами, які вдало повернулися на Землю після подорожі в космос. Політ був суборбітальний з висотою понад 80 км.
------
80 км ! Курам на сміх. Це не космос.

Посилання скопійовано в буфер обміну