Феєрверки на Новий Рік — чи дозволяє закон купувати та використовувати

Феєрверки на Новий Рік — чи дозволяє закон купувати та використовувати

Фото: pixabay

Продаж та використання піротехнічних засобів (феєрверків, бенгальських вогнів, петард тощо) регулюється Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», а також постановою Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2011 року № 839 «Про затвердження Технічного регламенту піротехнічних виробів».

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

Крім того, питання щодо заборони продажу та використання піротехніки на території міст, сіл та селищ визначається відповідними рішеннями органів місцевого самоврядування.

З якого віку можна купувати та використовувати піротехніку?

Це залежить від виду піротехнічних засобів. Вони поділяються на:

феєрверки:

класу 1 (загального використання, що мають дуже низький рівень небезпеки та шуму і можуть використовуватися у житлових будівлях);

класу 2 (загального використання, що мають низький рівень небезпеки та шуму і не призначені для використання у житлових будівлях);

класу 3 (загального використання, що мають середній рівень небезпеки і не призначені для використання у житлових будівлях);

класу 4 (професійного використання, що мають високий рівень небезпеки);

сценічні піротехнічні вироби:

класу Т1 (що мають низький рівень небезпеки);

класу Т2 (що мають високий рівень небезпеки і призначені для використання виключно особами із спеціальною підготовкою);

піротехнічні вироби, зокрема ті, що призначені для транспортних засобів:

класу Р1 (що мають низький рівень небезпеки);

класу Р2 (що мають високий рівень небезпеки і призначені для використання виключно особами із спеціальною підготовкою).

Отже, феєрверки заборонено продавати або передавати особам, які не досягли такого віку:
класу 1 – 12 років;
класу 2 – 16 років;
класу 3 – 18 років;
сценічні піротехнічні вироби класу Т1 та піротехнічні вироби класу Р1 – 18 років.

Заборонено продавати або передавати феєрверки класу 4, сценічні піротехнічні вироби класу Т2 та піротехнічні вироби класу Р2 особам, які не мають спеціальної підготовки.

Купувати піротехнічні вироби необхідно тільки в спеціалізованих торгових місцях і вимагати у реалізаторів сертифікат якості.

У жодному разі не купуйте петарди й феєрверки на стихійних ринках, в транспорті чи підземних переходах.

Не намагайтесь виготовити феєрверки самостійно в домашніх умовах.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій надає такі рекомендації: перед використанням піротехнічних виробів уважно ознайомтеся з інструкцією і суворо дотримуйтесь вказівок. Кожен виріб має бути забезпечений інструкцією українською мовою, яка містить обмеження в користуванні за віком (чи можна давати в руки дітям) і правила утилізації. В обов’язковому порядку на піротехнічному виробі повинні бути нанесені знак відповідності технічним регламентам та ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, що провів процедуру оцінки відповідності піротехнічного виробу.

Переконайтеся, що термін їх придатності не закінчився. Не можна використовувати вироби, які мають дефекти: зіпсовані, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту.

Забороняється запускати петарди, феєрверки, ракети з балконів чи у закритих приміщеннях. Запускати феєрверки слід на відстані не менше 100 метрів від будинків та інших об’єктів.

Не можна зберігати піротехнічні вироби біля обігрівачів і опалювальних приладів: батарей, електричних і газових печей.

Не варто носити піротехніку в кишенях та підпалювати, тримаючи в руках. Запалюючи феєрверк, не нахиляйтеся над ним, а постарайтеся відразу ж відійти на безпечну відстань – 30-50 метрів. До будь-якого піротехнічного виробу підходьте мінімум через дві хвилини після закінчення його роботи. А до багатозарядних краще не наближатися ще довше.

При використанні найпростіших піротехнічних засобів – хлопавок та бенгальських вогнів, слід також дотримуватися певних правил. Вміст хлопавки вилітає з корпусу під тиском, а тому снаряд заборонено направляти в обличчя та освітлювальні прилади. Хлопавки не можна використовувати поблизу відкритого вогню, свічок тощо. Все це може привести до загорання конфетті або серпантину.

Кольорові бенгальські вогні виділяють в процесі горіння шкідливі речовини, тому спалювати їх краще тільки на відкритому повітрі, або відразу гарно провітрити приміщення.

Читайте також: Які релігійні свята очікують на криворіжців у грудні

Коментарі (2)

Final Cut 4,30

10:35, 05 грудня 2021

Чихать зубожилые хотели на вси законы))

Final Cut 4,30

10:41, 05 грудня 2021

Що робити українцям для захисту країни в разі вторгнення військ Росії

В Україні у разі можливого повномасштабного вторгнення російських військ громадяни, які бажають захистити свою батьківщину, можуть у будь-якій області долучатися до підрозділів територіальної оборони та руху опору, щоб боротися із загарбниками.

Про це розповів народний депутат, полковник СБУ Роман Костенко в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера".

Політик і колишній військовий також зазначив, що закон про територіальну оборону почне повністю діяти з 1 січня 2022 року, і в бюджеті вже закладені кошти на її функціонування.

"Тому територіальній обороні - бути", - наголосив він.

Депутат звернув увагу на прописаний у законі рух опору, до якого громадяни України також можуть долучатися, щоб захищати свою державу у разі ворожої інтервенції.

"Це партизанщина, як раніше називали, це Сили спеціальних операцій", - пояснив Костенко.

Він наголосив на важливості бути завчасно готовим і до можливого нападу, і до боротьби вже на місцях.
==========================================

Пока пересичные будут партизанить, командиры будут власнисть свою эвакуювати))

Посилання скопійовано в буфер обміну