17 листопада — Міжнародний день студентів

17 листопада — Міжнародний день студентів

Фото: Первый Криворожский

17 листопада святкують Міжнародний день студентів.

У 1939 році після студентських демонстрацій протесту нацисти закрили в Празі всі університети, дев'ятьох осіб стратили без суду і слідства, а близько 2000 студентів і викладачів відправили в концтабори.

Такою була відповідь окупантів на антинацистську демонстрацію, що відбулася у Празі в жовтні (тоді один із її учасників був убитий агентами таємної поліції, а студент-медик Ян Оплетал отримав смертельні поранення й був похований 15 листопада).

У 1941 році Міжнародна студентська рада в Лондоні ухвалила рішення вважати 17 листопада Міжнародним днем студента у пам'ять про ті празькі події.

Ще 17 листопада Міжнародний день протидії булінгу. Припадає подія на третю п'ятницю листопада. Це глобальна ініціатива, яку проводять двічі на рік (перший раз у лютому) з метою вирішити нагальну проблему булінгу серед дітей, підлітків та дорослих.

День створили двоє 12-класників з Нової Шотландії, які виступили проти булінгу, коли його однокласника висміяли за те, що він любив носити рожеву сорочку.

17 листопада 2023 року — п’ятниця. 632-й день війни в Україні.

Народні прикмети:

  • мишей більше, ніж зазвичай — зима буде холодною;
  • ліс здалеку здається чорним — очікуйте відлигу;
  • білі круги довкола сонця — очікуйте сніжну бурю;
  • не давайте гроші в борг нікому.
Що не можна робити:

  • не можна нічого виносити з дому — втратите щастя;
  • не виходьте з дому;
  • не можна ходити на перехресті доріг.
Іменини у Никандра, Івана, Степана, Олександра, Миколи, Іллі та Євгенії.



Коментарі (3)

Za Krivbass

08:14, 17 листопада 2021

Вечная память пражским студентам 39го...

Майор Томин

09:07, 17 листопада 2021

День студента-25 января(Татьянин день)

Майор Томин

14:13, 17 листопада 2021

17 ноября 1919 года Реввоенсовет Республики принял решение о создании 1-й Конной армии (С.М. Буденный, член РВС К.Е. Ворошилов). Армия являлась одной из ударных групп Южного фронта. В 1919 году участвовала в Воронежско-Касторненской и Донбасской операциях, в 1920 году – в Егорлыкской операции. Принимала участие в советско-польской войне 1920 года и в боях с махновцами на Левобережной Украине. Расформирована в мае 1921 года.

1-ая Конная армия была создана на базе конного корпуса Семена Буденного.

1-ая Конармия принимала участие во многих операциях Гражданской войны и была расформирована лишь в октябре 1926 года. В Гражданскую войну действовала и 2-я Конная армия под командованием вначале Огородникова, затем – Миронова. Идея создания конных армий принадлежала комдиву Борису Думенко. Он прославился в январе 19-го года, когда во главе особой конной дивизии совершил рейд по тылам Белой армии в районе Царицына. Тяжело раненного в бою Думенко сменил Семен Буденный. По окончании рейда Думенко и Буденный были награждены орденами Красного Знамени. Конармии посвящен цикл рассказов Исаака Бабеля.

Посилання скопійовано в буфер обміну