14 листопада — Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

14 листопада — Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Фото: Первый Криворожский

Сьогодні,14 листопада Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Ця подія повинна нагадувати людству, що цукровий діабет досить серйозна хвороба, яка стає дедали поширенішою в усіх країнах світу. Цього дня розповідають про наслідки захворювання, можливості його профілактики та лікування.

Головна місія дня — поширити інформацію про цукровий діабет. Хвороба ця належить до групи ендокринних захворювань, які пов'язані із порушенням засвоєння глюкози, хвороба розвивається через повну чи відносну недостатність гормону інсуліну, через що розвивається гіперглікемія.

14 листопада в Україні і світі святкують Міжнародний день логопеда. Створили професійне свято 2004 року. Багато хто помилково вважає, що єдиним завданням логопеда є коригування неправильної вимови. Але представники цієї професії допомагають виправити всі порушення мовлення і навіть повну його відсутність.

Логопедія є цілою наукою, яка вивчає механізми, симптоми, причини, структуру порушень мовлення. Вона з'явилася ще у XVII столітті, але активне вивчення цієї галузі почалося XIX століття.

14 листопада в церковному календарі – день пам’яті святого апостола Пилипа. Він був наймолодшим учнем Ісуса Христа, займався вивченням Святого Письма та проповідуванням Євангелія у Фригії та Скифії. Святого апостола люди шанували ще за життя, адже він творив справжні дива.

Зокрема, воскресив із мертвих немовля. До християнства Пилип приєднався після того, як побачив воскресіння Христа. Він пішов в народ, розповідав про Ісуса, зцілював хворих. Якось він вилікував від укусу отруйної змії дружину антипата.

Та розповіла все своєму чоловікові, який злякався, що віра розповсюдиться всім містом. Тому наказав спалити помешкання, де жив тоді Пилип. Помер апостол у страшних муках.

14 листопада 2023 року — вівторок. 629-й день війни в Україні.

Цей день в історії України та світу:

У 1770 році шотландський дослідник Джеймс Брюс виявив витік Блакитного Нілу на північному заході Ефіопії — початок річки Ніл, найдовшої у світі.

У 1918 році з ініціативи провідних українських вчених декретом гетьмана Павла Скоропадського засновано Українську Академію наук та визначено її офіційний статус.

У 1999 році Леонід Кучма повторно переміг на президентських виборах, набравши в другому турі 56,25% голосів.

Народні прикмети:

  • якщо мороз слабкий, то зима прийде нескоро;
  • брудна дорога — морозів не буде до середини зими;
  • якщо з'їсти в цей день курячого м'яса, то курей буде багато;
  • якщо парубок в сім'ї з'їсть куряче серце, то буде здоровим весь рік;
  • не можна виливати воду після миття немовляти — він буде страждати від безсоння.
Що не можна робити:

  • не можна витрачати багато коштів;
  • замикати дім зовні;
  • нічого не робити.
Іменини у Олександра, Давида, Дениса, Дмитра, Івана, Єлизавети, Якова.

Коментарі (2)

Дед Чудодей

11:17, 14 листопада 2021

Медсестра у ковідному відділенні зп
40 000 грн

Луис Корвалан

13:59, 14 листопада 2021

це тоби не чопики забивать

Посилання скопійовано в буфер обміну