9 травня — День Європи

9 травня — День Європи

Фото: Первый Криворожский

В Україні 9 травня відзначають День Європи спільно з державами Європейського Союзу.

Указом Президента України «Про День Європи» від 8 травня 2023 року № 266/2023 в Україні встановлено День Європи, який відзначається щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу.

Це рішення прийнято «усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань».

9 травня в історії
У 1502 році Христофор Колумб з невеликою флотилією з чотирьох суден і екіпажем в 150 осіб відплив з Кадіса в свою останню, четверту, подорож до Америки.

У 1832 році 15 вождів індіанців семінолів підписали договір про продаж їхньої землі у Флориді уряду США і догляді індіанців за річку Міссісіпі.

У 1907 році американка Анна Джарвіс розпочала свою національну кампанію по установі святкування Дня матері в США.

У 1958 році в Сан-Франциско (в цьому місті розгортається дія) відбулася прем'єра фільму Альфреда Хічкока «Запаморочення» з Джеймсом Стюартом і Кім Новак в головних ролях.

У 1967 році боксер Мохаммед Алі позбувся титулу чемпіона світу у важкій вазі серед професіоналів радою WBA (Всесвітньої боксерської асоціації) після висунутого проти нього звинувачення у відмові служити в армії США.

Що сьогодні не можна робити
У цей день не можна руйнувати гнізда ластівок. Також сьогодні краще не чіплятися зайвий раз до чоловіків - вони в цей день схильні до поганого настрою. 9 травня вважається днем обманів, тому краще не одружуватися. Також не можна гадати і передбачати майбутнє.

Наші предки раніше вірили у такі прикмети:

  • ясно і багато роси — чекайте великого врожаю огірків;
  • зозуля кує часто і голосно - скоро настане гарна літня погода;
  • вітер протягом дня посилюється, а до вечора, навпаки, слабшає — буде ясна і стійка погода.
Іменини у Василя, Глафіри, Степана, Петра, Івана та Миколи.

Коментарі (11)

Трамвайчик

08:59, 09 травня 2021

Мендалаевские утырки сегодня будут визжать и зиговать. А нормальных ребят поздравляю с великим праздником Днём Победы!!!

Гюнтер

09:13, 09 травня 2021

С днём Победы в Великой Отечественной войне! Слава советским воинам освободителям! Всем мира и добра!

Бандуро прыйшов

09:35, 09 травня 2021

Взагали то друга свитова скинчылась 02 вересня 1945 року. Мабуть редакторка дужэ хвылювалась тому и зробыла помылку. Отжэ нэ трэба хвылюватыся. 76 рокив тому наши предки пэрэмогли нимецькый нацизм

Бандуро прыйшов

09:36, 09 травня 2021

А мэ пэрэможэмо нацизьм украйинськый!
Зи святом усих, шановнэ панство!

Александр 189

09:38, 09 травня 2021

Какой это второй? Это первый!!! И посвящён победе!!!

fonsdlej

10:05, 09 травня 2021

"История формирует нас как людей, но также и как нации.
Это делает еще более важным честное решение проблемы.
Прошлое Германии показывает опасность ревизионизма, который заменяет рациональное мышление национальными мифами.
По этой причине - а не из-за какого-то предполагаемого морального превосходства - мы, немцы, в особенности, призваны занять позицию, когда те, на кого нападают, превращаются в нападающих, а жертвы - в преступников.

Повторяющиеся в последние месяцы попытки переписать историю таким позорным образом требуют от нас разъяснений, в которых нет необходимости, учитывая непреложные исторические факты:
Германия в одиночку развязала Вторую мировую войну, напав на Польшу. И только Германия несет ответственность за человеческое преступление Холокоста.
Любой, кто сеет сомнения по этому поводу и подталкивает другие страны к роли виновных, поступает несправедливо по отношению к жертвам.
Они превращают историю в инструмент и раскалывает Европу."

Министр иностранных дел Германии Хайко Маас.

С Днем Победы в Великой Отечественной войне! С праздником!

Человек я

10:14, 09 травня 2021

Редакторка под маками.

911_911

11:32, 09 травня 2021

Сегодня День победы. Спасибо деду за победу.

Трамвайчик

11:48, 09 травня 2021

"В воскресенье, 9 мая, националисты устроили провокацию прямо возле парка Славы, куда ветераны пришли возложить цветы по случаю праздника Дня Победы. А один из них даже начал зиговать, когда возле них проходил ветеран в мундире."
Нет слов. Желаю этим выродкам умереть самой мучительной болезнью.

fonsdlej

12:29, 09 травня 2021

В Донецке на марше "Бессмертного полка" Татьяна Монтян пронесла портрет деда-фронтовика Владимира Зеленского.

А мне вообще не понятно, как зеленское говнецо объясняет свои поступки своим же родителям, детям фронтовика, которые про войну знают из первых рук? Как они относятся к зигующим выродкам и к укронацизму, который их сынок продвигает в стране? Сюрр какой то.

Полковник Вешняк.

16:15, 09 травня 2021

Так звана "пабєда савецкава народа пад рукаводствам камуністічєскай партіі в вєлікай атєчєствєнай вайнє" є наймасштабнішим та найуспішнішим пропагандистським проектом совдепівського агітпропу! Проект, котрий був започаткований в 1965 році, тобто лише через двадцять років після завершення війни та котрий був побудований на суцільній брехні! Проект, котрий в різних варіаціях до-сьогодні з успіхом експлуатується імперськими силами на постсовітському просторі. Проект, котрий не має нічого спільного, ані з вшануванням пам'яті за загиблими в боях вояками, ані зі скорботою за мільйонами безневинних жертв, ані з турботою за ветеранами. В Московії наразі цей проект "побєдобєсія" взагалі доведений до цілковитого маразму і всі так звані "святкування" відбуваються під гаслом "Я ПОМНЮ! Я ГОРЖУСЬ! Я... НАЖРУСЬ!".

Посилання скопійовано в буфер обміну