26 квітня — Міжнародний день пам`яті Чорнобиля

26 квітня — Міжнародний день пам`яті Чорнобиля

Фото: Первый Криворожский

26 квітня в Україні і світі Міжнародний день пам'яті Чорнобиля. Саме 26 квітня 1986 року сталася наймасштабніша аварія, яку коли-небудь спричиняв мирний атом. Після аварії радіоактивний шлейф оповив значну частину планети, перетворивши квітучу місцевість на пустку і зону відчуження.

Через тридцять роки після катастрофи 26 квітня було оголошено ООН Міжнародним днем пам'яті Чорнобиля. Він нагадує людству про те, якою небезпечною може бути атомна енергетика, а також розповідає про героїзм тих, хто першим приїхав на ліквідацію наслідків вибуху і про довготривалі наслідки від цієї катастрофи.

Також 26 квітня Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Був створений на честь пам'яті подій, що сталися на Чорнобильській АЕС 1986 року. Чорнобильске лихо стало наймасштабнішою техногенною катастрофою за історію людства.

За кілька секунд відбулося два потужних вибухи, які викинули в повітря надзвичайну кількість радіаційних ізотопів (число в 30-40 разів перевищує аналогічні показники від розривання бомби в Хіросімі під час Другої Світової війни).

Також 26 квітня святкують Міжнародний день собаки-поводиря. У різноманітних заходах беруть участь понад 50 країн світу з метою привернути увагу суспільства до особливих тварин, які допомагають людям з інвалідністю.

26 квітня святкують День шкали Ріхтера. Жартома кажуть, що саме цього дня потрібно дослухатися до гуркоту з землі і міцно триматися на ногах.

Іменини святкують Георгій, Дмитро, Єгор і Юрій.

У 1986 році 26 квітня сталася аварія на Чорнобильській АЕС, одна з найбільших техногенних катастроф в історії людства. Серед тих, хто рятував країну, були і мешканці Кривого Рогу.

26 квітня в історії

1607 — на мисі Генрі (Вірджинія) висадилися перші в Америці англійські поселенці.

1798 — Франція анексувала Республіку Женева.

1921 — в Лондоні на вулицях з'явився перший поліцейський патруль на мотоциклі.

1926 — Сталін у листі до Кагановича розкритикував націоналістичну політику Хвильового і Шумського в Україні.

1986 — аварія на Чорнобильській АЕС, одна з найбільших техногенних катастроф в історії людства.

Коментарі (2)

fonsdlej

09:33, 26 квітня 2021

Эти чехи, которые хотят достроить энергоблоков к своей АЭС, которую типо взорвали Петров и Боширов, оказывается, все сплошные коммуняки. Чего там в этих евросоюзах творится, ужос один.

_jAZz_

10:34, 26 квітня 2021

жесть
вечная память погибшим страшной смертью!(((

Посилання скопійовано в буфер обміну