Чи потрібні вчителям подарунки від батьків, - активісти Кривого Рогу

Чи потрібні вчителям подарунки від батьків, - активісти Кривого Рогу

Фото: Первый Криворожский

День вчителя має давні традиції привітань тим, хто супроводжує на стежинці знань наших дітей. Ця місія важка, кропітка, іноді не вдячна, але вкрай важлива. Тому слова подяки в День вчителя звучать щиро та щедро. Але є одно але…

Подарунки від батьків і учнів.

Чи потрібні вони вчителю сучасної школи? Чи не принижують його гідність та авторитет? Спробули поглянути на проблему з різних боків активісти в Кривому Розі.

День вчителя з точки зору Батьківського комітету

Ініціатори збору коштів на подарунок вчителю – батьківські комітети. Частіше за все традиція, вбита в мізки протягом десятиріч навіть не допускає якогось іншого варіанту поздоровлення. В групових чатах в вайбері ведуться жваві переговори «по скільки збирати» та «що дарувати». Якщо родкоми при тямі, той подарунок не викликає особливих питань – квіти, цукерки, записничок, підписка на профільну літературу або щось інше, що потім буде слугуватиме вчителю в роботі.

Є категорія «ручні» батьківських комітетів. В таких родкоми заздалегідь проінформовані про замовлення від вчителя, тому цілеспрямовано збирають кошти, виконуючи побажання класного керівника. Замовлення бувають дуже цікавими – від мобільного телефону до персонального комп’ютера. Останній, нібито дуже потрібен для роботи на уроці.

Але найчастіше дарують конверт із певною сумою грошей. Зміст конверту варіюється в залежності від статусу школи, міста та апетитів замовника. Відмовлення від здачі готівки не приймається. Участь у святкуванні є «добровільно-примусовою».

День вчителя очами самого вчителя


Більшість сучасних педагогів не в захваті від одарювань. Для них є образливим та принизливим цей аукціон батьківської щедрості і тому деякі з них навіть навмисне заздалегідь повідомляють батьків, що ані подарунків, ані «законвертованих» грошей не приймають.

Для вчителя, що отримує задоволення від роботи, справжнім подарунком є підготовлений до уроку клас, активна робота учнів під час навчання, старанність школярів та повага до предмету. До речі, учні самі відчувають таких педагогів і проблем з навчанням або з дисципліною не буває.

На думку самих вчителів, достойна заробітна платня є найкращим подарунком та гідним шануванням вчительської праці. Чомусь існує хибна думка, про те, що вчителі отримують малі зарплати. Це не так. Уряд в останні роки значно підвищив і вчительські ставки, і планує підвищення на 25% на 2018 рік. Зараз поновлено виплати за класне керівництво, за перевірку зошитів, за престижність праці. На руки вчителі тепер отримують приблизно від 4 до 8 тисяч в залежності від свого навантаження та категорії.

День вчителя: поради юриста

З юридичної точки зору забороняти дарунки некоректно, бо це є сфера особистих відносин. Але і змушувати здавати гроші на подарунок вчителю ніхто не має права. Навіть якщо більшість батьків зголосилися придбати разом подарунок, то голові батьківського комітету слід пам’ятати, що згідно ст. 41 Конституції України збирати кошти треба в довільному порядку, тобто кожен вносить стільки, скільки вважає за потрібне. Примусове стягнення грошей кваліфікується вже як вимагання і підпадає під ст.189 з такою ж назвою в Кримінальному Кодексі України.

Вчителям потрібно пам’ятати, що подарунки не відносяться до благодійних внесків на користьбюджетного закладу, тому вони не потребують обліку. Але необхідно знати, що вартість подарунка обмежена і не може перевищувати прожитковий мінімум (1700 грн.), а сумарна вартість подарунків за рік не повинна бути більшою, аніж подвійний прожитковий мінімум.

День вчителя. Думки свідомих батьків


В початковій школі висловити повагу улюбленій вчительці дуже просто. Власноруч зроблена листівка, малюнок, фотоколаж, віршик, пісенька, домашнє печиво або прянички – цілком припустимі знаки уваги.

В середній та старшій школі спектр поздоровлень розширюється: креативні відеопривітання, стінна газета із словами вдячності для педколективу, традиційний концерт і безліч цікавих ідей, розіграшів, конкурсів та привітань. В деяких школах навіть проводять день самоврядування, коли школярі 11 класу та педагоги на день міняться містами.

Виявляється, що для вчителя, що щиро переймається проблемами своїх учнів, поважає їх, дослухається до дитячих думок, намагається, щоб шкільні роки не стали важким тягарем, а пройшли цікаво та корисно, не треба ніяких особливих дат. Але для цього поряд повинні бути небайдужі батьки, що разом із вчителем працюють над розвитком та вихованням своїх дітей.

Долучитися до лав свідомого батьківства можна вже сьогодні на семінарі «Права батьків у закладах освіти», що відбудеться у Діловому Громадському Центрі в офісі 410/10 о 18:00 (центр за тотгово-розважальним комплексом по Героїв АТО, 30Г).

Довідки за телефоном: 067 133 79 84. Акативісти запрошують взяти участь у зустрічі батьків, так і вчителів!

Чи потрібні вчителям подарунки від батьків?

22.35% (177 голосів) Так, вони заслуговують на подарунки
16.67% (132 голосів) Ні, це хабар
13.76% (109 голосів) Ні, це радянщина
45.71% (362 голосів) Так, але символічний
1.52% (12 голосів) Власний варіант у коментарі

792 відповідей

Коментарі (30)

сергей

14:23, 28 вересня 2017

и побольше-побольше

Без надежды

14:29, 28 вересня 2017

И деньгами.

Без надежды

15:55, 28 вересня 2017

— Вовочка! — строго говорит мать. — Ты почему вчера не был в школе? — А я подарок учительнице делал. — Какой подарок? — А у нее вчера был день рождения. Вот я и решил — пусть отдохнет без меня.

Пи......ж

16:42, 28 вересня 2017

Подарунки да (в данное время кто как себя финансово чувствует), обязательный фиксированый сбор нет. Вопрос понятней ставить необходимо

Pannochka

16:53, 28 вересня 2017

Они вообще оборзели!! У меня ребенок в младшем классе (118 школа)так учитель ходила " Ой окна старые...!" Так родительский комитет быстренько подарочек окна в класс! Не хило!? И это даже не фонд класса и школы то еще отдельно дай!! А еще и отдельный лично учителю подавай.И не справшивают есть деньги или нет! А начнешь возмущатся так сжирают с потрахами!!!! Охринели!!! Ребенок через пару лет дальше пойдет, а им окна ставь! Беспридел!

perentim

20:25, 28 вересня 2017

Ч.П. ты не в ту лузу покатил

perentim

20:59, 28 вересня 2017

Та ни чё,алёша-цинкуй базар и вкуряй сказанное

perentim

21:12, 28 вересня 2017

Ты тут базлаешь,али как гуталин?

Местный КР

17:51, 28 вересня 2017

ну так а почему вы тогда не пошли к директору с этим вопросом, раз вы думаете что это прихоть учителя????

Eлизaвeтa

17:57, 30 вересня 2017

Pаnnосhка, а в чем наглость то? Она поставила эти окна СЕБЕ В КВАРТИРУ? или же там, где сидят ваши детки, и которым будет холодно зимой? Кому они нужнее?? Кто поменяет окна, если не помогут родители скажите? Вы верите в эти сказки что школы всем обеспечены? Ха

Gelena

17:45, 28 вересня 2017

Учителям подарки не потрибни, им денежки важней.

cloud

20:22, 28 вересня 2017

не" родкоми", а батькоми, Пишите по- украински правильно, членкенi!

Злой КР

20:31, 28 вересня 2017

АХтивисты, пусть не дарят подарки своим мамкам, женам и мужьям... Подписку на литературу???? Да вы Ахтивисты ещё вспомните про "Как закалялась сталь." У меня после окончания школы, *** 7 книжек было. )))
Вся статья заказная. Скиба, ты лучше читай свои заказные статьи и вспоминай как твои родители работали в институте, и как пилили на "Славутиче" или как там... не помню уже. )))) Вот блин честные, что писец.... Ахтивисты...
Вы думаете у учителей зарплата хорошая? 4-8к??? Это перевожу на цены до ПЭРЭМОГ А***вистов, с учетом повышения квартплаты, цен на лекарства и питания - это 1300-1500 гр в 2013 году. А***висты пусть идут бороться, чтобы пенсии их родителям платили не 1100 гр, а как в ЭУропЕ. 1100$ ))) Ну или пусть Ахтивисты с редактором Скибой что-то делают с парнем, которого фактически УБИЛИ.
По факту сейчас хотят перевести родительские деньги на счета как во Львове. Объясняю на пальцах. Деньги не увидит не школа, ни класс. Все слямзят районо. А администрации скажут предоставить липовые отчеты. Деньги отдаю только род. комитету. Только скажут в банк - не дам ни копейки. Вон у нас идеальные а***сты, пусть у пАРАШенка выбивают деньги на новые окна, парты и ремонт класса. Пусть в каждый класс поставят по ноуту и сенсорной доске. А то в на бумажках у нас же все прекрасно, а в реале - галимая доска и мел. Этот шоколадный заяц обеспечит всех. )))) Будет ещё одна пЭрЭмога. )))

perentim

20:43, 28 вересня 2017

ЗКР,что ты слюни распустил?А если пишешь то пиши прямо не ахтивисты,а ж о п о лизы.А в новом законе про освите все районо и облно упраздняются

Злой КР

20:52, 28 вересня 2017

Гы-гы... Наивный чукотский парень. )))) ПЭРЭИМИНУЮТ. )))) Все как было, так и останется. От реформ у нас плохо только обычному народу. Особенно порадовали фразы про коррупцию в школах. А в правительстве у нас все просто честные. Яныка выкинули, все схему забрали себе. Народ под шумок нагнули. У нас страна построена на потоках откатов, и нечего не поменяется, так как некому менять. Президент и тот офшорный. ))))

Посилання скопійовано в буфер обміну