2 квітня — Всесвітній день розповсюдження знань про аутизм

2 квітня — Всесвітній день розповсюдження знань про аутизм

Фото: google.com

2 квітня — Всесвітній день розповсюдження знань про аутизм. Започаткований він Організацією Об'єднаних Націй 18 грудня 2007 року. Аутизмом називають дефект психічного та психологічного розвитку. Досі не відомі його причини.

Хвороба проявляється в перші роки життя і діткам з аутизмом важко контактувати з зовнішнім світом та іншими людьми. Однак, лікарі вважають, що стан підлягає корегуванню, якщо його вчасно помітити і звернутися за допомогою. Вперше дане порушення описав лікар Каннер 1943 року.

2 квітня в Україні святкують День геолога. Це професійне свято було встановлене 1966 року за ініціативи самих геологів. 1995 року за указом президента України Леоніда Кучми було знову затверджене це свято.

Робота геолога полягає в дослідженні літосфери, виявленні родовищ корисних копалин, вивчення фізичних властивостей земних надр тощо.

Події:

1722 — у Петербурзі видано царський указ про ліквідацію гетьманства й утворення Малоросійської колегії — органа врядування Лівобережною Україною.
1918 – у полтавській газеті "Вільна думка" надрукована стаття В. Г. Короленка "Гріх і сором", спрямована проти розправ, що чиняться українськими націоналістами над людьми, запідозреними в приналежності до більшовизму. 4 квітня газета була закрита.

1919 – у Києві Радою Народних Комісарів УСРР було ухвалено постанову про призначення головою ВУНК ("Всеукраїнська надзвичайна комісія") М. Лациса. Червоний терор в Україні набирав сили. Про це свідчать і численні матеріали, зібрані С. Мельгуновим. Він пише, що там, "де лютував особисто Лацис, розстріляні були тисячі". У надрукованому в Англії звіті російського Червоному Хресту зазначалося, що тільки в Києві під час більшовицької окупації 1919 р. розстріляно три тисячі чоловік.

1924 – створений Український комітет сприяння Донбасу (УкркомДонбасс).

1945 – війська 2-го Українського фронту за підтримки Дунайської воєнної флотилії почали штурм Братислави. 4 квітня столиця Словаччини була звільнена від німецьких окупантів.

1982 – газета "Правда України" опублікувала повідомлення про введення у дію в м. Обухові Київської області першої черги картонно-паперового комбінату потужністю 100 тис. т. крейдяного картону на рік.

2007 - Президент Віктор Ющенко видає указ про розпуск Верховної Ради та призначення дострокових виборів.

Народилися:

1840 – Василь Олексійович Волков, український художник. Разом зі скульптором Леонідом Позеном розробив ескіз надгробка Івана Котляревського у Полтаві. Петербуржець Василь Волков з 1868 р. жив у Полтаві. Викладав малювання у полтавських кадетському корпусі та Інституті шляхетних дівчат. Мав власну художню студію. Працював у портретному, побутовому та історичному жанрах.

1848 – Володимир В’ячеславович Пухальський, український і російський піаніст, композитор, музичний діяч, заслужений професор УРСР, перший директор Київської консерваторії (1913–1914).Творчим кредо В. В. Пухальського був пріоритет естетичного виховання студентів, а не технічна муштра.

1894 – Георгій (Юрій) Михайлович Стабовий (Стабавий), український кінорежисер. Закінчив кадетський корпус і військове училище. Учасник Першої світової війни. 1919–1923 рр. служив у Червоній Армії. Після демобілізації присвятив себе літературно-творчій діяльності. Автор п’єс, інсценіровок, які йшли в театрах Одеси, Києва, Харкова ("Душа сходу", "Вир" тощо). З 1924-го по 1934 рр. Працював сценаристом і режисером Одеської кінофабрики Всеукраїнського фотокіноуправління.

1898 – Сергій Олексійович Мельник, український вчений у галузі виноградства і виноробства, заслужений діяч науки УРСР, професор. Директор Одеського сільськогосподарського інституту (1959–1968). 1957–1968 рр., був постійним членом Міжнародного бюро по виноградарству і виноробству. Автор наукових праць з питань біології та зоотехніки винограду.

1908 – Сергій Олексійович Завгородній, український письменник. Чимало творів письменника присвячено Великій Вітчизняній війні (повісті "Краса дівоча", "Мати наша, мати", "Так давно і так недавно"). Питання екології, зокрема збереження степових річок, складні людські взаємини – в центрі збірки нарисів "Джерела молодості", повістей "У грозову ніч", "Б’ють джерела".

1905 року — Серж Лифар (Сергій Михайлович Лифар), французький танцівник, хореограф, балетмейстер українського походження.Серж Лифар був солістом і педагогом паризького театру Гранд-Опера, поставив більше 200 балетів, заснував Інститут хореографії (Париж). Він один із найвидатніших танцівників XX сторіччя. Сучасники називали його "богом танцю", "добрим генієм балету XX століття".

1929 – Вікторія-Марина Михайлівна Дерегус, український живописець, майстер пейзажу ("Вітер", "Місячна ніч", "Літній вечір"). Донька видатного українського художника Михайла Гордійович Дерегуса.

1930 – Анатолій Асирович Гольдберг, відомий український математик. Проводив різноманітні наукові дослідження в галузі теорії функцій комплексного змінного, а також займався викладацькою діяльністю.

1959 – Олександр Олексійович Бабенко, український художник декоративно-прикладного мистецтва (килимар), заслужений майстер народної творчості України.

1989 - Єва Бушміна - українська співачка, колишня солістка гурту "ВІАгра"

Померли:

1918 - Іван Нечуй-Левицький, український письменник;

2016 - Леопольд Ященко - український музикознавець, фольклорист, диригент, композитор. Кандидат мистецтвознавства (1961). Засновник та керівник етнографічного хору «Гомін» (1969).

Посилання скопійовано в буфер обміну