Скільки хворих на кишкові інфекції виявили у Кривому Розі за тиждень

Скільки хворих на кишкові інфекції виявили у Кривому Розі за тиждень

Фото: centrmed.com (ілюстрація)

Протягом минулого тижня серед мешканців Кривого Рогу зафіксували десятки випадків захворювання на гострі кишкові інфекції.

Про це повідомляє «Перший Криворізький» із посиланням на Фейсбук-сторінку Криворізького відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: На Дніпропетровщині протягом трьох тижнів знижується захворюваність на кишкові інфекції

Із 14 по 20 серпня у Кривому Розі зареєстрували 27 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції, що на рівні сезонної захворюваності. Серед них – 18 дітей.

У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти встановленої етіології склали 74,07%, сальмонельозу — 3,7%, та інші.

Серед факторів передачі вагому роль склали:
  • м’ясні вироби та овочі — по 33,3%;
  • молочні продукти — 7,4%;
  • яйця — 3,7%.

Загалом за сім місяців 2025 року захворюваність на гострі кишкові інфекції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року має незначне зростання – на 5%.

З початку року в Україні зафіксували 38 спалахів з 24 810 випадками захворювань. Основними симптомами ГКІ є слабкість, підвищена температура, біль у животі, блювота та діарея. За перших ознак захворювання варто одразу звернутись до лікаря.

Щоб не захворіти на гострі кишкові інфекції, варто дотримуватись гігієни:
  • мийте руки з милом перед їжею, після туалету та після повернення з вулиці;
  • добре мийте овочі та фрукти перед вживанням;
  • споживайте тільки чисту воду — кип’ячену або у пляшках;
  • готуйте їжу ретельно — достатньо термічно обробляйте м’ясо, рибу, яйця;
  • не вживайте продукти з простроченим терміном або ті, що зберігалися без холодильника;
  • не купуйте їжу в місцях без належних санітарних умов;
  • стежте за чистотою кухні, посуду та кухонних приладів.

Посилання скопійовано в буфер обміну