Скільки хворих на кишкові інфекції виявили у Кривому Розі за тиждень
Фото: centrmed.com (ілюстрація)
Про це повідомляє «Перший Криворізький» із посиланням на Фейсбук-сторінку Криворізького відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Читайте також: На Дніпропетровщині протягом трьох тижнів знижується захворюваність на кишкові інфекції
Із 14 по 20 серпня у Кривому Розі зареєстрували 27 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції, що на рівні сезонної захворюваності. Серед них – 18 дітей.
У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти встановленої етіології склали 74,07%, сальмонельозу — 3,7%, та інші.
Серед факторів передачі вагому роль склали:
- м’ясні вироби та овочі — по 33,3%;
- молочні продукти — 7,4%;
- яйця — 3,7%.
Загалом за сім місяців 2025 року захворюваність на гострі кишкові інфекції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року має незначне зростання – на 5%.
З початку року в Україні зафіксували 38 спалахів з 24 810 випадками захворювань. Основними симптомами ГКІ є слабкість, підвищена температура, біль у животі, блювота та діарея. За перших ознак захворювання варто одразу звернутись до лікаря.
Щоб не захворіти на гострі кишкові інфекції, варто дотримуватись гігієни:
- мийте руки з милом перед їжею, після туалету та після повернення з вулиці;
- добре мийте овочі та фрукти перед вживанням;
- споживайте тільки чисту воду — кип’ячену або у пляшках;
- готуйте їжу ретельно — достатньо термічно обробляйте м’ясо, рибу, яйця;
- не вживайте продукти з простроченим терміном або ті, що зберігалися без холодильника;
- не купуйте їжу в місцях без належних санітарних умов;
- стежте за чистотою кухні, посуду та кухонних приладів.