Цьогоріч семеро мешканців Дніпропетровщини захворіли на ботулізм: з них – троє дітей

Фото: Depositphotos
Про це повідомляє «Перший Криворізький» із посиланням на сайт Дніпропетровської обласної військової адміністрації.
До медзакладу з ботулізмом потрапили дві родини. Обидві через власноруч приготовані в’ялені страви: рибу та ковбасу. Одного чоловіка врятувати не вдалося, він помер у лікарні.
Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут. Він впливає на нервову систему. Найчастіше трапляється у в’яленій чи сушеній рибі, домашніх консервах та закрутках. При цьому розпізнати його візуально неможливо.
Серед основних симптомів хвороби – слабкість, запаморочення, порушення зору, нудота, блювота, сухість в роті.
Проявитися ознаки можуть через кілька годин або навіть 10 днів. Чим коротший інкубаційний період – тим тяжче протікає недуга. Реабілітація після перенесеного ботулізму тривала. Інколи може сягати року чи більше.
Аби уникнути ботулізму, не варто купувати консерви та рибу на стихійних ринках. Заборонено вживати закрутки із деформованими кришками, підтіканнями, неприємним запахом або ті, яким більше року.
За перших ознак хвороби необхідно негайно звернутися до лікаря.