Трикутник Карпмана: що робити школярам, щоб не стати жертвами та спостерігачами булінгу (відео)

Трикутник Карпмана: що робити школярам, щоб не стати жертвами та спостерігачами булінгу (відео)

Фото: psychprofessionals.com

Криворізькі школярі не мають можливості під час карантину спілкуватись наживо із шкільними офіцерами поліції, тому свого роду тренінг дітям патрульні проводять онлайн.

Тимчасово виконуюча обов'язки начальника відділення зв'язків із громадськістю Полку патрульної поліції у місті Кривий Ріг Юлія Цуркаленко розповіла чому виникає шкільний булінг та як йому протидіяти.

Раніше патрульні Кривого Рогу також запустили конкурс для учнів та батьків.

Долідження ЮНІСЕФ говорить, що 67% школярів за останні декілька місяців були учасниками булінгу, а 40% жертв ніколи і нікому про це не розповідали та вважають агресію, насмішки та насильство у школі — нормою.

Структуру шкільного булінгу психологи пояснюють через своєрідний трикутник, його називають трикутник Карпмана, говорить Юлія Цуркаленко.

«Маємо три дійові особи у трикутнику:
  1. жертва,
  2. агресор,
  3. спостерігачі.

    Кожна із осіб, вступаючи у трикутник булінгу, тільки на певний час одягає на себе так звану «психологічну маску» жертви, агресора або спостерігачів.

    І це не на все життя, бо у будь-який час кожен може перестати грати у цю гру. Коли всі три ролі взаємодіють між собою, і виходить той самий шкільний булінг.

    Якщо хоч одна із цих сторін випаде — булінгу вже не буде. А якщо з’явиться четверта сторона (батьки, вчительки, поліцейський) — булінгу уже також не буде»
    , - говорить Юлія Цуркаленко.

Також поліцейська розповіла, що треба робити, аби не бути жертвою:

  • попросити про допомогу дорослу особу, якій довіряєш (батьки, вчитель, поліцейська). Втрутившись, ця людина зможе розірвати трикутник булінгу.
  • пам'ятай: кожна людина унікальна, і ніхто не має права тебе ображати. А настрій та почуття щастя не повинні залежати від думки будь-кого.
  • і головне - не варто реагувати на агресора.


Щоб перевірити, чи не є ваша дитина жертвою - ради пройти тест нижче. Якщо бодай на 5 питань дитина відповідає ствердно — варто звернутись по допомогу.


Читайте також: Булінг - що робити та куди звертатися батькам, вчителям, учням (інтерактив)


Ссылка скопирована в буфер обмена