Булінг - що робити та куди звертатися батькам, вчителям, учням (інтерактив)

Булінг - що робити та куди звертатися батькам, вчителям, учням (інтерактив)

Фото: Первый Криворожский

Журналістка сайту «Перший Криворізький» підготувала матеріал, який допоможе батькам відрізнити булінг від разового конфлікту між дітьми. У матеріалі наша журналістка пояснить, як діяти батькам булерів та постраждалим від цькування, як говорити про булінг, аби не травмувати дитину, як має діяти керівництво навчального закладу, у якому вчиняється булінг та як притягнути до відповідальності булерів.

За даними Міністерства юстиції України, у нашій країні майже 80% дітей стикаються з булінгом . Один з найпоширеніших видів цькування – кібербулінг у соціальних мережах, тому що анонімність більше стимулює порушників до агресії. У соціальних мережах булерами можуть бути ті, хто ніколи не зробив би подібного у реальному житті.

За даними дослідження UNICEF, 40% постраждалих від цькування взагалі ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися за допомогою. А 22% дітей вважають, що цькування - це нормально.

У 2018 році народні депутати України проголосували за закон щодо протидії булінгу (цькуванню). 19 січня 2019 року цей закон набув чинності.

Притягнути винних до відповідальності у вчиненні булінгу можливо.
За цькування, відповідно до українського законодавства, передбачена адміністративна відповідальність у рамках статі 173-4 КУоАП ( булінг (цькування) учасника освітнього процесу).

5 лютого 2019 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області виніс перше рішення у справі про булінг . Суд встановив факт булінгу однієї школярки по відношенню до іншої. Булерка у приміщенні Бориспільської ЗОШ №7 22 січня 2019 року розмістила в інстаграмі непристойні фото дівчини .

Суд визнав такі дії булінгом з психологічним та сексуальним насильством . Через такі дії психічному здоров’ю жертви завдана шкода. Оскільки булерка була неповнолітньою до відповідальності притягнули її батьків. Родину дівчини суд зобов’язав сплатити 850 гривень штрафу та 384 гривні судового збору .

15 квітня 2019 року суддя Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Алексєєв розглядав перше судове провадження у нашому місті, яке стосувалося булінгу.

Судом встановлено, що з 6 лютого по 27 березня 2019 року у школі №115 на території Інгулецького району Кривого Рогу учень третього класу вчиняв булінг ( дії психологічного та фізичного насильства) щодо своїх однокласників.

Батьки не виконували належним чином свої батьківські обов’язки та не приділяли булеру належної уваги, що, на думку суду, й призвело до такої поведінки у школі. Батьки під час судового розгляду наголошували, що їхній син добре навчається, вони проводять з ним бесіди, але поведінка у школі – неконтрольована.

Свідок по справі пояснила, що її сина, учня 3 класу більше року били однокласники. Коли жінка приходила на навчання разом з сином, його ніхто не ображав, але коли її не було у школі – дитину знову жорстоко побили однокласники. Матір подала скаргу до адміністрації школи. Під час розгляду скарги двоє школярів зізналися, що біли однокласника.

Психологиня пояснила, що хлопця побили через його погану поведінку. Адміністрація школи пропонувала пройти хлопцю медичну комісію, але направлення не давали. Психологиня розповіла у суді, що хлопчик згидував речі інших учнів з парт, ображав однокласників, штовхав вчителів.

Класна керівниця охарактеризувала хлопця як агресивну та конфліктну дитину, яка може вдарити та агресивно зреагувати на зауваження викладачів або однокласників.
Під час судового розгляду батьки декількох однокласників теж розповіли, що хлопець ображає, кусає, обпльовує, душить, штовхає та б’є їхніх дітей. Деякі школярі боялися ходити через булера на навчання.

Суддя Інгулецького райсуду Кривого Рогу не побачив у таких діях школяра ознак булінгу й постановив закрити провадження у справі про притягнення обвинуваченої особи до адміністративної відповідальності, передбаченої частиною 1 статті 173-4 КУпАП, у зв'язку з відсутністю в діях складу адміністративного правопорушення.
Батьків хлопця суд визнав винними у невиконанні батьківських обов’язків та присудив їм сплатити 850 гривень штрафу й 384 гривні судового збору.

Поки це єдина судова справа у Кривому Розі, яка розглядалася за статтею булінг.

Усього, за даними Єдиного державного реєстру судових рішень, станом на листопад 2019 року у Дніпропетровській області судами вже розглянуто 11 справ, стосовно булінгу.

Якщо дитині необхідна психологічна допомога зверніться на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111.

Комментарии (12)

Майор Томин

16:47, 24 ноября 2019

Раньше было понятно,получил п...ды,а сейчас по модному,пострадал от булинга.

_jAZz_

17:27, 24 ноября 2019

Если бы только п&ды, а так ведь травят, как охотничьи псы травят дичь... Уверена, чт преподы в курсе, но им на&&ать на ребенка(
Так что есть смысл таким слабым духовно детям заниматься хотя бы боксом) пару раз съездил(съездила) в ухо, и буллинг вылечился, имхы.

Белла

18:40, 24 ноября 2019

Для того чтобы ударить тоже сила духа нужна.
Можно знать 1000 приёмов но боятся их применить

_jAZz_

01:46, 25 ноября 2019

В единоборствах как раз этому и учат.

Лeдькa

12:54, 24 сентября 2020

_jAZz_ у меня у малого в классе один мажор, занимается боксом, причем очень успешно, зашугал и свой класс и параллельный, вообще неадекват, чуть что сразу кулаки, а родителям пофик, он поздний ребенок, им за 50 отказа нет ни в чем. И вот растет это *** на которого нет управы и закончит ведь тем что покалечит кого-то или убьет не дай Бог и сядет, но родителям этого не объяснишь. Пока спасает офигенный классный руководитель, но 5 класс на носу, сменится она и хрен знает что будет дальше. Хотя я так скажу, мой ребенок от него не получал, а если такое случится - по судам затаскаю, вообще в детские отношения стараюсь не лезть, у них сегодня дружба, а завтра "враги на вечно") но всему есть предел.

Володя Винниченко

17:05, 24 ноября 2019

Авторка, поясните, как отличить принизливий погляд от не принизливого.
А то так засмотришься на 9-классницу с 4 размером и за булинг заметут.

Тaмeрлан

17:10, 24 ноября 2019

То вже інша стаття..домогання до неповнолітніх

Patriot kr

18:36, 24 ноября 2019

Псыхологыня - это классика жанра.

А вообще - молодцы, что понимаете эту тему. Сейчас часто родители забивают на воспитание чад, а они потом творят беспредел

Patriot kr

18:36, 24 ноября 2019

Поднимаете правильно

Виктор G

14:43, 25 ноября 2019

А ещё, горе- родители забивают на воспитание своих личинок(иначе их отпрысков назвать не могу), а потом скулят, что виновата школа, общество, вилкул и т.д.
Ну а подросшие отпрыски дают им жару.

Дед Чудодей

19:37, 24 ноября 2019

А жертвам булінгу відомо хто такі стукачі і що з ними роблять? Так, можна поскаржитись, педагог зробить кривдникам зауваження, поліція приїде, постоїть та й поїде, а бідну дитину потім зацькують.

Прохор

13:50, 25 ноября 2019

Лохов всегда в школе щемили... и будут щемить..

Ссылка скопирована в буфер обмена