Найпростіші способи прикрашання Великодніх яєць

Найпростіші способи прикрашання Великодніх яєць

Фото: Первый Криворожский

Великдень – одне з найважливіших і найкрасивіших православних свят, яке символізує торжество віри, перемогу над гріхом та смертю, початок нового життя. Цей день в Україні має багаті традиції і символи.

З Великоднем пов'язано чимало народних прикмет і обрядів. Одна з традицій – фарбування яєць.

Яйце – давній символ, який існував ще задовго до християнства, це символ сонця, життя, родючості.
Крашанки – це яйця, пофарбовані лише в один колір. В християнстві особливе значення має червона крашанка – вона символізує кров, яку пролив Ісус за гріхи людей.

Існує чимало легенд щодо походження крашанок. За однією з них Марія Магдалина прийшла до імператора Тиберія, щоби сказати, що Ісус Христос воскрес. До імператора не можна було приходити з порожніми руками, тому в якості подарунку Марія принесла яйце. Тиберій не повірив розповіді про воскресіння.

"Це так само неможливо, якби це яйце раптом стало червоним", – заявив він. Тієї ж миті яйце почервоніло. Тоді Тиберій і вигукнув "Воістину воскрес!".
Отже, фарбувати яйця – це спосіб вшанувати пам’ять про диво, яке сповістило про воскресіння Христа.

Інша легенда говорить, що після смерті Христа під час трапези один із присутніх заявив, що повірить у воскресіння лише, якщо засмажена курка на столі оживе, а зварені яйця – почервоніють. За легендою саме так і сталось.

Однак звичаю фарбувати яйця є більш раціональне пояснення. Під час 40-денного посту було заборонено їсти яйця. Та кури ж цього не знали і, як і завжди, несли яйця! Не викидати ж їх? І, щоби продовжити термін зберігання, їх варили. Оскільки яєць назбирувалось багато, то доводилось їх якось маркувати. Саме тому варили яйця у кольорових відварах, щоб не сплутати із сирими яйцями.

Якщо крашанки зустрічають у обрядах багатьох народів світу, то писанка – існує лише в Україні.

Читайте також:
Криворіжці разом із львів'янами готували до Великодня

Писанки – це яйця, які пофарбовані у два або більше кольорів, з нанесеними на них візерунками. Сьогодні для цього використовують найрізноманітніші технології – квілінг, декупаж тощо – або звичайні наліпки.

Сьогодні розповімо про найпростіші способи прикрашання Великодніх яєць.

Спосіб перший

Зваріть білі яйця.
Візьміть двошарову серветку із зображеними квітами або іншим малюнком, зніміть один шар, залиште тільки кольоровий.

Просто нарвіть клаптики серветки із зображенням, яке вам сподобалось, невеличкого розміру.

Відділіть білок сирого яйця від жовтка, білок трішки розбовтайте виделкою, візьміть кухонний пензлик (можна силіконовий, або з пір'я, або просто широкий пензлик для малювання). Змочіть його у білку, прикладіть клаптик серветки з малюнком до крашанки і змащуйте серветку білком.
Дайте виробу висохнути.

Для другого способу знадобиться лак для фарбування нігтів (2-х, або 3- 4 кольорів).
Зваріть яйця (можна використовувати і білі, і руді), дайте охолонути. Візьміть ємність , яку потім не шкода буде викинути, налийте води з-під крана, стільки, щоби можна було повністю занурити у неї яйце.

На центр ємності з водою капніть лак одного кольору, потім так само в центр - іншого, можна ще один чи два.
Візьміть зубочистку: рухом до центру, а потім навпаки намалюйте квітку, або інший довільний малюнок, (бажано одягти на руки резинові або поліетиленові рукавички) і легенько опустіть яйце в центр лакової квітки на воді.

Швидко акуратно витягніть, покладіть на серветку, аби сохло.

Дарування писанки – це особливий ритуал на Великдень. В давнину дівчата дарували писанки хлопцям, а найгарнішу писанку – готували для того, кого кохали. Це був чи не найкращий спосіб розповісти про свої почуття.



Ще одна із цікавих традицій в Україні – битися писанками. Сьогодні це сприймають як звичайну забавку, щоб визначати, чиє ж яйце буде міцнішим. А от у давнину яйце символізувало нове життя. Тож, щоб старе поступилося місцем новому – писанку розбивали.

Ще у давнину люди вірили, що якщо покатати писанку по землі – то в цьому році буде хороший урожай. Саме ж пофарбоване яйце зберігали в домівці протягом усього року , аби захистити себе і свою сім’ю від негараздів.

Отож, прикрашайте свою оселю, і хай Великодні свята будуть веселими та щасливими!



Комментарии (1)

inga12

20:12, 27 апреля 2019

Подскажите во сколько начнут освещать куличи в церкви?

Ссылка скопирована в буфер обмена