МОЗ нагадало, що робити, якщо лікарі не пускають до близької людини у реанімацію

МОЗ нагадало, що робити, якщо лікарі не пускають до близької людини у реанімацію

Фото: Первый Криворожский

Відділення інтенсивної терапії («реанімації») відкриті для відвідувачів уже три роки. Вільний доступ для родичів чи знайомих пацієнтів дозволений наказом Міністерства охорони здоров’я України №592.

Зазначимо, що за результатами національного дослідження, проведеного ГО Горизонталі та Info Sapiens у лютому цього року, результати показують, що насправді відкритими відділення інтенсивної терапії в українських лікарнях є лише в одному з п’яти випадків. Детальні офіційні результати дослідження можна подивитися тут.

Саме тому у Міністерстві вирішили нагадати, що наказ №592 від 15 червня 2016 року гарантує цілодобовий доступ до пацієнтів будь якого віку у всіх відділеннях (блоках, палатах інтенсивної терапії, ВІТ, ВАІТ та ін.) усіх закладів охорони здоров'я.

Читайте також: Як знайти необхідну інформацію про сімейного лікаря, терапевта, педіатра або медзаклад первинки

Важливо:

  • Право на допуск до пацієнта будь-якого віку діє 24/7 і забезпечується закладом охорони здоров'я.
  • Один відвідувач може перебувати біля ліжка пацієнта без часових обмежень.
  • Одночасно біля пацієнта може бути не більше двох осіб. Винятки обговорюються з лікарем.
  • Відвідувачем може бути будь-яка особа незалежно від родинних стосунків.
Також у МОЗ роз’яснили алгоритм дій, якщо відвідувачів не пускають у відділення інтенсивної терапії:

  • Не конфліктуйте, не погрожуйте, не нападайте. Якщо ви будете діяти агресивно, лікар має право викликати поліцію.
  • Спокійно поясніть черговому лікарю чи завідувачу відділенням, що він порушує Наказ Міністерства охорони здоров’я №592 від 15червня 2016 року.
  • Якщо вам категорично відмовляють, зверніться до головного лікаря з письмовою заявою, зареєструвавши її у секретаря. Головний лікар має відреагувати на вашу заяву протягом 24 годин з моменту її реєстрації за умови, що він перебуває на робочому місці. Якщо головний лікар відсутній, звертайтесь до виконувача його обов’язків.
  • Якщо головний лікар теж відмовив, зверніться із письмовою скаргою (електронною або звичайною поштою) до департаменту (управління) охорони здоров’я регіональної адміністрації, вказавши місто, назву лікарні та прізвище головного лікаря. Також можна звернутися за телефоном до обласного або міського департаменту (управління, відділу) охорони здоров’я (можна знайти на сайті облради або місцевої ради).
До Міністерства охорони здоровя можна звернутися на гарячу лінію: 0-800-801-333 або на електронну пошту: [email protected].

  • У вихідні і святкові дні гарячі лінії не працюють, керівництва лікарні немає на роботі. Якщо черговий лікар не пускає до відділення, ви маєте право викликати поліцію, щоб скласти протокол.
Читайте також: За лічені секунди онлайн можна дізнатись перелік безкоштовних препаратів у лікарнях Кривого Рогу, - ДніпрОДА

Слід також пам’ятати не лише про права, але і про обов’язки відвідувача пацієнта у реанімації. Нижче ви можете переглянути ілюстрацію від reanimation.in.ua.


Редакція інформаційного порталу «Перший Криворізький» наголошує читачам, що у ситуації, якщо не пускають до реанімації близької людини, важливо діяти за законом, тим паче, що він на боці відвідувача.


Комментарии (5)

Злойе

08:57, 11 апреля 2019

Пока будешь пороги оббивать и звонить, человек уже успеет покинуть реанимационное отделение (в сторону выздоровления или наоборот). Бюрократия, как она есть...

Владимир

10:25, 11 апреля 2019

А не опасно в реанимацию пускать не стерильных посетителей?

Злойе

11:05, 11 апреля 2019

Все правильно, людей стерилизовать и потом уже пускать. А то там много людей голых, как бы не вышло чего...

Володя не Ульянов

15:59, 11 апреля 2019

Какая прекрасная возможность добить выжившую жертву покушения))

Abu

12:27, 12 апреля 2019

Больному,требующему реанимационных мероприятий нужны доктора а не родственники,сидящие сутками.Пусть приходят,но не на долго и определенное время.А то хороша картина-возле одного родня,а на соседней койке-оживляют-очень там посторонние нужны!

Ссылка скопирована в буфер обмена