Безбар’єрне пересування вулицями міст: в Україні розширять будівельні норми

Безбар’єрне пересування вулицями міст: в Україні розширять будівельні норми

Фото: Первый Криворожский

В Україні розширять норми щодо обов’язкового забезпечення безбар’єрного доступу громадян до об'єктів інфраструктури. Це стосується не тільки людей, які мають особливі потреби, це ще й, наприклад, молоді мами, люди похилого віку.

Про це в ефірі телеканалу «Прямий» повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, Мінрегіон розробив будівельні норми, які в забудові вводять такі поняття як «блакитна лінія» — щодо висотності забудови, «зелена лінія» — щодо збереження зелених зон і «жовта лінія» — щодо унеможливлення перекриття шляхів евакуації у разі руйнування будівель.

До розробки нових норм, існувало лише поняття «червоної лінії», яка позначала землі загального користування, призначені для прокладки інженерних і транспортних комунікацій, пішохідних зв’язків, впорядкування, озеленення й освітлення вулиць тощо.

«Питання ДБН маємо розглядати не у вузькопрофільному будівельному контексті, а з точки зору простого українця, якому за допомогою нових норм будівництва, маємо забезпечити безпеку і комфорт. Це пожежні проїзди, заборона паркування авто всередині житлових кварталів, поверховість забудови, забудова залежно від чисельності населення, наявність інфраструктури навколо і ще багато інших речей, які дозволяють зробити безпечним і комфортним проживання», — наголосив Геннадій Зубко.

Читайте також: Уникнути трагедій у школах під час НП можна, - Мінрегіонбуд України змінює будівельні норми

Також, за словами Віце-прем’єр-міністра, змінюються ДБН щодо безпечності вулиць і доріг в містах.

«На сьогоднішній день є певні вимоги європейського законодавства, і ми прагнемо створити безпечну інфраструктуру. Це посилення безпеки пішоходів під час перетину проїзної частини, захист пасажирів на зупинках громадського транспорту тощо», — розповів Зубко.

Обов’язкове питання в нових ДБН – розширення норми щодо обов’язкового забезпечення безбар’єрного доступу. Це стосується не тільки людей, які мають особливі потреби, це ще й, наприклад, молоді мами, люди похилого віку й інші громадяни.

«На сьогоднішній день дуже гостро стоїть питання дитячих садків, і це окремі ДБН. Спільно з МОН погоджена норма, яка дозволяє не тільки перебудовувати дитячі садки, а й вбудовувати і добудовати у житлові комплекси. Це європейcька практика, яка дозволить створити комфортне середовище з ігровими майданчиками на вулиці і вбудованими приміщеннями безпосередньо всередині таких будинків», — зазначив урядовець.

Мова йде про розвиток соціальної інфраструктури – це відповідальність місцевої влади. Отримуючи податки, повноваження, можливості і нові інструменти, муніципалітети повинні забезпечити розбудову необхідної інфраструктури.



Читайте також: Відкритий навчальний простір - різні варіанти організації навчання в українських школах


Комментарии (1)

XS4

12:14, 08 июня 2018

Ждем.

Ссылка скопирована в буфер обмена