Новий порядок стягнення аліментів

Новий порядок стягнення аліментів

Фото: Первый Криворожский

У зв’язку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» було змінено порядок стягнення аліментів, їх розмір, тощо.

Відтепер в абсолютній більшості випадків аліменти будуть стягуватися не на підставі судового рішення, а на підставі судового наказу, який, по своїй суті, вже є виконавчим документом.

Можливо Вас зацікавлять наші статті: «Рівноправність батьків у спорах про визначення місця проживання дитини» та «Як стягнути аліменти на утримання повнолітнього сина або доньки?» .

Відповідно до ч. 1,2 ст. 95 Цивільного процесуального кодексу України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 96 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги, а також органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

Даний наказ можливо отримати в середньому за місяць і звернутися до органів виконавчої служби для примусового стягнення.

За загальним правилом, судовий наказ набирає чинності після закінчення строку на подання заяви про його скасування, однак відповідно до ч. 1 ст. 105 Цивільного процесуального кодексу України судовий наказ про стягнення аліментів оскарженню не підлягає. Це означає що для оскарження встановленого розміру аліментів боржнику потрібно бути подати позов про зміну розміру аліментів (ч. 7 ст. 105 Цивільного процесуального кодексу України).

Читайте також: Як діяти водію, якщо ДТП скоєно через неякісне дорожнє покриття?

Чи потрібно відтепер сплачувати судовий збір?

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення аліментів. Однак, треба розуміти, що якщо відтепер такі справи будуть вирішуватися в порядку наказного провадження, ця норма не буде застосовуватися до заявника. Так, за подання і отримання судового наказу про стягнення аліментів на дитину необхідно буде сплатити судовий збір в розмірі 20% від мінімального прожиткового мінімуму.

Який розмір аліментів можна стягнути в порядку наказного провадження?

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 96 Цивільного процесуального кодексу України судовий наказ може бути видано, у разі якщо заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оскарженням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших зацікавлених осіб.

Отже, у разі подання заяви на суму, що перевищує встановлений поріг для видачі судового наказу, заявнику буде відмовлено у видачі такого наказу.

Чи можна все ж таки стягнути аліменти в порядку позовного провадження?

Відповідно до ч. 3 ст. 118 Цивільного процесуального кодексу України позовна заява щодо вимог, визначених у частині першій статті 96 цього Кодексу, може бути подана тільки в разі відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу або скасування його судом. Це означає, що заявнику буде відмовлено у відкритті позовного провадження, якщо останній не звертався до суду з заявою про видачу судового наказу.

Що змінилося при визначенні розміру аліментів?

Станом на сьогоднішній день мінімальний розмір аліментів на одну дитину становить 50 % від мінімального прожиткового мінімуму і не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів. Крім того, відтепер стягнення аліментів у твердій грошовій сумі можливо в будь – якому випадку і незалежно від того чи має платник аліментів регулярний дохід (ст. 184 Сімейного кодексу України).

Таким чином, змінами до сімейного кодексу України було суттєво спрощено порядок стягнення аліментів, що виключає можливість затягування процесу, оскільки сторони не будуть викликатися в судове засідання. В такий спосіб законодавець намагається забезпечити реалізацію прав дитини на матеріальне забезпечення від обох батьків за рахунок стягнення коштів з усіх видів заробітку.

Автор статті Ігор Шемет, юрист відділу по роботі з юридичними і фізичними особами "ПЦ Гарант".

Видео: Николай Чирва

Комментарии (2)

pav35

20:35, 23 ноября 2017

20% в суд ? , ***

stasmaster

08:04, 24 ноября 2017

Якщо батько та матір нормальні люди то не виникає ніяких спірниз питань. Але законодавство сліпо вступає на бік лише половини, з яклю залишилися діти. В нашому випадку, тобто в Украіні, це у 99% з матірю. Судовий процес давав можливість обом сторонам мати шанс на обьективність. Тепер це право втрачено, що дає можливість маніпуляцій і зловживань з боку позовника і не буде шансів для оскарження рішень.

Ссылка скопирована в буфер обмена