«Голос учня має вагу і сенс», - Міністр освіти і науки України на мистецькому фестивалі

«Голос учня має вагу і сенс», - Міністр освіти і науки України на мистецькому фестивалі

Фото: president.gov.ua

Дружина Президента України, співголова Ради з питань розвитку Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» Марина Порошенко відкрила ІІІ Освітній фестиваль «Арсенал ідей».

Уже третій рік поспіль організатори презентують креативний простір, в якому поєднується творчість дітей і дорослих, сучасні освітні програми та експериментаторство, наукові інновації та сміливі мистецькі проекти.

Про це повідомляє офіційне інтернет представництво Президента України.

Дорослі та діти говорили на рівних. Головноюметою цього заходу є поставити у центр спілкування погляди дітей щодо актуальних питань сьогодення та з’ясувати їх потреби.

Спілкуючись із лідерами українських шкіл на тематичній секції «Ми різні – ми рівні. Право на майбутнє», дружина Глави держави наголосила:

«Сьогодні Україна зазнає потужних змін, формуються нові цінності й усвідомлення того, що наше майбутнє – у руках дітей. І саме діти та молодь є рушійною силою, яка спроможна на якісні зміни».

Читайте також: В Україні впровадять інклюзивну освіту

Цьогорічний фестиваль представлено у новому форматі. Головний акцент освітнього майданчику зроблено на 12 тематичних інтерактивних майстернях. Зокрема, тут представлені майстерня літератури, історії, театру, журналістики, кіно, анімації, науки, архітектури, музики тощо. Їх об’єднує маршрут-квест, насичений загадками і творчими завданнями.

За словами організаторів, фестиваль – це унікальне поєднання у єдиній широкій інтерактивній освітній програмі різних сфер, що дозволить дітям комбінувати різні навички та знання, як того вимагає освіта ХХІ століття.

Особливістю цього фестивалю є те, що його програма представлена низкою активностей та спеціальних майстер-класів, адаптованих для дітей і дорослих з інвалідністю. Окрім того, на території фестивалю створено простір комунікації, де діти з інвалідністю разом з іншими дітьми об’єднуються у єдиній творчій грі, так званому «Просторі рівних можливостей».

Читайте також: Дніпропетровській області виділили 17 мільйонів гривень на інклюзивну освіту

Сучасним старшокласникам найбільше у школі не вистачає практичних завдань, логічно структурованого навчального часу, тестів на профорієнтацію, пристрасних вчителів та інтерактивних освітніх матеріалів, з якими буде цікавіше вчитись. Про це школярі розповіли Міністру освіти і науки України Лілії Гриневич під час зустрічі і спілкування з нею в межах Освітнього фестивалю «Арсенал Ідей» у Мистецькому Арсеналі.

Про це повідомляє прес-служба Урядового порталу.

«Якщо ми як Міністерство і держава приймаємо рішення впроваджувати у школі партнерські стосунки, де голос учня має вагу і сенс, почати потрібно з того, що ви повинні мати свій голос у форматуванні, створенні та проведенні цієї реформи», – звернулася до учнів Лілія Гриневич.

Вона докладно розповіла про концепцію Нової Української Школи, яка має трансформувати середню освіту від знаннєвої моделі до компетентнісної:

«Сьогодні школа практично не відповідає на запитання учня: «навіщо мені потрібно те, що я вчу?». Першочергове завдання вчителя у Новій Школі – дати учню розуміння, де та як можна застосувати отриманні знання на практиці, а також використати їх для вирішення особистих проблем, досягнення високих цілей тощо», – підкреслила Міністр.

Підлітки, що були присутні на зустрічі, найбільш активно піднімали питання профорієнтації та впливу учителів на якісне вивчення предмету.

«Я зараз навчаються у 10-му класі. Скоро мені здавати ЗНО і визначатися з університетом, при цьому я маю дуже різноманітні інтереси. Хотілося б, щоб школа давала можливість отримати більше інформації про себе та власні сильні сторони, щоб правильно обрати подальший професійний розвиток», – розказала одна із слухачок.

На запитання Міністра, які предмети школярі люблять найбільше та що на це впливає, підлітки майже одностайно відповіли – любов до предмету залежить від вчителя, який вміє цікаво подати інформацію та свій предмет. Усі учасники дискусії погодилися, що без перенавчання вчителів вдало провести реформу буде неможливо.

У межах запуску першого класу Нової Школи, в який підуть діти у 2018 році, Міністерство планує перепідготувати 25 тисяч вчителів, які братимуть першокласників.

Спеціально для цього проекту українські художники Назар Білик і Тарас Ковач створили унікальні арт-інсталяції та інтерактивні твори мистецтва. Також фестиваль представляє виставку «Дитинство художників», нові активності постійно діючого проекту «Арсенал Ідей» та ярмарок книжок і розвиваючих ігор.



Комментарии (1)

brEXIT

12:59, 11 апреля 2017

цук, пора её канонизировать)))

Ссылка скопирована в буфер обмена