Раунд 1. В Кривом Роге собралась комиссия по вопросу «Криворожгаз»

Раунд 1. В Кривом Роге собралась комиссия по вопросу «Криворожгаз»

Фото: Первый Криворожский

После многочисленных инцидентов, связанных с недовольством криворожан работой ПАО «Криворожгаз», и внеочередной сессии на которой депутаты рассмотрели петицию горожан, состоялась первая встреча рабочей группы.

Заммера, работники исполкома, городские и областные депутаты вместе с руководством «Криворожгаз» разбирались в том, почему криворожане недовольны и от чего в обществе растет социальное напряжение.

В процессе заседания, длившегося около двух часов, от членов комиссии в адрес руководства «Криворожгаз» звучали вопросы, касаемо тарифов и их формирования, целесообразности и законности установки общедомовых приборов учета, и множество других.

Читайте также: В чем выгода? Почему «Криворожгаз» устанавливает общедомовые счетчики,- отвечает директор.

В своих ответах представители компании опирались на законодательные нормы, а также директивы от НКРЭКП.

Так, по словам представителей «Криворожгаз» тариф на установку общедомовых счетчиков закладывается национальной комиссией, а само предприятие является «подневольным» исполнителем указаний из столицы.


Когда же депутаты задавали вопросы, касаемо конкретных фактов отключения абонентов на длительный срок, представители газовой компании разводили руками, предлагая рассматривать каждый отдельный случай детально, не в ходе комиссии.

Заместитель городского головы Сергей Маляренко предложил комиссии на следующем заседании разделиться на группы и отправиться по адресам жителей, которым по разным причинам на длительные сроки отключили подачу газа.

Читайте также: Требования «Криворожгаз»: Нужно ли переносить газовые колонки? (РАЗЪЯСНЕНИЯ ЮРИСТА).

Что касается общедомового счетчика, то здесь ситуация до конца не ясна. С одной стороны имеется указание нацкомиссии, с другой – законные нормы. Потребитель имеет полное, законное право отказаться от установки общедомового счетчика. Однако, отказ от установки автоматически, согласно кодексу газотранспортных систем, переводит потребителя в разряд нарушителя договора. Для таких нарушителей в том же кодексе предусмотрено «наказание» в виде несколько завышенных норм потребления.

Читайте также: Отключение ради спасения: В Кривом Роге оставили без газа 300 абонентов.

В конце заседания было принято решение составить письменное обращение в Национальную комиссию регулирования энергетики и коммунальных услуг, к которому будут прикреплены имеющиеся материалы и жалобы граждан.

Комментарии (9)

Василий Залупкин

19:02, 15 сентября 2016

Они там в этом Криворожгазе доиграются! Скоро предсказание Мылоблоха исполнится!!!

_93_

19:15, 15 сентября 2016

Делаем вид что работаем 25 лет боремось боремось а в итоге правительство роги народу наставляет и мы бадаемся бадаемся между собой)) БАРАНЫ

ЯН@

12:10, 16 сентября 2016

100% !!! Зачем было поручать горгазу устанавливать домовые счетчики??? Мы тут с ними воюем, а они там типа ничего не замечают!!!И сроки в законе продлевать не хотят!!! Сталкивают нас лбами!!!

Cupa

19:21, 15 сентября 2016

В результате будет, комиссия постановила что все законно и без нарушений. Очередное сотрясение воздуха.

ТАРАНТУЛ

19:44, 15 сентября 2016

Так как сама же комиссия при делах!Сделают вид что работают а там уже все решено для отвода глаз!

радистка КЭТ

19:48, 15 сентября 2016

Сегодняшнее выступление министра соцполитики - деньги получены горгазами на поквартирные счетчики и они будут поставлены бесплатно , общедомовые это способ положить разницу в карман .

Igorexa85_ua

00:06, 16 сентября 2016

Комментарий удален из-за нарушений правил пользования сайтом

Недашковский

09:08, 16 сентября 2016

думаю что Ахметову какой то там очередной министр это никто и ничто. ноль без палочки

Редрик Шухарт

09:51, 16 сентября 2016

ЩО РОБИТИ ЗІ СВАВІЛЛЯМ «КРИВОРІЖГАЗУ»?
Поради від експертів Сили Людей Кривого Рогу

СИТУАЦІЯ №1
Працівники ПАТ «Криворіжгаз» пропонують вам установити лічильник газу у квартирі
* Правові підстави
Згідно із ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» газорозподільча компанія повинна встановити лічильник у кожній квартирі до 01.01.2018
* Важливо розуміти
Під приводом установлення лічильників газу ПАТ «Криворіжгаз» стало систематично відключати від газопостачання багатоквартирні будинки, окремі під’їзди та квартири. Такі масові відключення є незаконними, адже без газу лишаються і боржники, і ті сумлінні мешканці, які повністю оплачують рахунки за газ або навіть мають переплату
* Треба знати
— підприємство повинне поінформувати мешканців письмовим оголошенням завчасно, не пізніше ніж за 5 днів (Наказ ДАХК «УКРГАЗ» №35 від 30.07.1997)
— працівники ПАТ «Криворіжгаз» повинні мати із собою наряд-допуск, підписаний керівником і завірений печаткою
— усі роботи з установлення газового лічильника для вас мають бути БЕЗКОШТОВНИМИ (ст. 3 ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу»)
— працівники ПАТ «Криворіжгаз» зобов’язані показати вам завірену підписом і печаткою проектно-технічну документацію, де графічно має бути вказане місце встановлення лічильника (допускається ескіз)
— монтаж і налагодження вузлів обліку газу здійснюються відповідно до проектної документації, розробленої на підставі наданих газорозподільним підприємством замовнику технічних умов на проектування об’єкта системи газопостачання (Наказ Міністерства палива та енергетики № 618 від 27.12.2006)

СИТУАЦІЯ №2
Працівники ПАТ «Криворіжгаз» хочуть відімкнути та опломбувати ваші газові прилади (плиту, колонку, котел)
* Правові підстави
Працівники ПАТ «Криворіжгаз» говоритимуть про невідповідність ваших приладів даним, наведеним у технічній документації їхнього підприємства
* Важливо розуміти
Нормативно-правовими актами у галузі газопостачання не передбачене припинення газопостачання через відсутність проектно-технічної документації, оскільки тільки в разі її наявності можна зробити обґрунтований висновок щодо відповідності чи невідповідності встановленого газового обладнання. При цьому документи щодо заміни газового обладнання передаються до архіву газорозподільного підприємства (п. 5.5 «Правил безпеки систем газопостачання»)
* Треба знати
— працівники ПАТ «Криворіжгаз» не мають права відмикати ваші прибори від газопостачання, якщо вони не мають на руках проектно-технічної документації та не зробили припис, яким вам буде наказано привести обладнання до належного стану
— за законодавством зберігати виконавчо-технічну документацію зобов’язане газорозподільне підприємство, тож ви маєте право вимагати в його представників документи, де зазначені прилади, що мають бути у вас установлені

СИТУАЦІЯ №3
Працівники ПАТ «Криворіжгаз» намагаються встановити загальнобудинковий лічильник
* Правові підстави
Установлення загальнобудинкових приладів обліку газу регламентують «Тимчасове положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку» (№620 від 16.05.2002 зі змінами від 27.01.2016) та «Правила обліку природного газу під час його транспортування газорозподільними мережами, постачання та споживання» (№618 від 27.12.2005)
* Важливо розуміти
За цими документами встановлення лічильника має бути результатом домовленості, а не одностороннім рішенням ПАТ «Криворіжгаз»: «Власник (власники) будинку (будинків) (квартир), особа, відповідальна за експлуатацію будинку (будинків), балансоутримувач будинку (будинків) тощо та оператор газорозподільної системи зобов’язані врегулювати між собою договірні відносини щодо… забезпечення можливості проведення монтажу, збереження та здійснення експлуатації будинкового вузла обліку».
* Треба знати
— працівники ПАТ «Криворіжгаз» не можуть розпочинати роботи, допоки не отримають протокол зібрання мешканців будинку зі згодою на встановлення лічильника чи інший документ, який підтверджує згоду всіх сторін
— ця умова актуальна для будь-якої форми: від ОСББ до будинку під управлінням керуючої компанії
— якщо ваша згода на встановлення лічильника не підтверджена відповідним документом — його встановлення неправомочне

У разі НЕЗАКОННИХ ДІЙ працівників ПАТ «Криворіжгаз»:
— викликайте поліцію за тел. 102 і пишіть заяву про перевищення службових повноважень працівниками ПАТ «Криворіжгаз»
— телефонуйте в штаб СЛКР (098-657-83-16) — і ми спробуємо організувати вам швидку допомогу в особі когось з наших депутатів

Пам’ятайте, Сила Людей Кривого Рогу – це партія без олігархів, яка об’єднала активних відповідальних криворіжців. Ми — прості містяни, які стикаються з тими ж проблемами, що й ви. Але ми чітко зрозуміли, що наша сила — в єдності людей.
Тільки разом ми зможемо змінити наше місто!

Ссылка скопирована в буфер обмена