Переселенці можуть обрати заклади для безоплатної реабілітації дітей на Дніпропетровщині

Переселенці можуть обрати заклади для безоплатної реабілітації дітей на Дніпропетровщині

Фото: freepik

Діти, що народилися передчасно або мають певні фізіологічні патології, потребують спеціального медичного нагляду та реабілітації. Такий догляд безоплатно надається для сімей переселенців у медичних установах країни, які уклали договір із НСЗУ за пакетом "Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими протягом перших трьох років життя". Ця програма, що входить до Програми медичних гарантій, забезпечує комплексну реабілітаційну допомогу всім дітям, які її потребують, незалежно від того, де вони народилися або проживають.

Про це йдеться на вебсайті Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

Станом на сьогодні, у країні є 128 дитячих лікарень, діагностичних і спеціалізованих реабілітаційних центрів, які мають контракт із НСЗУ для надання цієї допомоги. Батьки, які мають статус переселенців, можуть обрати будь-який із цих закладів, незалежно від місця проживання або реєстрації для своїх дітей.

За пакетом "Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими", дітям надаються такі безоплатні послуги:
  • первинний огляд і консультація фахівцями мультидисциплінарної реабілітаційної команди;
  • постановка реабілітаційного діагнозу та визначення пріоритетів лікування і цілей реабілітації для дитини та її родини;
  • розробка індивідуального плану реабілітації та контроль за його виконанням;
  • проведення лабораторних обстежень (загальний клінічний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, визначення рівня глюкози, аналіз сечі тощо);
  • проведення інструментальних досліджень відповідно до галузевих стандартів охорони здоров'я;
  • послуги реабілітації, раннього втручання за участі фахівців реабілітаційної команди;
  • курси реабілітації незалежно від місця проживання дитини;
  • послуги раннього втручання з використанням телекомунікаційних засобів;
  • оцінювання розвитку дитини за п'ятьма сферами (велика і дрібна моторика, інтелектуальний, мовленнєвий та соціально-емоційний розвиток);
  • скринінг для виявлення ознак аутистичних розладів;
  • консультації лікарів інших спеціальностей;
  • направлення до інших медичних закладів для отримання спеціалізованої допомоги;
  • підбір та адаптація спеціального обладнання і засобів альтернативної комунікації;
  • оцінка стану дитини та визначення готовності до наступного етапу реабілітації.
Батьки або опікуни також можуть отримати безоплатні послуги психологічної підтримки та навчання основ догляду за дитиною. Ознайомитися з повним переліком послуг, які надаються за програмою, можна на сайті НСЗУ у розділі "Вимоги до Програми медичних гарантій 2024".

Для отримання реабілітації дітям до трьох років, батьки мають отримати електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря, після чого звернутися до будь-якого медичного закладу, який має договір на цей пакет послуг. Якщо дитина переводиться з одного медичного закладу до іншого, направлення не потрібне.

Щоб знайти найближчий заклад, який надає послуги реабілітації, можна зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або скористатися аналітичною панеллю на сайті НСЗУ. Там можна обрати регіон, населений пункт та групу послуг, щоб знайти необхідний заклад.

Якщо під час звернення до медичного закладу вам пропонують оплатити послуги, що входять до програми, це є порушенням прав пацієнта. У такому разі необхідно звернутися до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або через електронну форму на сайті НСЗУ.

Раніше ми писали, що до Криворізького центру медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям приєднали ще три обласні дитячі установи.

Посилання скопійовано в буфер обміну