«Терміново, вони знали про пуски ракет, підписуйтесь»: російські маніпуляції у Telegram

«Терміново, вони знали про пуски ракет, підписуйтесь»: російські маніпуляції у Telegram

Фото: Перший Криворізький

У криворізьких Telegram-каналах все частіше стали з’являтись дописи про «закриту» та «інсайдерську» інформацію щодо російських ракетних атак. Однак проросійські пропагандисти використовують ці повідомлення для поширення фейків, підриву довіри до офіційних джерел та маніпуляції громадською думкою.

Під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну у Telegram-каналах криворіжці могли помітити повідомлення з кричущими заголовками на кшталт: "Терміново, цей канал один з перших повідомив про пуски ракет", "Новітня система оповіщення" або "Закрита інформація міноборони РФ – план обстрілу українських міст". Однак такі повідомлення — це чергові маніпуляції проросійських пропагандистів.

Чому ці повідомлення небезпечні


Найперше ці пости пишуть і ширять, щоб викликати паніку серед населення. Люди, які знаходяться під постійним тиском війни, отримують подібні повідомлення та починають відчувати тривогу, невпевненість та страх. У цей час у них знижується рівень критичного мислення і фейки підривають довіру до офіційних та справжніх джерел інформації.

Паніка та страх спонукає діяти швидко і часто бездумно — поширювати сумнівні повідомлення. Через це такі канали набирають велику аудиторію, адже вони мають «ексклюзивну та інсайдерську» інформацію. А формат подачі і впевненість у повідомленнях створюють відчуття достовірності, тому для деяких це може стати доказом того, що канал вартий довіри.

Після того, як канал збирає аудиторію, на ньому починають з'являтися прямі чи приховані проросійські меседжі, немаркована реклама. Це підриває довіру до офіційних джерел, авторитетних медіа. А ще такий метод можуть використовувати шахраї — вони збирають найбільш довірливу аудиторію .


Як розпізнати маніпуляції


  • допис «рекламує» закриті канали з «інсайдерською» інформацією, яку неможливо перевірити;
  • використання слів-тригерів: «Терміново», «Негайно», «Підписуйтесь, щоб бути в курсі»;
  • посилання на один і той самий канал для різних міст/областей;
  • поява таких повідомлень саме під час повітряних тривог, офіційних повідомлень Повітряних Сил України про пуски ракет або після атаки на місто.

Чому саме Telegram


Цей майданчик зручний для поширення маніпуляцій, бо в ньому легко лишатись анонімними, легко створювати канали, і просто “набивати” широку аудиторію в Україні та Росії. А ще месенджер не має суворих алгоритмів модерації контенту, а це дозволяє швидко поширювати інформацію без перевірки фактів.

Редакція «Першого Криворізького» закликає авдиторію дотримуватись інформаційної гігієни, не підписуватись та не переходити за подібними провокативними посиланнями та повідомляти про підозрілі канали у кіберполіцію:

  • телеграм-бот @stopdrugsbot приймає інформацію про фейкові ресурси.

Посилання скопійовано в буфер обміну