Коли створять трибунал для Росії

Коли створять трибунал для Росії

Фото: Перший Криворізький/архівне фото

Україна бореться за верховенство права для всього світу, але щоб засудити дії Росії на міжнародному рівні потрібен трибунал.

Про це в ефірі телемарафону колишній директор Управління спеціальних розслідувань Міністерства юстиції США Ілай Розенбаум.

За його словами, світові лідери підтримують ідею створення трибуналу для Росії. Ймовірно, його створять до кінця 2024 року, проте, в якому форматі – невідомо.

Формат трибуналу досі невизначений

«Світові лідери, в тому числі США, погодилися, що трибунал має бути створений якнайшвидше для забезпечення правосуддя від імені України за російську агресію. Дискусії щодо створення трибуналу зосереджені на таких питаннях, як точна модель роботи. Наприклад, чи буде це міжнародний трибунал, чи так званий інтернаціоналізований трибунал, чи це буде якась інша форма», — сказав Ілай.

ООН визнала військову агресію Росії проти України

За словами Розенбаума, Генеральна асамблея ООН визнала, що Росія вчинила злочин агресії проти України, проте, Міжнародний кримінальний суд подібні злочини не розглядає. Саме тому, для покарання РФ потрібен трибунал.

«Ми також знаємо, що левова частка тягаря впаде на прокурорів і слідчих у вашій країні. І ми в Міністерстві юстиції були в захваті від креативності та стійкості колег в українських правоохоронних органах. Починаючи з наших партнерів з прокуратури, які вже порушили і виграли багато справ. Вперше у світовій історії країна під час розв’язаної проти неї війни працює над тим, щоб домогтися всеосяжного правосуддя за воєнні злочини, злочини проти людяності, агресію, геноцид», — додав Розембаум.

У РФ можуть створити свій «трибунал»

Окрім того, Ілай Розенбаум не виключає, що Росія може створити власний фейковий трибунал, для засудження українських військових. Натомість, світова спільнота повинна нагадати агресору, про відповідальність за розв’язання війни.

«Україна стоїть на передовій і бореться за верховенство права для всього світу. Ви платите жахливу ціну – життя людей. Військова відповідь, яку Україна дає за підтримки ЄС, США та інших країн, є надзвичайно важливою. Але так само важлива і юридична відповідь. Міжнародна правова спільнота має нагадати світові про головний урок Нюрнберзького трибуналу: лідери, які розв'язують агресивні війни, будуть притягнуті до відповідальності», — зауважив спікер.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну