У 2023 році на Дніпропетровщині знищили понад 1,2 тисячі вибухонебезпечних предметів

У 2023 році на Дніпропетровщині знищили понад 1,2 тисячі вибухонебезпечних предметів

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні, 4 квітня, в Україні відзначають Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки. Лише у 2023 році рятувальники знищили понад 1,2 тисячі вибухонебезпечних предметів на території Дніпропетровщини. І це ще не кінець.

Про це повідомляє голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук у Telegram.

Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки нагадує про один із ТОП-3 викликів для нашої країни.

Адже нині приблизно 30% України засіяно мінами та нерозірваними снарядами. Для розуміння – це як територія восьми Ізраїлів.


Дніпропетровщина – не виняток. Постійні ворожі обстріли роблять частину нашого краю небезпечною. У 2023 році понад 1,2 тисячі вибухонебезпечних предметів знищили, здебільшого, у Криворізькому, Синельниківському та Нікопольському районах.

«Нині ми – найзамінованіша країна світу. Росія використовує мінування як один із методів геноциду проти українців», - йдеться у повідомленні.

За попередніми оцінками, в залежності від наявності ресурсів, на розмінування нам знадобиться від 30 до 70 років, якщо врахувати, наприклад, досвід Хорватії після розпаду Югославії. І це при тому, що у нас забруднено понад 174 000 квадратних кілометрів, а у Хорватії це було близько 1900.

«Навіть маючи значно менше замінованих територій, ця країна досі повністю не закінчила своє розмінування. Хоча минуло вже понад 30 років після війни у Югославії і на це вони витратили сотні мільйонів євро», - йдеться у повідомленні.
Якщо уявити, що Україна – футбольне поле, то Хорватія буде розміром з воротарський майданчик. Тож нам слід усвідомлювати масштаби виклику, який стоїть перед державою у цьому питанні.

Слід розуміти, що в держбюджеті зайвих коштів на розмінування немає. А за оцінками Всесвітнього банку, на це нам потрібно понад 37 мільярдів доларів. Тому тут Україні буде необхідна підтримка міжнародних партнерів.

Слід пам’ятати: безпека залежить не лише від фахівців, а й від кожного з нас. Не підходьте, не торкайтеся підозрілих предметів, повідомляйте про них в поліцію або в ДСНС – це правила, якими не можна нехтувати.

Нагадайте про них дітям, дбайте про власну безпеку та піклуйтеся про своїх близьких.



Посилання скопійовано в буфер обміну