Які дані пацієнтів з Кривого Рогу зберігаються в електронній системі охорони здоров’я

Які дані пацієнтів з Кривого Рогу зберігаються в електронній системі охорони здоров’я

Фото: Pixabay

Фахівці МОЗ України розповіли, які відомості про пацієнтів зберігаються в електронній системі охорони здоров’я.

Про це йдеться на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров'я України.

Які персональні дані вносяться в ЕСОЗ?

У першу чергу в центральну базу даних електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ) вносяться персональні про пацієнта під час його реєстрації. Зареєструвати пацієнта може будь-який лікар, який працює з ЕСОЗ: як лікар первинної медичної допомоги, так і лікар спеціалізованої ланки.

Особисті дані служать для ідентифікації особи як в ЕСОЗ, так і в інших державних системах. Вони дозволяють коректно фіксувати надане медичне обслуговування у електронній медичній карті та гарантують пацієнту доступ до різних сервісів, таких як електронні рецепти, електронні направлення та інші.

Зокрема, у електронну систему вносяться такі особисті дані як прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), реквізити документа, що посвідчує особу, контактні дані та інформація про обраний метод автентифікації.

Після внесення даних пацієнт має можливість перевірити їх на відсутність помилок. У разі відсутності помилок лікар накладає свій електронний підпис на створений запит в ЕСОЗ. Далі цей запит надходить до центральної бази даних, отримуючи унікальний ідентифікатор пацієнта в системі.

Яка медична інформація пацієнта зберігається в ЕСОЗ?
  • візити до лікаря;
  • госпіталізації;
  • консультації;
  • плани лікування;
  • електронні направлення;
  • рецепти;
  • медичні висновки;
  • процедури;
  • імунізації тощо.
Ці дані зберігаються і безпосередньо в самому медичному закладі, і передаються в ЦБД через медичні інформаційні системи.

Зберігання медичної інформації та персональних даних пацієнтів відокремлено з метою додаткового захисту і конфіденційності медичної інформації.

Взаємозв'язок персональних даних із медичною інформацією здійснюється за допомогою унікального ідентифікатора пацієнта в реєстрі пацієнтів, при цьому використовується шифрування для унеможливлення нерегламентованої ідентифікації пацієнта через його медичну інформацію або навпаки.

Централізоване зберігання медичної інформації у Центральній базі даних (ЦБД) Єдиної системи охорони здоров'я (ЄСОЗ) надає медичним працівникам можливість отримувати повну, зрозумілу та актуальну медичну інформацію в режимі реального часу (за наявності згоди пацієнта).

Це дозволяє забезпечувати ефективне прийняття рішень стосовно діагнозів, лікування та інших аспектів надання медичних послуг.

Набори медичних даних про пацієнта формують реєстр електронних медичних записів, записів про направлення та рецепти, а також реєстр медичних висновків, які регулюються відповідними порядками Міністерства охорони здоров'я.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну