Україна постачає зброю бойовикам ХАМАСу: дайджест російської брехні за тиждень

Україна постачає зброю бойовикам ХАМАСу: дайджест російської брехні за тиждень

Фото: Перший Криворізький

Російська пропаганда штампує вигадки про українське суспільство та військово-політичну ситуацію у нашій країні, тим самим намагається задурити голову власним громадянам. Але головна мета російської пропаганди — провокувати та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні.

У Центрі протидії дезінформації розвінчують російські фейки.

Редакція «Першого Криворізького» зібрала для своїх читачів найцікавіші, за нашою думкою, російські вигадки, які протягом минулого тижня розповсюджували у медіапросторі.

Так протягом минулого тижня російські ЗМІ та Телеграм-канали розповсюджували наступні фейки:

Фейк №1: дружина заступника міністра внутрішніх справ намагалася вивезти з території України 13 мільйонів доларів




Українські ЗМІ поширили «новину» про те, що дружина заступника міністра внутрішніх справ Василя Тетері намагалася вивезти з території України 13 мільйонів доларів. Першоджерелом цієї «новини» став колишній народний депутат України, який опублікував відповідний допис у своєму Телеграм-каналі.

За словами речниці МВС Мар'яни Реви, інформація про те, що дружина заступника міністра МВС намагалася вивезти за кордон готівку, не відповідає дійсності та завдає шкоди репутації міністерства.

Окрім того, за даними Державної митної служби України особа, що зазначена у фейковому повідомленні взагалі не перетинала кордон у 2023 році.

Фейк №2: «Студія Квартал 95» зняв трейлер до фільму жахів «Воєнком», де залякують чоловіків призовного віку




У мережі поширюється пропагандистський трейлер до фільму жахів «Воєнком», нібито знятий українською компанією «Студія Квартал 95».

Насправді відео було створене росіянами з метою демонізації процесу мобілізації в Україні та залякування чоловіків призовного віку. Крім того, під час аналізу Центр ідентифікував особу на відео. Ним виявився російський актор Роман Макаров, який проживає в Москві.

Фейк №3: Україна постачає бойовикам ХАМАСу зброю, яку отримала від Америки




Ворожі Телеграм-канали поширюють відеоролик, на якому бойовики ХАМАСу показують, як прорвали загородження на кордоні з Ізраїлем начебто за допомогою американської зброї, яка прибула з України. Насправді це фейк. На кадрах видно назву на ящиках – «Bangalor» і на трубках з вибухівкою жовтою фарбою англійською написано Torped «Bangalor». Проте заряд вибухової речовини в трубі для подолання перешкод завжди називався «Torpedo Bangalore» («Бангалорська торпеда»).

Також немає жодних доказів на інших зразках озброєння, де б torpedo писалося torped. Окрім цього, на трубах з вибухівкою також присутня дата виготовлення, тоді як на справжніх «Torpedo Bangalore» пишеться тільки номер партії, в якій може бути зашифрована і дата виготовлення.

Фейк №4: українці можуть оформити грошові виплати від держави




У соціальних мережах активно поширюється інформація про одноразові виплати українцям у розмірі 6 600 гривень. Для більшої правдоподібності та переконливості, зловмисники посилаються на нібито ухвалений Верховною Радою України закон №2708 - 267 «Про виплату грошової допомоги усім громадянам України». Насправді такого закону не існує.

Однак існує Закон №2708 «Про працю». Зловмисники навмисно використали схожі цифри у своєму повідомленні, щоб ввести людей в оману. Окрім цього, перейшовши за посиланням з цього повідомлення, людина або потрапляє до сумнівного Telegram-каналу, або надає невідомим особам дані банківської карти, з якої шахраї знімають гроші.

Фейк №5: голова Национального банку України написав заяву про звільнення




Деякі українські ЗМІ почали поширювати інформацію про те, що очільник Національного банку України Андрій Пишний написав заяву про звільнення з посади голови НБУ, перебуваючи у складі української делегації на Щорічних зборах МВФ та Світового банку, які проходять у Марокко. Цю «новину» одразу підхопили підконтрольні кремлю ЗМІ та почали висвітлювати її у вигідному для себе ракурсі.

Насправді така інформація не відповідає дійсності. Про це Андрій Пишний особисто повідомив на своїй сторінці у Facebook. Окрім цього, дану інформацію спростували і народні депутати України.

Подібні висловлювання мають на меті виправдати військову агресію рф, дискредитувати Україну та її західних союзників. Окрім цього, вони є продовженням наративу про те, що «Україна — несамостійна держава, яка немає права вибору».

Посилання скопійовано в буфер обміну