У Кривому Розі відбувся музично-виставковий вечір «Іржа»

У Кривому Розі відбувся музично-виставковий вечір «Іржа»

Фото: Дарія Коломоєць

Минулої суботи, 15 липня, на задньому подвір’ї палацу культури «Саксагань» відбувся музично-виставковий вечір «Іржа». Подію організувала криворізька мистецька спільнота «Порода» за підтримки «Птічка Фонду».

Свої композиції виконували музикант із Маріуполя TRUFFIKSS, криворіжець DJ Can On, діджей-мандрівник Sasha Dolce та поетка й мисткиня з Донецька/Маріуполя Марія Проніна. Остання також презентувала свої авторські колажі. Окрім Марії, на виставковій частині заходу свої роботи представили криворізькі митці — художниця Марія Мушля (Magic Giraffe), колаж-артистка Ксенія Костянець (Ія Ко/Kolashka.ua) та фотограф Денис Косий.

«Іржа» стала своєрідним підсумком двотижневої музичної резиденції від «Птічка Фонду». В межах цього проєкту молодий виконавець Давид Степанян (TRUFFIKSS) працював над матеріалом під менторством Олени Джуріної (Lenoczka) — саунд-артистки, віджейки, членкині «Породи», яка стала ідейною натхненницею та головною організаторкою «Іржі». Під час події організатори зібрали 6350 грн, які передали на підтримку ЗСУ.

«Потужний досвід, — коментує Марія Проніна, — Освітня муз-арт резиденція від «Птічка Фонду» закінчилась таким класним концертом, який показав, як ми всі чудово впорались. Ще й для ЗСУ зібрали грошей, що сьогодні має бути основою творчих івентів».

«Для мене важливо бачити, що є альтернативний рух, який може об’єднати в собі різні субкультури та жанри — майданчик для локального андеграунду, так би мовити, місця, де може лунати немейнстрімна музика. Водночас такі події дають можливість митцям допомогти країні у боротьбі з агресором», — розповідає Володимир Кононенко (DJ Can On).

«Це був неймовірний досвід, завдяки якому кожен із нас став на рівень професійнішим. Дякую кожному артисту за потужні емоції. Дуже радий, що й публіка була жвавою, і вдалося зібрати кошти для ЗСУ. Працюємо далі!» — ділиться TRUFFIKSS.

«Як одній з організаторок, мені було важливо об’єднати на одній сцені локальних артистів та артистів з інших міст — Маріуполя, Донецька, Києва, створити такий тимчасовий культурний хаб, де криворізька публіка познайомилася з різноманітними формами актуального мистецтва. З колегами-організаторами ми постаралися зробити так, щоб двір палацу «Саксагань» не тільки зазвучав, а і перетворився візуально — тому ми зробили виставку-сушку, яка екологічно вписалася в простір і насичувала глядачів потужними сенсами», — підсумовує Олена Джуріна.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну