Івана Купала: традиції та що не можна робити

Івана Купала: традиції та що не можна робити

Фото: Canva

Свято Івана Купала є одним з найбільш унікальних та захоплюючих свят, яке святкується в Україні та деяких інших слов'янських країнах.

Свято Івана Купала відзначається 7 липня, а його корені сягають давніх дохристиянських часів. Символіка свята пов'язана зі слов'янською міфологією та віруваннями.

Традиції

Святкування Івана Купала супроводжується багатими традиціями та обрядами. Одним із найвідоміших обрядів є народні гуляння біля річок: молодь стрибала через вогнище та веселилася. Незаміжні дівчата влаштовували обряди ворожіння на своїх суджених.
Також на Купала заведено пускати вінки на воду. Але не всі знають, як правильно це робити. Якщо дівчина закохана, їй потрібно сплести вінок із квітів та трав. Всі рослини слід збирати своїми руками рано вранці. Серед них обов'язково має бути барвінок, а також лісові та польові квіти - материнка, чебрець, волошки, маки, колоски, м'ята, любисток. Якщо ж у дівчини поки що немає нікого на прикметі, потрібно обов'язково прикрасити вінок стрічкою.

Що не можна робити на Івана Купала

  • Заборонено позичати гроші, оскільки це може призвести до негативних наслідків.
  • Якщо вдається знайти гроші, краще їх не брати, тому що це може залучити біду до вашого дому.
  • У ніч на Івана Купала не рекомендується купатися у водоймах. Наші предки вірили, русалки можуть втопити. Також радять утримуватися від води дітям, вагітним жінкам та літнім людям.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну