В Україні святкують День батька: історія свята

В Україні святкують День батька: історія свята

Фото: Первый Криворожский

В Україні сьогодні, 19 червня, святкують День батька. Хоч це і неофіційне свято, відзначають його у третю неділю червня.

Понад 40 країн світу щороку вшановують чоловіка-батька. Більшість із них, як і Сполучені Штати, - у третю неділю червня.

Деякі країни відзначають в інші дати. Наприклад, Польща - 23 червня, Італія, Іспанія, Португалія -19 березня, а от у Південній Кореї 8 травня - спільне свято матерів і батьків.

Відзначати День батька запропонувала мешканка США Сонора Додд ще 100 років тому.

Таким чином вона хотіла віддати шану своєму батькові, якому після смерті дружини під час пологів довелося одному виховувати шістьох дітей. Вперше свято відзначили у 1910 році.

В Україні з ініціативою святкування Дня батька виступила у 2006 році громадська організація Міжнародного Центру Батьківства. Пізніше під листом до Президента України зібрали 10 тисяч підписів.

У 2009 році Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім'ї та відповідального батьківства оголосив про щорічне відзначення Всенародного Дня батька у третю неділю вересня.

Указ президента про перенесення дати святкування на третю неділю червня було підписано у 2019 році. У документі зазначено, що однією з цілей свята є підвищення статусу чоловіка як батька у процесі виховання дітей.

Читайте також: Пісня про повітряну тривогу, горловий спів і кавери, — у Кривому Розі відбувся «безпечний вечір»

Ссылка скопирована в буфер обмена