Небезпечні боєприпаси: криворізькі піротехніки знищують “подарунки” росіян

Небезпечні боєприпаси: криворізькі піротехніки знищують “подарунки” росіян

Фото: Первый Криворожский

По одному із сіл у Криворізькому районі щойно стріляла російська армія, а мінери, які вийшли на поле знищувати рештки касетних боєприпасів, продовжують спокійно виконувати свою роботу.

Редакція «Першого Криворізького» мала можливість поспостерігати за роботу саперів, які працюють у Державній службі із надзвичайних ситуацій. Звичайно, українські медіа і рятувальники працюють за суворим алгоритом — спочатку йдуть фахівці, аби переконатись у безпеці журналістів. У росіян же все навпаки.

Певно, велика частина аудиторії пам'ятає фейкове відео, на якому оператор по мінному полю йде першим, а вже за ним йдуть сапери.

«Сапери поспіху не люблять», — посміхається голова районної військової адміністрації Євген Ситниченко.
На полі працює кілька груп — ті, хто шукають ракети і ті, хто їх знищують.

Спочатку група пошуку бере ділянку поля і скрізь, де виявляє, встановлює маркери.


Потім йде група знищення і все підриває. Після всіх робіт ми ще контрольно йдемо по цьому (раптом щось десь лишилось) і добиваємо.

Навіть після цього буває багато випадків, що боєприпас входить в землю і ми його не побачили.

Ми окремо виїжджаємо по заявкам фермерів і знищуємо їх, — розповідає Володимир Адамов начальник групи піротехнічних робіт Дніпропетровської області, майор служби цивільного захисту. Він старший на цій ділянці.





За словами головного у цій групі піротехніка, з початку повномасштабної війни і обстрілів району, фахівці його підрозділу виїжджали на поля, де лежать нерозірвані касетні боєприпаси пів сотні разів.

Всього піротехніки у Криворізькому районі знищили вже понад 1600 боєприпасів.




«Тут дуже багато полів засипано. і через це фермери не можуть вести роботу», - говорить Володимир Адамов.






Ці снаряди надзвичайно небезпечні саме тому, що десь 10-15% з них одразу не спрацьовують з одного пострілу. А кожен постріл — це понад 600 одиниць. Кожне поле, де вони впали, стає реально мінним.




І лежать і чекають, поки хтось підійде, почне їх рушити і вони спрацьовують, — говорить Адамов.
Так сталось із 82-річним місцевим мешканцем, розповідає голова Криворізької районної адміністрації. Чоловік у полі назбирав цих снарядів аж 7 штук, ніс додому, один снаряд розірвався. Зараз постраждалий у лікарні. Він у тяжкому стані.

Росіяни ж щодо використання забороненої міжнародними конвенціями зброї кажуть, як завжди, що у них її нема. Це типова тактика роботи інформаційно-психологічного впливу на противника.




А от інше російське «медіа» повідомляє про використання «Точки-У» російською армією на навчаннях у вересні 2020 року на полігоні в Астраханській області. Відео публікував місцевий телеканал.




Також в Росії люблять говорити про те, що не стріляють по цивільним об’єктам, а тільки цілять у військову інфраструктуру. Це теж не відповідає дійсності. Поля Криворізького району усіяні забороненими боєприпасами, говорить голова районної військової адміністрації Євген Ситниченко.

А Дмітрій Пєсков, прессекретар президента РФ, продовжує стверджувати — це все вигадки і не більше.




Криворізькі піротехніки вірять лише тому, що бачать на власні очі і продовжують виїжджати на виклики військової адміністрації та мирних мешканців району, які саме через ось такі «вигадки» були змушені покинути домівки.

Більше світлин у повному фоторепортажі



Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

..

Фото: Даніїл Токмаков

Видео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Ссылка скопирована в буфер обмена