Що робити, якщо потрапили під обстріл — 7 порад

Що робити, якщо потрапили під обстріл — 7 порад

Фото: Первый Криворожский

Нині ситуація у Дніпропетровській області, зокрема у Кривому Розі, спокійна. Збройні сили України контролюють кордони області. Проте громадянам потрібно бути готовими до будь-яких подій. Що робити, якщо ви потрапили під обстріл?

Про це розповідає Internews Ukraine.

Якщо почули свист снаряда, негайно впадіть на землю. Те, що ви почули звук, означає, що снаряд найімовірніше пролетів достатньо далеко від вас і впаде на досить безпечній відстані. Відразу пошукайте укриття, аби сховатися надійніше.

Ляжте туди, де є виступ або невелике заглиблення. Уникайте споруд, які можуть спалахнути в разі влучення. Захищають також щілини, траншеї, неглибокі колодязі, оглядові ями для авто. Падаючи на землю, прикрийте голову руками, закрийте долонями вуха та привідкрийте рот — це врятує від контузії.

Якщо обстріл застав у громадському транспорті чи власному авто, негайно зупиніть його. Відбіжіть від дороги та багатоповерхівок і впадіть на землю. Подивіться, чи є неподалік укриття та рухайтеся до нього короткими перебіжками відразу після наступного вибуху.

Уникайте ненадійних місць для укриття. Тримайтесь якомога далі від багатоповерхових будинків, не ховайтеся під технікою та стінами будинків зі скляними перекриттями й поверхнями. Звичайні підвали будинків також не пристосовані для укриття, адже є небезпека опинитися під завалами.

Не пробуйте щось знімати під час обстрілів. У цих умовах навряд чи вдасться зробити гарний матеріал, натомість ви наражатиметеся на більшу небезпеку.

Зберігайте спокій. Спробуйте відвернути чимось свою увагу чи намагайтеся рахувати про себе. Це допоможе уникнути паніки й зорієнтуватися в ситуації.

Після закінчення обстрілу будьте уважні та дивіться під ноги. Не підіймайте та не рухайте жодних предметів, окрім тих, які ви щойно випустили. Бойові предмети можуть вибухнути від найменшого контакту з ними. Запам’ятайте правило: не впускав — не підіймай.

Читайте також: Нацполіція відкрила гарячу лінію для родичів загиблих українців

Ссылка скопирована в буфер обмена