Різдво: традиції святкування і плутанина в датах (ВІДЕО)

Різдво: традиції святкування і плутанина в датах (ВІДЕО)

Фото: Первый Криворожский

Сьогодні ввечері, 24 грудня, частина українців починаж святкувати Різдво — одне з найбільших християнських свят. В Україні його почали відзначати ще за часів Середньовіччя. Більшість опитаних нами на вулицях міста риворіжців святкують Різдво з 6 на 7 січня, як це було заведено в їхніх сім'ях. Але частина православних криворіжців, протестантів і католики святкують його з 24 на 25 грудня.

Досі частина українців вважає, що з 24 на 25 грудня — це католицьке Різдво. Це не так.

Насправді воно християнське: і православні, і католики святкують Різдво в один день, просто за різними календарями: на Заході — за Григоріанським, а в Грузії, Сербії, Росії і в деяких містах України — за Юліанським.

Чому ж відбулась плутанина з датами?

Юлій Цезар запровадив календар, який назвали юліанським. Через декілька століть стало відомо, що він був не зовсім точним. Земля робить оберт навколо Сонця на 12 хвилин повільніше, ніж думали давні римляни. Календар з роками зміщувався. Різдво стало наближатись до весни, а Великдень — до літа. За півтори тисячі років Юліанський календар відстав майже на 10 днів.

Папа Римський Григорій XIII вирішив реформувати календар. Він наказав ті роки, які раніше вважались високосними, вважати невисокосними. Цим він суттєво зменшив розходження — лише до 26 секунд на рік. Щоб компенсувати відставання, він наказав також пропустити 10 днів, і у 1582 році після 4 жовтня настало одразу 15 жовтня. Реформований календар назвали Григоріанським.

Але не всі країни перейшли на реформований календар. Україна, яка тоді була у складі Російської імперії, продовжила жити за Юліанським календарем.

У 1918 році більшовики запровадили у країні Григоріанський календар, але церква чинила спротив владі і на новий календар не перейшла. Неточніть Юліанського календаря за роки поглибилась. Зараз вона становить 13 днів. Тобто зараз, коли частина людей святкує людей 25 грудня за Григоріанським календарем, за Юліанським це тільки 12 грудня.

Тож коли на Юліанському (церковному) календарі настає 25 грудня, то на Григоріанському календарі, за яким ми зараз живемо, вже 7 січня. У 2100 році, через неточність Юліанського календаря, Різдво припадатиме вже на 8 січня. Але, можливо, за цей час Українська церква проведе календарну реформу, і Україна святкуватиме Різдво Христове разом із більшістю світу.

Які традиції святкування Різдва у християн

Ми поспілкувалися з двома криворізькими священниками — Іваном Талайло, настоятелем Парафії Святого Миколая Чудотворця і Єжи Лісом, настоятелем Парафії Успіння Пресвятої Діви Марії. Вони розповіли про традиції святкування Різдва християн.

Ввечері 24 грудня, коли на небі з’являється перша зірка, сім'я збирається на Святу Вечерю. На столі мають бути пісні страви.

Після вечері родина збирається до храму. Під час молитви священик кладе у різдвяний вертеп фігурку малого Ісуса.

Важливими атрибутами свята є вертеп, Вифлеємський вогонь, колядки, сповідь, літургія і просфора.

Дивіться відео про Різдво: розказують криворізькі священники

Видео: Даніїл Токмаков Марія Пунтус

Редактор: Софія Скиба

Комментарии (3)

Володя Винниченко

18:53, 24 декабря 2021

Митрополит Іларіон (Огієнко): "...серед нашого українського народу складалися навіть легенди про мужню оборону свого споконвічного календаря. Поговоріть з волиняком ще й сьогодні — він вам розповість не одну таку сумну легенду, переказану йому дідом... Занадто дорогою ціною виборов собі український народ право на споконвічний стиль свій, щоб легко та скоро забути про його."
Нас не повинно цікавити, що буде у 2101 році, ми до нього не доживем.
Є рухомі і нерухомі свята. Православній церкві нічого не заважає перенести нерухомі свята на новий календар. Але тоді виникає плутанина в організації церковного життя і накладання з рухомими святами, чия дата рахується від Великодня. І це не через 100 років, а вже зараз нагальна проблема для тих церков, які перейшли на новий стиль. Наприклад, Петрівський піст скорочується на два тижні, а в окремі роки і зовсім зникає.

У католиків цієї проблеми нема, бо їхній Великдень може співпадати з Песахом. А у православних це заборонено, у випадку збігу Великдень переноситься. Тому для православних юліанський календар найбільш підходящий. Всупереч балачкам про «більшість православних, які давно визнали новий стиль» нічого подібного немає в принципі. Навіть у Вселенському патріархаті за новим стилем живуть далеко не всі громади. У першу чергу треба згадати Афон. Авторитет Святої гори є виключно високим в православному світі. "Старого стилю" дотримуються білоруси, серби, грузини, чорногорці, македонці, араби Єрусалиму. Окремою проблемою є «старостильники», які відкололись від Церкви через календарне питання. Це справжнісіньке «альтернативне православ’я», яке в тій самій Греції охоплює ледь не двадцять відсотків вірян.
Вірмени взагалі єдині 6 січня святкують Різдво, і їм до лампочки що не "з усім світом".

Bron ster

21:03, 24 декабря 2021

рыдакторгыня “Першого Криворізького” приготувала для вас тексти різдвяних колядок:


Ви мя послали мамо вчитися до Львова,
Я поступила в трэте ПТУ.
На ту стипендію розїлась, як корова,
Бо пиріжки дешеві, як гімно.

Мамо, що маю робити?
Мамо, але я дурна!
Мамо, ну що маю робити?
Мамо, але я дурна!

Ви наказали, мамо, щоб я не гуляла,
Бо львівські хлопці хочуть тілько секс,
Свого наставника я врешті покохала,
Він має дачу, але старий, як пес

Мамо, що маю робити?
Мамо, але я дурна!
Мамо, ну що маю робити?
Мамо, але я дурна!

Перегідрольм вибілила коси,
Побрила ноги, маю манікьюр,
Тепер по ночах я вивчаю секси,
А в день на парі я роблю перекур.

Мамо...! я дурна

Final Cut 4,30

22:49, 24 декабря 2021

Мария, плутанина це в тебе в голови))

Ссылка скопирована в буфер обмена