Де взяти гроші на відкриття своєї справи у Кривому Розі

Де взяти гроші на відкриття своєї справи у Кривому Розі

Фото: Первый Криворожский

На відкриття власного бізнесу можна отримати гроші від Служби зайнятості. І ці кошти не треба повертати.

Отримати можна максимум 104 676 гривень, і такою послугою держави у Кривому Розі у 2021 році скористались 3 людини.

Криворожанка Олена Ляшенко — підприємниця, яка самотужки відкрила ательє спортивного одягу.

«Іноді відчай є тим самим мотиватором зробити щось вартісне», — говорить Олена, згадуючи про ідею займатися бізнесом.




Із 2013 року Олена працювала графічною дизайнеркою та редакторкою рекламного каталогу. Тоді у дівчини почалися негаразди у родині. Вона знайшла віддушину у хобі — полденсі. Але Олена зіткнулась з проблемою: якщо тіло жінки не відповідає умовним стандартам 90-60-90, знайти підходящий одяг для занять майже неможливо.

Через низьку заробітну плату, на яку важко виховувати сина, Олена була вимушена звільнитись.

Вона стала на облік до Центру зайнятості, там і дізналась про держпрограму допомоги підприємцям. Ідея для відкриття бізнесу виникла одразу, адже Олена спілкувалась з подругами, які також не могли підібрати одяг ні для тренувань, ні для виступів. Ательє індивідуального пошиву одягу для полденсерок, акробаток, гімнасток — стало рішенням одразу двох проблем — спортсменки мали одяг, а Олена — роботу.

Олена пройшла навчання протягом місяця в центрі зайнятості, та захистила бізнес-план по роботі інтернет-магазину й ательє з пошиття спортивного одягу. Матеріальна допомога по безробіттю розміром у 6 тисяч гривень стала її стартовим капіталом. (У грудні 2013 року мінімальна зарплата складала 1218 гривень.)


За ці гроші вона купила оверлок, тканину, фурнітуру тощо. Криворожанка відкрила власне швейне ательє з виробництва танцювального, сценічного та спортивного одягу, а в грудні 2013 року заснувала власну марку лінії одягу «Колібрі» для фітнесу і інтернет-магазин для реалізації виробів — https://www.etsy.com/shop/ArtSportDesign.

Коли Олена Ляшенко тільки починала роботу ательє, у неї був один побутовий оверлок. Із ним вона могла відшивати трикотажні костюми, шорти, топи, купальники.

Зараз в її ательє 6 машинок, 3 з яких — промислові. Машинки виконують різні функції.

“Я іноді заходжу в великі спортивні магазини, в яких продають одяг відомих брендів. Я бачу в деяких виробах необроблені краї, незакріплені строчки. Відверто кажу, якість в моєму ательє вища”, — говорить Олена.


Олена шила одяг і керувала власним ательє 8 років. Нещодавно криворожанка вирішила знову змінити сферу діяльності, і знайшла покупця, який викупив її ательє. Жінка змогла на цьому заробити. Тепер планує розвиватись у медіасфері — стала журналісткою.

Як криворіжцям відкрити власну справу за підтримки служби зайнятості

Безробітні криворіжці, які стоять на обліку у Центрі зайнятості, можуть отримати одноразову виплату для організації підприємницької діяльності.

Щоб отримати цю виплату

  • громадянці чи громадянину має бути не менше 18-років,
  • він чи вона не мають ніде не працювати (у тому числі за вакансіями центру зайнятості протягом одного місяця),
  • охочі мають написати заяву про надання одноразової допомоги по безробіттю,
  • також треба написати заяву на отримання допомоги від Центру на організацію підприємницької діяльності,
  • мають розробити бізнес-план. Його можна написати самостійно, або ж на курсах, які проходять у центрі зайнятості.
Комісія служби зайнятості розглядатиме бізнес-план протягом 10 днів з моменту подання. Якщо комісія вирішить дати вам грошей на власну справу, безробітня людина має протягом 30 днів зареєструвати юридичну або фізичну особу-підприємця.

Як зареєструвати бізнес?

Треба йди до державного реєстратора (за місцем проживання або у Центр надання адмінпослуг — наприклад, на Молодіжній, 1).
Там ви маєте подати:
  1. копію паспорта та ідентифікаційного коду,
  2. заяву щодо застосування єдиного податку,
  3. витяг з ЄДР та заяву на ім’я начальника податкової інспекції.
Зареєструвати ФОП можна не виходячи з дому онлайн на сайті Дія.

Протягом 14 днів після державної реєстрації можна отримати одноразову виплату для організації підприємницької діяльності на особистий рахунок, який відкривають безробітним, які перебувають на обліку у Центру Зайнятості.

Сума виплати залежить від попередньої зарплати безробітного, страхового стажу та причини звільнення з останнього місця роботи. Сума допомоги не може бути більшою, ніж 4-кратний розмір прожиткового мінімуму на місяць 2379х4=9516 гривень. Максимально за 11 місяців можна отримати 11х9 516=104 676 гривень.


Чому можуть відмовити у виплаті коштів:

  • ви вже мали зареєстрований бізнес (кошти надаються лише новим ФОП);
  • ви вже отримали допомогу на підприємницьку діяльність;
  • вас звільнили з попереднього місця роботи за порушення трудового законодавства.
Криворізький Центр зайнятості знаходиться неподалік станції швидкісного трамваю у Саксаганському районі міста за адресою вулиця Космонавтів, 1. Працює з понеділка по п’ятницю з 8:30 до 17:00. Телефон 068 896 5679.

Олена — не єдина жителька Кривого Рогу, яка скористалась пропозицією держави.

Віктор Новак — велосипедист і співзасновник громадської організації «Велокривбас». Якось Віктор із друзями-велосипедистами поїхав на вихідні у велопохід у Лазурне. Звідти хлопці вирішили з велосипедами вбрід перейти на острів Джарилгач.

«Це була дійсно крута пригода, пригадує криворіжець, — але морська вода та пісок позначилися на стані велосипедів — зіпсувались гальма, ланцюг. Ми ледве встигли на зворотній автобус до Кривого Рогу на своїх зіпсованих роверах», — розповідає Віктор Новак.


Саме цей похід і труднощі, які сталися у ньому, зблизили майбутніх бізнес-партнерів і друзів Віктора Новака і Кирила Тохтамиша.

Вітя поділився з Кирилом своєю ідеєю і мрією: відкрити магазин, де будуть поєднані обидва захоплення хлопців: велосипеди і туризм. На той час ці двоє криворіжців працювали на «Арселорміттал Кривий Ріг».

З 2007 по 2013 рік замість прямого звільнення і скорочень, компанія пропонувала працівникам грошовий бонус. Кирило звільнився з заводу і отримав 80 тисяч гривень. Віктор звільнився рік потому, він отримав 50 тисяч гривень. Хлопці стали на облік до Центру зайнятості, пройшли навчання і, як годиться, написали бізнес-план.

Вітя і Кирило, як і Олена, отримали гроші на підприємницьку діяльність — близько 20 тисяч гривень кожний, додали кошти, які отримали при звільненні з заводу і у березні 2013 року відкрили «Велікан» — магазин своєї мрії. У день відкриття у «Великані» було лише 11 велосипедів, зараз, в залежності від сезону, від 6 до 10 тисяч товарів.


Віктор говорить: «Якби я не отримав гроші від Арселору та Центру зайнятості, я б знайшов інвесторів зі сторони, так сильно я вірив в свою ідею і горів нею».

Зараз магазин «Велікан» дає роботу і заробіток не лише засновникам-партнерам. За 8 років магазин, який відкрився зокрема завдяки коштам від Центру зайнятості, зараз надає роботу 10 людям, серед них касири, продавці, механіки. Тепер магазин спорттоварів і туристичного спорядження допомагає знайти роботу іншим: криворіжці можуть пройти оплачуване стажування у магазині, аби зрозуміти, чи підходить їм така робота. Якщо людина із роботою впорується — її оформлюють на ставку.

«Самотужки чи пліч-о-пліч з другом і компаньйоном, важливо справді вірити і хотіти втілити свою бізнес-ідею у життя», — говорить Віктор Новак.

Важливо: звітів про використання коштів Центр зайнятості не вимагає, за 8 років не до Віктора із Кирилом, ні до Олени ніхто із перевірками про використання коштів не приходив

Матеріал опубліковано в рамках програми «Журналістика рішень для локальних медіа», яку реалізує Львівський медіаформ за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Редактор: Софія Скиба

Комментарии (4)

КР_ВЕСЕЛЬЕ

15:29, 08 августа 2021

Воровать! Другой вариант в Кривбассе даже не рассматривается. Берём пример с власти.

КР_ВЕСЕЛЬЕ

16:33, 08 августа 2021

Ну что ты? Я не краду у бедных и голодных. Я же не власть. Могу только морально поддержать.

kok

19:03, 08 августа 2021

люки в тренде....

WMW

13:45, 10 августа 2021

продать успешный бизнес что бы стать журналистом в Кривом Роге
кто верит в эту дичь?

Ссылка скопирована в буфер обмена