Як захистити новонароджених дітей від спеки

Як захистити новонароджених дітей від спеки

Фото: Первый Криворожский

Скільки не готуйся до народження дитини, а з появою малюка виникає купа питань. Зокрема, як діяти у спеку: як одягнути, коли гуляти та чи треба давати воду?

Міністерство охорони здоров'я зібрали кілька порад, як діяти у спекотні дні та не нашкодити новонародженому.

Уникайте прямих сонячних променів, якщо ультрафіолетовий індекс вище 3. Його можна перевірити у погодному додатку. Звісно, під час прогулянки або поїздки в авто сонце може потрапляти на шкіру дитину. У таких випадках відкриті ділянки тіла накрийте легкою пелюшкою та вдягніть капелюх з широкими полями, щоб затінити обличчя, вуха та шию. Старайтеся гуляти у затінку, обирати коляску світлих кольорів або з УФ фільтром.

Не перегрівайте малюка. Роздягніть дитину до підгузка, а якщо є можливість, то і його зніміть. Вдома або в тіні дитині не потрібен капелюх. Шкіра голови у новонародженого відповідає за терморегуляцію тіла. Тому головний убір сприятиме перегріванню тіла. Також не накривайте дитину ковдрою. Усе це підвищує температуру тіла та спричиняє появу пітниці. Це подразнення шкіри, яке потребує лише гігієни та дуже рідко лікування.

Купайте дитину. У спекотні дні робіть це частіше, навіть якщо пуповинний залишок ще не відпав (після купання його просто добре просушіть рушником). Промивайте усі складочки. Обмивайте дитину прохолодною водою (приблизно +32 градуси) кілька разів на день.

Користуйтеся кондиціонером. Сприятлива температура для новонародженого – орієнтовно від 18 до 22 градусів тепла. Якщо ви прийшли з вулиці, де +30, то температуру у кімнаті знижуйте поступово. Якщо у вас немає кондиціонера, користуйтесь вентилятором з опцією зміни напрямку повітря.

Частіше пропонуйте грудне молоко, оскільки воно на 87% складається з води. Прикладайте дитину та годуйте на вимогу, а не за графіком. Це також допоможе налаштувати лактацію. Якщо у вас штучне годування, скоротіть інтервали годування попередньо порадившись з педіатром про об’єм порції.

Ссылка скопирована в буфер обмена