Відсутні ОВД та документи на викиди: ДЕІ закінчила перевірку «Екоспецтранс» у Кривому Розі

Відсутні ОВД та документи на викиди: ДЕІ закінчила перевірку «Екоспецтранс» у Кривому Розі

Фото: Первый Криворожский

29 червня Державна екологічна інспекція закінчила перевірку ТОВ «Екоспецтранс», яке займається перевезенням та захороненням на полігонах сміття, яке продукують криворіжці.

У Кривому Розі офіційно працюють два полігони для сміття. Вони знаходяться у Саксаганському та Центрально-Міському районах, куди ТОВ «Екоспецтранс» щоденно вивозить відходи. Їх площа, за даними криворізьких чиновників, складає 23,8 та 7,5 гектар, але у кадастровій карті ці площі дещо менші - 23,7 та 7,4 гектар.

Під час перевірки підприємства інспектори Держекоінспекції зафіксували, що полігон у Саксаганському районі міста біля шахти «Родіна» вийшов за межі виділеної під захоронення відходів ділянки.

«...Ми зараз чекаємо на нормативно-грошову оцінку земельної ділянки для розрахунку збитків державі та довкіллю. Саме там, де порушено земельне законодавство…», - говорить голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.
Зазначимо, що згідно даних аналітичної платформи youcontrol.com.ua, товаристо з обмеженою відповідальністю «Екоспецтранс» працює 16 років. Його очолює Леонід Ліщук. Підприємство користується двома земельними ділянками, має у власності 56 одиниць автотранспорту.

Спеціалісти ДЕІ під час перевірки зафіксували дестки порушень, які були викладені у акті перевірки. Фахівці готують претензія від екологічної інспекції до підприємства «Екоспецтранс» з розрахунками збитків, нанесених державі та довкіллю.

«У криворізького підприємства, яке перевозить сміття, сьогодні немає документів, які підтвержують Оцінку впливу на довкілля по земельній ділянці для захоронення відходів біля ландшафтного заказника «Візірка». Цього вимагає законодавство», - говорить Андрій Мальований.

Також відомо, що у підприємства немає дозволу на викиди шкідливих речовин. Державна екологічна інспекція дала півроку «Екоспецтрансу» на усунення порушення.

«...Порушень, що можуть призвести до припинення діяльності підприємства, сьогодні немає. Але є велика кількість порушень, які треба буде тримати на контролі…», - говорить Андрій Мальований.
Нагадаємо, що Державне підприємство «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства» підрахувало у 2017 році, що за рік в середньому один криворіжець утворює приблизно 357 кілограм побутових відходів. Тобто майже 1 кілограм кожного дня.

Чи буде криворіжцям де складати сміття після прийняття рамкового законопроєкту



Видео: Даніїл Токмаков

Ссылка скопирована в буфер обмена