Як вирішити проблему великої кількості безпритульних тварин: досвід Кривого Рогу та інших міст

Як вирішити проблему великої кількості безпритульних тварин: досвід Кривого Рогу та інших міст

Фото: Первый Криворожский

У різних містах України і світу існує проблема великої кількості бродячих собак — зграї нападають на людей, женуться за автівками та іншим транспортом, створюючи аварійні ситуації на дорогах. Кількість тварин на вулицях збільшується переважно через безвідповідальних громадян, які спершу беруть тварину додому, а потім викидають.

Трапляється й таке,що господарі помирають, і їхні сусіди просто викидають собак і котів на вулиці, потім вони там розмножуються.

Є кілька способів зменшити популяцію безпритульних тварин:

  • стерилізація — кастрація;
  • адопція — прилаштування у родину;
  • евтаназія— умертвління;
  • штрафи власникам, які неналежним чином доглядають тварину — у тому числі викидають на вулицю.
У сусідній Польщі відлов тварин став прибутковим бізнесом, а в Україні так звані притулки або центри поводження з тваринами все ще тягнуть гроші із міських бюджетів. Результати роботи різні, але не завжди залежать від кількості витрачених грошей платників податків.

У Кривому Розі два роки тому підраховували бродячих собак. Тоді волонтери нарахували їх у місті понад 5 тисяч. Цього року теж рахували, але поки що даних немає. Притулку для утримання бродячих собак у Кривому Розі немає, є комунальний «Центр поводження з тваринами», співробітники якого відловлюють песиків, стерилізують їх та повертають на місце відлову.

Поки що у Кривому Розі не розв’язали проблему популяції бродячих тварин. А от у Львові та Харкові майже немає безпритульних тварин. Як їм це вдалося?



Кривий Ріг


Комунальне підприємство «Центр поводження з тваринами» працює з 2018 року.

Перед створенням Центру у 2017 році криворізькі волонтери нарахували 7 тисяч 500 бродячих песиків, через два роки після створення КП, їхня кількість скоротилась до 5 тисяч. За цей час на КП з міського бюджету пішло 11 мільйонів 584 тисячі гривень.

У 2021 році з міського бюджету на фінансову підтримку підприємства виділили 12 мільйонів гривень. У 2020 році з міського бюджету профінансовано 8 мільйонів гривень.






«Основна задача — відлов бродячих тварин, лікування інфекційних захворювань. Після віддову та огляду ми стерилізуємо їх. Якщо за цей час не знаходиться господар, повертаємо на місце відлову.

Чим більше собак стерилізуємо, тим менше народиться цуценят наступного року
», — говорить Андрій Кириленко, директор КП «Центр поводження з тваринами».


На підприємстві 38 співробітників. Серед них кінологи, відловники, ветеринари. На базі КП встановили 61 вольєр — 41 зимовий та 20 літніх, вони розраховані на 500 тварин.

Тварин відловлюють, поміщають у зону карантину, проводять ветеринарне обстеження на різні хвороби, потім стерилізують, вакцинують і відпускають.



За декілька місяців роботи підприємства у 2018 році відловили та стерилізували 800 тварин. У 2019 році стерилізували 1 700 собак, а у 20202 тисячі.

Цього року планується відловити 2 тисячі 500 собак. Таким чином протягом трьох-п’яти років вдасться стерилізувати більшість бродячих собак у місті.



Тут не приймають вагітних сук та цуценят, але інколи містяни підкидають їх до Центру, і тоді у співробітників немає вибору. Зараз у Центрі 324 собаки.

Агресивних та стареньких тварин на вулицю не повертають — вони доживатимуть віку тут.



Щороку 200 песиків знаходять нові сім’ї. Інших, якщо їх не забирають до родини, повертають на вулицю. Собак повертають саме на те місце, де вони жили до відлову.

Відловом бездомних котів криворізьке КП поки не займається, бо поки що не має де їх тримати.

«Центр заповнений собаками. Якщо змішаємо котів і собак, навіть у різних вольєрах, усе одно будуть бійки між тваринами, через те, що вони стають агресивнішими. Ми стерилізуємо бродячих котів, якщо їх привозять місцеві мешканці. Котів вакцинують, стерилізують та повертають волонтерам», — говорить Андрій Кириленко, директор КП «Центр поводження з тваринами».


Створення притулку, на думку Андрія Кириленка, надасть можливість не лише проводити біостерилізацію тварин, а й постійно утримувати у ньому собак, які проявляють агресію. Криворіжці зареєстрували проєкт про створення притулку під час конкурсу «Громадський бюджет», але їм не вдалося набрати потрібну кількість голосів. Тоді на розробку проєктно-кошторисної документації потрібно було майже півмільйона гривень. Поки що у міському бюджеті немає на це грошей.

З початку 2021 року у Кривому Розі, за даними правоохоронців, зафіксували більше 10 нападів бродячих псів на місцевих мешканців. Більшість з них у Центрально-Міському районі на Макулані.Там була зграя з 12 бродячих собак, які нападали на місцевих мешканців. Співробітники Центру відловили їх та стерилізували, агресивних назад не повертали.

Як повідомляє пресова служба Криворізького районного відділення поліції, з початку 2021 року у місті зареєстровано 3 факти жорстокого поводження з тваринами.

Правоохоронці відкрили карні справи за 299 статтею ККУ (жорстоке поводження з тваринами). Довгинцівський райсуд розглядає таку справу: на лаві підсудних полісмен, якого звинувачують у тому, що він наколов собаку на вила і ледь не спалив у багатті. Пса врятували волотнери. Вони зупинили чоловіка та відвезли тварину до ветеринарної клініки.

Харікв

З 2009 року у Харкові працює комунальне підприємство «Центр поводження з тваринами». Центр виконує роль притулку для тварин, у яких немає господарів та домівок.

Раніше на підприємстві теж практикували систему відлову, стерилізації та повернення собак на місце. Але ця практика себе не виправдала, кількість бродячих псів не зменшувалась.

Після того, як у 2010 році зграя стерилізованих бродячих собак загризла 60-річну жінку, чиновники вирішили перейти до нової системи і використовувати КП не лише як просто стерилізаційний центр, а й як притулок. Власників домашніх тварин на КП намагаються привчити до гуманного поводження з ними та створюють умови для вигулу тварин.

На балансі КП є 45 майданчиків для вигулу та дресирування собак, а біля житлових будинків встановили диспенсери з одноразовими пакетами для прибирання за домашніми улюбленцями.

Зараз на підприємстві працюють 125 людей. Щороку з міського бюджету на центр витрачають близько 20 мільйонів гривень.

«У Харкові, ані у центрі, ані на прибудинкових територіях ви не побачите бродячих псів. Метод відлову, стерилізації та розміщення у притулку до прилаштування у родину дуже ефективний. Щодня 6 тварин з притулку забирають у сім’ї. Є тварини, які роками чекають на господаря, але рано чи пізно усе одно знаходиться власник. Він буде у кожної тварини», — говорить директорка комунального підприємства «Центр поводження з тваринами» у Харкові Юлія Цибулько.
*фото надані КП "Центр поводження з тваринами" у Харкові

Оскільки кількість бродячих собак у Харкові з 2013 року зменшилась на 80%, на вулицях стало більше безпритульних котів. Співробітники Центру намагаються вирішити цю проблему, стерилізуючи і котів.

Тварин тримають у притулку безстроково до прилаштування у нову родину. Зараз на сім’ю чекають 150 собак та 100 котів.






Щонеділі на підприємстві проводять день відкритих дверей. Відвідувачі вигулюють песиків та граються з котами. Це допомагає швидше знайти тваринам нових власників.

Торік нову домівку знайшли для 2500 собак та котів.



Львів

У Львові немає комунального притулку для собак, а є центр «Лев». Притулок тут є тільки приватний.

Виконувач обов’язків директора підприємства Андрій Пінчук розповідає, що за часів Радянського Союзу у місті було підприємство, на якому вбивали тварин. Собак відловлювали, привозили на підприємство та вбивали електричним струмом. Із. жиру тварин робили мило, а з шерсті — взуття. У 2015 році на підприємство увірвалися зоозахисники, яки надали розголосу проблемі жорстокого поводження з тваринами.

У 2015 році ЛКП «Лев» почало роботу у форматі: відлов — стерилізація. На його базі створили першу цілодобову ветеринарну клініку. Щороку з міського бюджету на потреби центру виділяють 5-6 мільйонів гривень.

*фото надані ЛКП "Лев"


Тут відловлюють собак, стерилізують їх та, як і у Кривому Розі, повертають на місце. Але поки тварина у центрі, співробітники намагаються прилаштувати її у нову родину.

Зі 100 відловлених собак 71 — знаходять нову родину. Бродячих собак у місті нарахували 207. Зазначимо, що населення Кривого Рогу складає понад 630 тисяч, а Львову — понад 721 тисяча.



Торік у Львові зареєстрували 14 покусів бродячими собаками, з початку цього року було 6 випадків.

Протягом останніх років у Львові було зафіксовано декілька фактів жорстокого поводження з тваринами. У 2019 році двоє підлітків викинули кота з вікна 9 поверху і зняли це на відео. Правопорушників та їхніх батьків притягнули до адміністративної відповідальності за жорстоке поводження з твариною.

У 2021 році поліцейські відкрили кримінальне провадження на львів’янина, який у соціальних мережах закликав громадян до жорстокого поводження з тваринами. Чоловікові загрожує штраф від 17 до 51 тисяч гривень штрафу або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років.

«Потрібно нести відповідальність за тварину, яку заводиш, любити її. Треба розуміти, що це не на день, не на два, а на декілька років. Якщо ти завів собачку — не дивлячись на твій поганий настрій, метеорити, вона хоче пісяти, треба з нею виходити гуляти», — говорить Андрій Пінчук.


Понад 50 людей працюють на цьому КП, серед них 20 — ветеринари. Протягом року вони виконують понад 2 тисячі операцій.





Допомогу надають не лише бродячим тваринам, а й домашнім.

Ще місцеві ветлікарі обстежують ведмедів та коней. Ветеринари створили банк донорської крові для собак.




У 2019 році відсоток прилаштування склав 96, а у 2020 — 71%. Андрій Пінчук вважає, що підприємство має не лише стерилізувати та вакцинувати тварин, а знайти їм родину.

Якщо за 21 день, поки тварина перебуває у Центрі, їй не знаходять нового господаря, її відпускають на вулицю. Але у кожного бродячого пса є опікун-волонтер, який стежить за станом та поведінкою тварини. Вони добровільно опікуються тваринами.



Тут, як і у Харкові, стерилізують бездомних котів.

«У 2019 році рахували бездомних котиків, налічили близько 6 тисяч. У місті зменшилася кількість безпритульних собак. Коли немає природного антагоніста, кількість котів зростає, тому важливо працювати і з ними теж. В нас є окреме приміщення для котиків. Їх привозять волонтери, стерилізуємо їх, намагаємося прилаштувати до родини, а якщо не вдається — повертаємо зоозахисникам», — пояснює керівник ЛКП «Лев».


Зараз на підприємстві на сім'ї чекають 40 собак і 10 котів. Щороку тут стерилізують по 500 песиків та 600 котиків.

Аби залучити додаткові гроші, на підприємстві організовують благодійні акції — вдалося зібрати півмільйона гривень, які витратили на придбання нового обладнання.
Художники малювали портрети собак, які були у центрі, та продавали їх. Так змогли купити новий оксигенатор для насичення крові киснем та вуглекислим газом під час хірургічних процедур.

Підприємство співпрацює з навчальними закладами. Вчителі розповідають школярам про гуманне поводження з тваринами, після чого дітям влаштовують екскурсії по центру. Аби привчити громадян до відповідального ставлення до тварин і собак не викидали на вулиці — їх реєструють у єдиній міській базі. Зараз у Львові зареєстровано 30 тисячі домашніх улюбленців.




На думку Андрія Пінчука, постійне перебування тварин у притулку — це не гуманне поводження з ними:

«Коли собака довго на одному місці, вона вважає його своїм домом, але там, де живуть сотні собак — це не дім. Перебування тварин у притулках схоже на концтабір — у одному вольєрі живуть одразу кілька чотирилапих. Я проти накопичення собак в одному місці, це глухий кут. Уявіть: притулок на 200 тварин, їх туди поселили, а куди діти 201-у?

Люди усе одно продовжать викидати тварин на вулиці. Потрібно будувати центри, стерилізувати собак і котів, прилаштовувати їх у нові сім’ї, а не просто накопичувати в одному місці».

Що потрібно, аби взяти тварину з центру у Кривому Розі:


  • зателефонуйте 068 855 60 30 до криворізького КП;
  • поговоріть із кінологами та визначте яка собака вам потрібна (охоронець, компаньйон, у квартиру або приватний будинок);
  • приїздіть до центру у Довгинцівському районі на вулиці Привітна, 56, аби поспілкуватися з тваринами;
  • укладіть договір адопції (для цього потрібно надати паспорт, або інші документи, посвідчуючі особу).
Залишити заявку на відлов та стерилізацію бродячих собак мешканці Кривого Рогу можуть за телефоном 068-855-60-30.





Матеріал опубліковано в рамках програми «Журналістика рішень для локальних медіа», яку реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

Видео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Комментарии (4)

Ирбис

19:01, 27 июня 2021

Создать резервацию, обнести колючей проволокой в 5 м и поскидывай туда всех бродячих собак и Менделеева можно туда кинуть, пусть он их научат хорошим манерам)

rfdsaqswa

20:05, 27 июня 2021

Кривое рагу делают и бедных животных.

WMW

21:18, 27 июня 2021

38 рыл сидят и ни *** не делают. деньги идут а собак только больше на улицах.

0

10:24, 28 июня 2021

С бездомными людьми уже решили проблему?

Ссылка скопирована в буфер обмена