Не хочу вчитись у звичайній школі: які альтернативні школи є у Кривому Розі

Не хочу вчитись у звичайній школі: які  альтернативні школи є у Кривому Розі

Фото: Первый Криворожский

У Кривому Розі є школа, де не задають домашніх завдань, уроки іноземної мови веде білінгвал, а капоейра — альтернатива фізкультурі. Ще криворіжці заснували заклад, в якому немає підручників, а наймолодші учні вміють грати на музичних інструментах.
Будьмо чесними, не всім подобається навчатися у звичайній школі. Класична освіта змінюється повільніше, ніж світ і потреби учнів, тому деяким дітям і їхнім батькам хочеться альтернативи.

Яку з альтернативних шкіл обрати для дитини, скільки це коштує і що робити, якщо навіть ці школи не зацікавили — у матеріалі 1kr.ua

Монтессорі, IT Step School, Вальдорфська і єврейська школа Ор-Авнер — всі вони дають загальну середню освіту, маючи власну філософію і стиль взаємодії вчителів, дітей і батьків.



Школа Монтессорі



Педагогіка Монтессорі робить акцент на вихованні самостійності дитини. Учням дають можливість обирати матеріали для навчання. Поки що у Кривому Розі є лише початкова школа Монтессорі. Засновниці планують відкрити середню і старшу школи, але поки що відкладають на це гроші. У початковій криворізькій школі Монтессорі використовують спеціально розроблені навчальні матеріали і ретельно продумане середовище для роботи дитини.





Щоранку школярі стають у коло, потім відвідують презентації, умовно розподілені на блоки: математика, мова, англійська, космос. Останній блок включає природничі науки, географію й історію. У кожної дитини є бланк, у якому фіксується відвідування всіх зон, а також записуються рекомендації для подальшої роботи. Щоденників і оцінок немає, як і в будь-якій іншій початковій школі міста.



Відвідавши презентації, діти обідають, а потім ідуть на прогулянку. Батьки учнів облаштували на подвір’ї дитячу зону відпочинку власним коштом.





У Монтессорі-школі діти у дні з хорошою погодою можуть ходити на уроки на вулиці, вивчати рослинність, щось майструвати. Групу дітей на прогулянці супроводжує вчителька.

Якщо у першій половині дня увагу зосереджено на математиці, мові та інших «шкільних» предметах, то у другій — хореографія, капоейра, інформатика, музика й уроки творчості. Уроки побудовані на шкільній програмі, але проходять з урахуванням інтересів дітей і згідно особливостей педагогіки італійської освітянки Марії Монтессорі.


Тричі на тиждень до дітей приходить викладач-білінгвал - людина, яка вільно говорить на двох мовах. Білінгвал знає всі теми навчальних презентацій, тому дітям є про що з ним говорити цілий день. Крім цього, у Монтессорі вивчають китайську.

У школі також є лабораторія для дослідів. Діти розуміють, як знайти квадрат чи куб числа не за допомогою програми, а використавши те, що є під рукою. Вони вчаться орієнтуватися на місцевості, надавати одне одному допомогу, якщо, скажімо, лишаться в лісі чи біля озера без мобільного. Тут намагаються якомога менше використовувати ґаджети.



Домашніх завдань немає, іноді на вихідних пропонують виконати проєкти: моделі тварин, рослин.

Деякі педагоги школи Монтессорі опановували метод в Австрії майже п’ять років. Навчання вони оплачували самі. Всі вчительки школи пройшли курс так званої «філософії Монтессорі»: вивчали вікові особливості дітей, чому матеріали Монтессорі треба давати дітям у чітко визначеній послідовності. Засновниці також отримали дипломи Монтессорі-педагогів. Один диплом коштував 8,5 тисяч доларів.




Оскільки школа розрахована на 27 учнів, потрапити туди складно. Якщо засновниці бачать, що родина готова працювати над розвитком дитини, можуть збільшити кількість місць, а батьки мають обов’язково відвідати семінар і послухати про методи і систему роботи з дітьми, особливості навчання тут.

Більшість школярів — випускники Монтессорі-садочку. Його криворожанки заснували 10 років тому. Засновниці Ірина Неговора і Олена Саломаха-Неговора два роки будували приміщення садочка за всіма державними будівельними стандартами. Оскільки дітей було небагато, у команді викладачок спершу було лише двоє людей з базовою педагогічною і психологічною освітою.


Приміщення, за словами засновниць, повністю безпечне для дітей: у школі є пожежна безпека і камери спостереження.

Канікули тут є, але червень — робочий місяць.

В Україні школи і садочки Монтессорі є у Львові, Харкові, Одесі, Тернополі, Черкасах, Сумах, Києві, Дніпрі, Севєродонецьку. За словами засновниць, у Кривому Розі навчання найдешевше. Щоб дитина отримала документи про освіту, адміністрація підписує договір зі звичайною школою, як це відбувається при обранні сімейної форми навчання. Діти пишуть контрольні роботи, і їх відправляють у звичайні школи на перевірку.

Вальдорфська школа



Якщо у дитини є здібності до музики, живопису, акторської майстерності і ви готові дати їй можливість зробити на цьому акцент у навчанні, Вальдорфська школа може стати хорошим вибором. За словами виконуючої обов’язки директора Тетяни Грицишиної, майже всі семикласники грають на гітарі і займаються в оркестрі. На кожному поверсі тут картини і скульптури, які зробили учні.






Вальдорфські педагоги підкреслюють, що дитина навчається сама, наслідуючи дорослого і проводячи власні експерименти. Ця педагогіка спрямована на розвиток творчості, духовності і самостійності. У початковій школі матеріал намагаються подати через почуття, у середній — через мислення, у 9-11-х класах — через спілкування. Фізику у Вальдорфській школі починають викладати з шостого класу, хімію — з сьомого.

Діти шиють костюми, беруть участь у тематичних заходах, ставлять танці, вивчають балади й організовують творчі конкурси.






Чим відрізняється від звичайної школи


Вальдорфські педагоги підкреслюють, що нічому дитину спеціально не навчають, вона навчається сама, наслідуючи дорослого і проводячи власні експерименти.У Вальдорфській школі в Кривому Розі вчаться до 11 класу. Перші вісім років навчання з дітьми працює переважно один учитель чи вчителька. Наприклад, Марина Фещукова працює в школі 11 років. Вальдорфську педагогіку вона вчила у Німеччині.



Тут є розвиток і для дітей, і для вчителя. Я майже кожен день поруч із дітьми з першого по восьмий клас, бачу, як вони виростають і стають особистостями. Урок для учнів початкової школи триває годину 20 хвилин. Щоб налаштувати дітей на продуктивну діяльність, першу частину уроку присвячують співам, грі на сопілці, розказують скоромовки. Потім починається основна частина уроку, до речі, підручників у нас немає: матеріал подає вчитель. Наприкінці уроку я розказую їм казку, а у старших класах вже діти самі розказують якусь історію, - говорить Марина Фещукова.





Учні початкових класів починають писати не ручками, а восковою крейдою — завдяки своїй формі вона не напружує ще не сформовані м’язи руки. У середніх класах учні пишуть авторучкою, а з дев’ятого класу вже дозволяється кульковою. У цій школі немає звичайних зошитів — найчастіше діти малюють і пишуть в альбомах.



Протягом такого року діти беруть участь у тематичних заходах: займаються олімпійськими видами спорту (виїжджають у спеціально оснащені місця) і скелелазінням, беруть участь у турнірах, катаються на конях, займаються у клубі юних моряків. Оплачують це батьки. 10-11 класи в школі мають мистецьке спрямування: школярі роблять скульптури, пишуть картини, дають вистави.

Про гроші


Оскільки школа комунальна, за навчання тут не платять. Але керівниця Тетяна Грицишина говорить, що батьки постійно допомагають із закупівлею матеріалів для творчості і дають гроші на комфортне облаштування освітнього середовища. Є фонди класів, де кожен з батьків, за словами Тетяни Грицишиної, здає приблизно 100 гривень на місяць.

Найбільше фінансове навантаження йде на батьків першокласників: купують фарби, пастель, пензлики, інші навчальні матеріали, якими діти користуватимуться протягом декількох років навчання. Тетяна Грицишина говорить, що це близько 800 гривень на весь рік, цими ж матеріалами діти користуються і наступні роки.

Я народилася у Кривому Розі, ходила у Вальдорфський садочок, і вчилася у Вальдорфській школі перші два класи

- говорить Поліна.


Після другого класу ми з сім’єю переїхали в інше місто, і я ходила у звичайну школу. Там мені не подобалося, бо ніхто не хотів спілкуватися через стиль одягу і зовнішній вигляд. Не дуже зрозумілі були пояснення вчителів. Через деякий час ми повернулися в місто, а я — у Вальдорфську школу. Тут у мене є друзі, і вчителі добрі до нас. Якщо щось не вийде, спокійно пояснюють. Найбільше я люблю живопис і літературу. Тут нам дозволяють малювати у своєму стилі, але при цьому радять, як краще навчитися певним нюансам. До речі, ми перший рік вчимося українською мовою, до цього школа була російська. Трохи складнувато, але я тут народилася, тому хочу вивчати мову.

IT Step School



У вересні 2020 року на базі комп’ютерної академії «Шаг» відкрилася загальноосвітня школа. Спершу тут було 65 дітей, зараз тут вчаться 77 учнів.


Оплата за навчання в школі стартує від 12 тисяч гривень на місяць з вересня 2021 року — у 2020 було дешевше.

Тут 7 аудиторій, їдальня і конференц-зал. Уроки інколи проводяться на вулиці. У школі вчать дві іноземні мови — англійську і китайську, німецьку чи іспанську на вибір. У навчанні використовуються окуляри віртуальної реальності і планшети. Батькам пропонують взяти в оренду шкільний планшет або купити дитині власний. Вартість оренди дорівнює заставній вартості планшета, користуються ним протягом усіх років навчання. Якщо дитина перериває навчання у цій школі, гроші батькам повертають.



У школі бувають і зустрічі із відомими людьми. За словами директорки Світлани Шакатько, до дітей приходили мільйонери, актори, голови громадських організацій. Тут лекції давали директор мережі «Бізнес букет», директор компанії Soft loft, директор рекламного агентства АСТ Медіа-Центр, письменник Гарік Абрикосович, директор компанії Iprint, фокусник Валентин Матківський, голова громадської організації Ukrainian bike family Денис Дубов, засновник театру одного актору Павло Осіков.

Додому завдання не задають, натомість у школі передбачено 2 години проєктного часу, коли діти виконують додаткові завдання. Тут вчителі готують учнів до ДПА і ЗНО — говорять, репетитори дитині не знадобляться.

Діти перебувають у школі з 8 до 16.30. У IT Step School після кожного уроку є перерви по 5-10 хвилин, а також є дві великі перерви по 25 хвилин. Дітей самих на прогулянку не відпускають, але можна домовитися про прогулянку з куратором. Фізкультурою діти займаються у Спортлайфі.



У школу привозять обіди та перекуси із закладів харчування Кривого Рогу, коштує це 100 гривень кожного дня. Дитина може також брати їжу з дому. Для учнів школи діють знижки на табори Академії Шаг в Одесі, Карпатах і Болгарії.

Є урок science-boom (вступ до науки) для 5-6 класів, де розповідають про будову космосу і природу. Це початковий курс фізики, хімії і біології, побудований простою і доступною для дітей мовою.




У IT Step School читаються стандартні шкільні предмети. Використовують інтегровані курси, такі як всесвітня історія й історія України разом. Мови і IT-дисципліни вивчаються поглиблено. Вчать фотошоп, 3D- моделювання. Розвивають soft skills: лідерські якості, вміння працювати в команді і вести дискусію.

Криворізька середня школа з поглибленим вивченням іноземних мов





Коли школа відкрилася у 2002 році, вона була приватною і фінансувалася єврейською громадою міста. А з 2012 року школа стала комунальною — місто взяло її на баланс. Першою запропонувала таке рішення місцева влада. З самого початку у школі могли навчатися діти всіх національностей.

У школі з 1 по 11 клас поглиблено вчать все, що пов’язане з іноземними мовами та інформатикою.

Олександр Гук у школі керує програмою School of Advanced Technology Future, яка спрямована на навчання цифровим технологіям.


Він говорить, що випускники володіють навичками веб-дизайну і графічного дизайну. Учні школи створюють портфоліо зі своїми роботами, яке можуть використати при влаштуванні на роботу. Один із проєктів для одинадцятикласників — створення власного сайту. Автор/-ка найоригінальнішого сайту отримує безкоштовний хостинг, і може використати сайт для стартапу чи ведення блогу. В Ор-Авнер інформатика починається з першого класу, тоді як в інших школах із другого.




Єврейська громада Кривого Рогу матеріально підтримує школу: забезпечує необхідним для уроків обладнанням.

У школі є сучасна лабораторія для проведення уроків хімії і фізики, а також сучасно обладнана комп’ютерна аудиторія.






Навчання відбувається українською мовою. Діти перебувають у школі з 8:30 до 16:30. У молодших школярів є сніданок, обід і полуденок. У старших — тільки обід і полуденок.
Вчителька початкових класів Юлія Грищенко працює у школі другий рік.


У мене на попередньому місці роботи був клас із 37 дітей. Це було просто фізично важко. Тут — 20. Є обладнані всім необхідним аудиторії, простір для ігор, спортзал.
Молодші школярі харчуються за бюджетні кошти, як і в звичайній школі, а старша — за гроші із пришкільного благодійного фонду. Оцінюємо учнів за програмами, затвердженими міністерством освіти і науки.

Школярі можуть обрати для себе гурток за інтересами: для старших веб-дизайн і графічний дизайн, для молодших — робототехніка. Також є вокальний гурток і театральна студія.

До карантину діти мали можливість пройти мовну практику в Англії та Ізраїлі. За словами адміністрації, поїздку іноді оплачують батьки, іноді підтримку надає єврейська громада міста в залежності від того, чи був одразу запит до громади. Деякі вчителі і вчительки школи їздили на підвищення кваліфікації в Ізраїль. Також до пандемії при школі був літній табір, де заняття акцентувалися на вивченні мов і розвитку цифрової компетентності.



Школа співпрацює із Державним університетом економіки і технологій: приходять викладачі, щоб готувати дітей для роботи у сфері IT. Нещодавно школа вела переговори з ізраїльскою IT-компанією, яка займається стартапами і шукає перспективних співробітників. Компанія планує відкрити для учнів і студентів міні-академію у Кривому Розі.

У школі особливе харчування — кошерне, і є дрес-код: кіпа для хлопців, для дівчат — спідниці по коліно і нижче. Це поширюється на учнів будь-якої національності.

Данило нещодавно почав вчитися у Ор-Авнер, а раніше вчився в одній із криворізьких гімназій.




Там якось складно було вчитися, і не дуже привітні вчителі. Тут дружній колектив, комфортний розклад, місцезнаходження і вчителі, які завжди можуть допомогти. Двічі їмо, є перерви по 25 хвилин, тому не втомлюємося. Після обіду можемо піти на вулицю на прогулянку. Англійська у мене кожного дня, іврит — два рази на тиждень.

За словами вчительки зарубіжної літератури Надії Килиби, із усієї світової літератури у школи перевагу надають саме єврейській. На уроках іврита іноді буває читання Тори. У школі дозволяють не відвідувати заходи, які протирічать релігійним поглядам дітей і батьків.

Щоб вступити у школу, треба спершу написати заяву або онлайн на сайті школи, або приїхати у заклад. Школа Ор-Авнер комунальна — за навчання тут не платять, вчителі і вчительки не збирають «фонди». Перед вступом є співбесіда із рабином Ліроном Ейдері, де з батьками обговорюють особливості харчування, дрес-коду і просять грошовий внесок на розвиток школи — за словами рабина, цьогоріч було 10 тисяч гривень. Такий внесок робиться один раз на всі роки навчання. Відмовити у зарахуванні тим, хто живе поруч зі школою не можна згідно Закону України про повну загальну середню освіту. Крім того, Лірон Ейдері говорить про фіксований внесок, який він просить просить перевести на рахунок єврейської громади щомісяця - 1 600 гривень в місяць, тобто виходить 14 400 гривень на рік. Перед вступом ще є співбесіда з вчителями, які діагностують рівень знань дитини і її психологічну готовність до школи.



Не подобається жодна з цих шкіл? Є ще варіанти


Раніше діти могли вчитися на індивідуальній формі лише за наявності поважних причин і купи документів. Зараз, написавши заяву, можна перейти на індивідуальну форму навчання — сімейну освіту, педагогічний патронаж, екстернат.

Перед початком семестру батьки пишуть заяву про перехід на домашню форму освіти (педагогічний патронаж або екстернат), і для дитини складають індивідуальний план навчання. Цей план розробляється на основі освітньої програми закладу освіти, його затверджує директор. Батьки можуть долучатися до розробки цього плану і вносити корективи.


Сімейна (домашня) форма передбачає організацію навчання батьками. Батьки відповідальні за знання дитини, які мають бути не нижчими вимог Державного Стандарту.

Навчатися за сімейною (домашньою) формою з 2019 року можуть учні, чиї батьки готові самостійно організовувати освітній процес в домашніх умовах. Разом з тим, учні мають бути зараховані до певного закладу, який відслідковуватиме їх прогрес у навчанні. Контроль за навчанням відбувається 4 рази на рік, тобто 2 рази на семестр. Учні і вчительки обирають зручний спосіб спілкування: або "наживо" або дистанційно. Напередодні домовляються про зручний час та спосіб моніторингу знань. Учні та учениці домашньої форми навчання пишуть такі самі діагностичні роботи з предметів, вони не відрізняються від робіт у школі.

Педагогічний патронаж — вчитель допомагає засвоювати знання, учень працює за індивідуальним планом.


Частіше за все вчитися за цією формою можуть учні, які за станом здоров’я не можуть відвідувати школу. Також таку форму пропонують школярам, які вчаться у малокомплектних класах (до 5 людей) сільської місцевості.

Екстернат — учень самостійно засвоює весь матеріал, а школа контролює процес.


Щоб вчитися на цій формі, треба подати заяву та документ, який підтверджує підставу для переведення. Серед поважних причин – неможливість відвідувати заняття у школі чи скласти річне оцінювання. Екстернат, зокрема, орієнтований Ця форма розрахована на учнів, які опанувують предмети швидше своїх однолітків.

Наказ Міністерства Освіти і Науки №955 від 10.07.2019 року також передбачає поєднання різних форм навчання, про що батькам варто одразу зазначати у заяві.

Згідно наказу МОН, інформація про можливі форми здобуття освіти у конкретній школі має оприлюднюватися на її сайті або на сайті засновника. Оскільки не всі школи дотримуються цієї рекомендації, радимо шукати контакти представників адміністрації або писати на шкільну пошту.

Детальніше про те, як криворізькі учні і учениці вчаться за сімейною формою

Хочу заснувати свою школу! Як це зробити:

Богдан Олександрук 4 роки тому заснував школу Think Global у Києві. Тут акцентують увагу на IT-технологіях, вмінні користуватися своїми знаннями, а не просто накопичувати їх, і демократичній взаємодії з учнями.

Сьогодні — це одна з найбільших мереж приватних шкіл в Україні, яка налічує 25 локацій по всій території України, загалом тут вчаться діти з понад тисячі родин і працюють більше 350-ти викладачів. Навчатися можна в Школі онлайн повністю дистанційно або ж в Києві, Львові, Харкові, Хмельницькому, Тернополі, Рівному, Вінниці, Луцьку, Кременчуку, Ірпіні.

Бачення ThinkGlobal, як відкрити свою школу:

1. Знайти приміщення (оренда, купівля чи будівництво).
2. Зробити вклад від $500-$1000 за 1 навчальне місце (ремонт, меблі, обладнання, маркетинг тощо).
3. Знайти людей в управлінську команду.
4. Обрати освітню програму закладу, визначитися з IT платформами для роботи з дітьми (якщо, наприклад, це онлайн-школа).
5. Зареєструвати юридичну особу, отримати ліцензію від міських чиновників.
6. Провести рекрутинг і підготовку викладачів.
7. Провести інформаційну кампанію
8. Набрати дітей
9. Почати навчання :)

Якщо Ви володієте додатковою інформацією про ці школи і хотіли би поділитися, пишіть на пошту [email protected]

Матеріал опубліковано в рамках програми «Журналістика рішень для локальних медіа», яку реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

Фото: Марія Пунтус

Редактор: Софія Скиба

Комментарии (9)

Ирбис

11:41, 13 июня 2021

А Хогвартс где ??

Моряк Папай

15:04, 13 июня 2021

это там, где физрук и трудовик не бухают и ходят в костюмах

asdsdsasd

13:02, 13 июня 2021

О, сколько стоит.Не будьте дураками лучше это сколько стоит не на Украине платить а в другой подходящей для жизни стране.

vinwen

14:59, 13 июня 2021

На фото это дети в шапочках коренных жителей Украины, не коренные народы Украины русские и украинцы вроде такие шапочки не носят.

Моряк Папай

15:17, 13 июня 2021

"Є урок science-boom (вступ до науки) для 5-6 класів, де розповідають про будову космосу і природу"

чуваки пересказывают новости с телевизора про неведомую вундервафлю, которую отсняли в Голливуде и выдают за посадку на Марс или Луну))

Моряк Папай

15:26, 13 июня 2021

1. "Матеріал опубліковано ... за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки"
2. "Погляди, викладені у цьому матеріалі ... не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки"

сделаем вид шо верим)

Трамвайчик

15:52, 13 июня 2021

*** цены. Особенно в Шаге.
12 косарей в месяц. В год 144 косарей.
Это не учитываем:
1. С каждым годом ещё дороже.
2. Стопудово надо ещё за что-то платить (питание, спортлайфы, планшеты ***).
Если бабос жмет карман, то лучше заграницу.
Ибо бумажкой после таких "школ" можно разве что *** подтереть.

Spasaisya

20:12, 13 июня 2021

Прикольно, пусть будут! Не писали о таком вроде

Александр Поль

09:38, 14 июня 2021

Это все фигня... покажите результаты ЗНО выпускников. Вальфдорская и еврейская - не входят даже в топ 20 школ города.

Ссылка скопирована в буфер обмена