Я стикалася із сексизмом завжди, — криворожанки про 8 березня

Я стикалася із сексизмом завжди, — криворожанки про 8 березня

Фото: Первый Криворожский

8 березня – Міжнародний жіночий день, він присвячений соціальним, економічним, культурним та політичним досягненням жінок, боротьбі за гендерну рівність.

Напередодні 8 березня журналістка сайту 1kr.ua поспілкувалася із правозахисницею, підприємицею та громадськими активістками, аби дізнатися, що для них означає Міжнародний жіночий день та чи бували у їхньому житті випадки сексизського ставлення і проблеми на роботі через стать.

Мешканки Кривого Рогу розповіли, що вони часто стикаються із сексизмом у особистому житті або на роботі. Вони намагаються зруйнувати стереотипи, наприклад, про те що жінка не може бути вправною водійкою або прибирання — суто жіноча справа.

Ольга Костіна 10 років підтримує ідеї фемінізму . Цього року вона втретє поспіль братиме участь у мирній ході «Марш жінок» у столиці України, під час якої учасники та учасниці висловлюють свої політичні вимоги:

« 8 березня для мене день, історія якого зародилися ще у другій половині XIX початку ХХ століття, коли робітниці ткацьких фабрик США та Європи через страйки та протести намагалися відстояти рівноправ'я у трудовій і політичних сферах. Із розвитком суспільства зростає й усвідомлення нормальності рівноправ'я в усіх сферах — впритул до репродуктивних прав і культури згоди на секс.

Це як День людей з інвалідністю, коли б варто було звертати увагу на інфраструктурні та інтеграційні проблеми, звітувати усім уповноваженим органам держави про поліпшення становища, і нікому б у голову не приходило у публічній площині вітати» .

Між тим Ольга говорить, що теж святкує Міжнародний день жінок. Із товаришками вони говорять про досягнення жінок та результати боротьби із гендерною дискримінацією. Вона вважає, що недоречно, наприклад дарувати колезі букет тюльпанів, не встановивши однакову зарплатню як жінкам, так і чоловікам.

Чоловіків, які розділяють ідею фемінізму, Ольга може привітати із Міжнародним жіночим днем, а от привітання «із днем весни» від неблизької жінки радше проігнорує.

Ольга ділиться, що вона часто стає свідком проявів сексизму:

« Фемінітиви взагалі дуже показова тема. Як і жарти. Чи багато ми зустрічаємо глузування про зовнішність чоловіків, їх водіння авто чи логіку? А головне — якщо у дихотомії «слабка-сильна» стать, жінкам має полестити бути слабкою, чому за цієї аналогії до «прекрасної статі» не буває компліменту чоловікам «потворні»? Отакі наскрізні речі повсюди і я їх сприймаю як сексизм, приниження особисто мене чи важливих у моєму житті жінок ».

Жінка говорить, що зараз вона не стикається із тим, що їй доводиться відстоювати права через стать. Оскільки вона сама обирає оточення, де її поважають і з розумінням ставляться до усіх людей. Але у повсякденному житті інколи їй доводиться відстоювати свої права через стать, приміром у громадському транспорті так само розтуляти коліна, як незнайомець поруч.


Громадська активістка Олена Смоліна вважає 8 березня Днем солідаризації жінок задля відстоювання своїх прав і боротьбою із сексизмом, харасментом, нав'язуванням стандартів краси, домашнім насильством, за знищення гендерних стереотипів.

« Сексизм проявляється, наприклад, у різниці в обговоренні дій політиків і політикинь. Якщо політик — то говорять про його діяльність, а якщо політикиня, то як змінилась її зовнішність, в якому вбрані вона прийшла.

Мені доводилося відстоювати свої права, через те, що я жінка . В побуті найчастіше. Ми з чоловіком працюємо і заробляємо однаково, але майже уся рутинна хатня робота — на мені. Я обурююсь і намагаюсь донести, що так не годиться. Це спрацьовує, але не надовго, через деякий час знову треба нагадувати »,— розповідає Олена Смоліна.



Криворожанка вважає, що у Міжнародний жіночий день кожен та кожна має робити те, що бажає. Заборона підборів та косметики - це не про « фемінізм», це про те, що кожна людина вирішує для себе, як їй жити:

« Якщо спрощено, то хоче жінка «кіндер, кюхе, кірхе» (з німецької діти, кухня, церква, - прим. авт.) — будь ласка. Хоче у президентки — жодних перепон. У цьому році я не буду брати участь у правозахисних акціях, просто зустрінусь із подругами.

Якщо жінка бажає святкувати свято весни і краси — це її право. Якщо я в ресурсі, то намагаюсь вступати в суперечки про фемінізм і права жінок. Навіть не для того, щоб переконати опонента, а щоб замислились ті, хто будуть цей діалог читати-слухати. Щиро радію, що із кожним роком зустрічаю все більше однодумиць і однодумців, а печерний сексизм зустрічається все рідше ».



А для Олени Терновської, криворізької адвокатеси, Міжнародний день жінок у першу чергу — свято весни. Їй доводилося зустрічатися із проявами сексизму:

« У будь-якій сфері доводилося стикатися із сексизмом. Починаючи від професійної діяльності, особливо у так званих «чоловічих» професіях. Під час водіння теж ».

На питання: «Чи доводилося відстоювати своії права, через те, що ти жінка» Олена відповідає: « Це невід’ємна частина роботи. Потрібно доводити, що ти рівна чоловікам у професії, а інколи — що ти перевершуєш ».

Жінка говорить, що Міжнародний день жінок вона проводить у родинному колі, напередодні святкуючи День народження одного із членів родини. Олена не дискутує та не вступає у суперечки із тими, хто не розділяє її точку зору про Міжнародний жіночий день, оскільки вважає, що суперечка — марне витрачання часу.



Приватна підприємиця Нуне Волкова ділиться, що вона стикається із проявом «доброзичливого сексизму», коли чоловіки поблажливо до неї ставляться, бо « вона ж дівчина »:

« Дуже дратує відношення чоловіків до жінок за кермом . Це для мене болюча тема, тому що я доволі вправно керую автівкою, але стереотипи, які поширюють чоловіки, говорять про те, що жінка за кермом — це лихо. Хоча я особисто знаю декілька чоловіків, які дуже погано керують, але чомусь про них я не дозволяю собі жартувати. Один мій знайомий мізогін (людина, яка зневажає жінок, - прим. авт.) навіть сказав: - «Які з вас водії? Ви ж фарбуєтесь за кермом. Стереотипність мислення деяких людей мене вражає ».

Нуне розповідає, що коли вона чує недолугі висловлювання щодо феміністок, вона намагається максимально коректно і змістовно прочитати лекцію, у чому їхні досягнення, і чому вони — рушійна сила розвитку здорового суспільства.


Цього річ криворожанка проведе 8 березня вдома, читаючи біографію якоїсь видатної жінки, аби надихнутися прикладом для наслідування.

Раніше вона не брала участі у правозахисних акціях до Міжнародного дня жінок, але приєднається по можливості:

« Мої підлеглі і родичі трохи інакше сприймають це свято, і завжди чекають від мене привітань та подарунків, я поки не намагаюсь ламати систему. Для себе я обираю шлях м’якої пропаганди без будь-якого нав’язування власної думки оточуючим. Коли я налаштована войовничо, і сама людина висловлюється вкрай негативно, звісно, може бути суперечка. Якщо ж в людини сформований світогляд з часів радянського союзу, взагалі ця дискусія ні до чого не призведе.

Тему гендерної рівності повинні обов’язково включити в шкільну програму, аби виховати нове, толерантне і прогресивне покоління кращих люде й».




Комментарии (24)

Дед Чудодей

10:04, 08 марта 2021

В кухне, комнате, сартире прибрано и сухо - хорошо когда в квартире нет мужского духа

Вечер в хату

10:06, 08 марта 2021

Женский праздник решили перекрасить в праздник феминисток.

Shakhtar

11:10, 08 марта 2021

Ну, на самом деле он изначально был праздник феминисток. Это ж в честь забастовок женщин этот праздник ввели.

Вечер в хату

16:34, 08 марта 2021

Вообще то, изначально речь шла только о равных условиях труда с мужчинами. Ни о каком феминизме, тем более, в современном его представлении, тогда никто и не догадывался. Не нужно его приплетать.

Дед Чудодей

10:14, 08 марта 2021

После прочтения этой статьи только последний идиот станет поздравлять женщин и дарить им цветы. Женщины - заклятые враги мужчин, поэтому должны быть лишены всякого мужского внимания и жить одни. А если денег им мало - пусть идут работать в шахту.

Вечер в хату

10:17, 08 марта 2021

Статью не нужно читать нормальным людям. Она написана для феминисток. Они все время чувствуют себя обделенными жизнью и не умеют ей радоваться.

Володя Винниченко

10:25, 08 марта 2021

Anastasiia Urazbaieva Фемінізм стверджує, що жінка отримає свободу економічну та сек.суальну, рівні можливості з чоловіками, змогу обирати свій шлях, позбавлення гніту патріархату, захист прав, сестринство і прийняття. А що ж отримала я? Тривогу і переживання через свою “жіночу долю”, сприйняття жінки і всього жіночого як "другосортного", штучно поселену недовіру до чоловіків, переконання, що жінка НЕ може бути щасливою і реалізованою поза фемінізмом, усвідомлена маскулінізація себе всупереч власній жіночності, сприйняття всіх чоловіків як пригнічувачів, погляд на сім'ю та материнство, як на кайдани і в'язницю,бажання доводити, що жінки не гірші за чоловіків, відторгнення своєї жіночої природи, бо це "ярмо".Мої страхи та комплекси нікуди не ділись, а навпаки, з'явились нові. Я не відчувала спокою і задоволення собою, "лінія партії" була важливішою за власні прагнення і самопочуття.Я пишу це для того, щоб попередити загублені душі, і показати всім, що "так теж можна". Для мене фемінізм - це забавки дівчат, які таким чином переживають підлітковий вік. Як це було і у мене.Але йти з ним у доросле життя - це плекання своїх комплексів і травм, адже головний інструмент фемінізму - експлуатація жіночого невдалого досвіду.

-Белка-

10:29, 08 марта 2021

Чушь, только время потратил на текст

Моряк Папай

10:48, 08 марта 2021

"Ольга говорить, що теж святкує Міжнародний день жінок. Із товаришками вони говорять про досягнення жінок та результати боротьби із гендерною дискримінацією."

1. Ольга, чи є результати боротьби того, щоб жiнки вiд 18 до 27 могли почесно проходити строкову службу нарiвнi з чоловiками?
2. Ольга, чи є результати боротьби того, щоб зрiвяти пенсiйний вiк для чоловiкiв та жiнок?
3. Ольга, чи плануєш ти долучится та працювати нарiвнi iз шахтарями або сталеварами, щоб показати не словом, а дiлом твою прихильнiсть iдеям гендерної рiвностi?

Shakhtar

11:12, 08 марта 2021

Никакое равенство на деле не пытается быть достигнутым, только на словах. И права мужчин в обществе феминистическом не только игнорируются, но многие протестуют против них, и против тех, кто их отстаивает.

Моряк Папай

11:24, 08 марта 2021

"Ми з чоловіком працюємо і заробляємо однаково, але майже уся рутинна хатня робота — на мені. Я обурююсь і намагаюсь донести, що так не годиться. "

лайфхак. покупаете стиралку, робот-пылесос, посудомоечную машину, блендер, микроволновку и мультиварку. экономит 90% времени на тяжелый домашний быт. остальные 10% затрат времени делите пополам

лайфхак №2. если денег достаточно, но много времени уходит на готовку, то покупаете стиралку, робот-пылесос и пользуетесь доставкой еды или обедаете в ресторанах/кафе

Моряк Папай

22:59, 08 марта 2021

так представь, она еще и не хочет делать самую простую работу по дому, хочет мужа припахать. это нонсенс, учитывая какое сейчас разнообразие бытовой техники

0

11:28, 08 марта 2021

Не много их в подвалы с разводным ключом по колено в канализации лезут....А так борьба офисного планктона, за равенство в офисе с кондиционером...

Шериф

11:28, 08 марта 2021

Выпуск программы "Поле чудес" к 8 марта ,был сорван и не вышел в эфир: на вопрос задания "что есть у каждой женщины? " комбайнер из Оренбургской области угадал первую и последнюю букву, а потом назвал слово целиком, хотя слово было "пудра".

Glazgo

11:55, 08 марта 2021

Особенно порадовала одна "опрашиваемая " : у громадському транспорті так само розтуляти коліна, як незнайомець поруч.
Розтуляй дура , розтуляй :) . Кто же против :) . А о том что есть физиологические особенности полов мы промолчим . Ну раздвинул колени мужик и что ? Ему так удобнее и не жмет :) , яйца не давит :) . Мне может тоже бывает не приятно когда в маршрутке , баба весом под 120 кило мне в спину сиськами тыкается . Ну так и что теперь , делать ей замечание ?

Ссылка скопирована в буфер обмена