Вночі Верховна Рада ухвалила закон про ринок землі

Вночі Верховна Рада ухвалила закон про ринок землі

Фото: Первый Криворожский

Вніч на 31 березня Верховна Рада України ухвалила Закон про запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення.

За законопроєкт №2178-10 проголосували 259 депутатів. Криворізькі народні депутати голосували так:

  • Володимир Захарченко (31 округ «Слуга народу») - «За»;
  • Олена Криворучкіна (32 округ «Слуга народу») - «За»;
  • Юрій Корявченков (33 округ «Слуга народу») - «За»;
  • Дмитро Шпенов (самовисуванець по 37 округу, колишній член партії Регіонів та Опоблоку) - «Відсутній»;

  • Юрій Кісєль (обраний по загальнодержавному багатомандатному округу, заступник голови депутатської фракції політичної партії «Слуга народу») – «За»;
  • Владлен Неклюдов (обраний по загальнодержавному багатомандатному округу, член депутатської фракції політичної партії «Слуга народу») – «За».
Нагадаємо, що 30 березня з другої спроби колишній глава Одеської ОДА став Міністром охорони здоров'я України, а колишнього заступника глави Адміністрації Президента Сергія Марченко призначили Міністром фінансів України.

До законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» народні депутати подали 4018 правок. Завершили розгляд законопроєкту 31 березня о 00:40.

Законопроєкт ухвалили в оновленій, «компромісній» редакції. Вона передбачає, що ринок має запрацювати з 1 липня 2021 року (раніше мав запрацювати з 1 жовтня 2020 року) після чого ще два роки тільки фізичні особи зможуть купувати землю, і не більше 100 гектарів.

Законом статті 130 і 131 Земельного кодексу України викладено у новій редакції.

Згідно з новою редакцією статті 130 набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть:

а) громадяни України;
б) юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади;
в) територіальні громади;
г) держава.

Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року. При цьому, у своїй власності компанії зможуть концентрувати до 10 тисяч гектарів.

Цей закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю.

Зазначимо, що раніше люди могли передавати землю лише шляхом довгострокових договорів оренди, які часом укладалися на десятки років.

За будь-яких умов, у тому числі у випадку схвалення на референдумі рішення, визначеного в абзаці восьмому частини першої цієї статті, забороняється набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення:

1) юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є особи, які не є громадянами України, - на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, земельні ділянки сільськогосподарського призначення, виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), і які розташовані ближче 50 кілометрів від державного кордону України (крім державного кордону України, який проходить по морю);
2) юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом;
3) особами, які належать або належали до терористичних організацій;
4) юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є іноземні держави;
5) юридичними особами, у яких неможливо встановити бенефіціарного власника (контролера);
6) юридичними особами, бенефіціарні власники (контролери) яких зареєстровані в офшорних зонах, віднесених до переліку офшорних зон Кабінетом Міністрів України;
7) фізичними та юридичними особами, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції» у вигляді заборони на укладення правочинів з набуття у власність земельних ділянок, а також пов’язаними з ними особами;
8) юридичними особами, створеним за законодавством України, що перебувають під контролем фізичних та юридичних осіб, зареєстрованих у державах, включених Міжнародною групою з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Право на купівлю та продаж сільськогосподарської землі дозволяє повноцінне володіння земельними паями та відкриває можливості для використання землі у якості застави для кредиту.

Нагадаємо, що Україні відкрили всю інформацію про відведення земельних ділянок онлайн.

Комментарии (61)

svinoed

10:31, 31 марта 2020

***..А..С...Ы

Patriot kr

10:33, 31 марта 2020

Незрозуміла небачена єдність у голосуванні партій Порошенка "ПЕС" із Зе-монобільшістю.

Dayada

10:35, 31 марта 2020

будем как бобры на реках жить теперь все пипец продали родную землюшку неньку ридну

Meндeлeeв

10:40, 31 марта 2020

ищщо одна депутатка? с ман датом? чи без? будешь ты как бобриха и далее по тексту ))), пойдешь ко мне работать?

zorro.

11:15, 31 марта 2020

Как их колбасит , этот Закон для них процедура экзорцизма , то с них коммуняцкий дьявол так выходит , бэкают , бэкают и пеной исходят .

Dayada

11:27, 31 марта 2020

zоrrо., менделя колбасит

zorro.

12:01, 31 марта 2020

Корону подцепил , Закон о земле вовремя значит приняли.

Meндeлeeв

14:15, 31 марта 2020

у меня два участка по километру на объездной, так что как кушать захочешь звони

Лeдькa

10:43, 31 марта 2020

Наконец-то о нас подумали! Колясницу вместе с педоблоком судить надо за затягивание законка. А те кто против - к земле никакого отношения не имею, те кто землю имеют хотят иметь права ее продать. А остальным права голоса не давали!

Владимир

12:09, 31 марта 2020

Люди не понимают и поэтому боятся. Почти во всех странах землю можно продавать/покупать. Но украинцам в голову насрали страшилками вот они и паникуют. А про реальную стоимость земли толпа судит по информации из жёлтых СМИ.
Я рад открытию рынка земли и, после завершения пандемии, буду стараться купить землю, ведь по закону приватизировать уже много месяцев не разрешают чиновники. Есть огромное количество участков приватизированной земли, которыми десятилетиями никто не пользуется и продать не может. А другие не могут купить. Остаётся только арендовать, не имея уверенности "а продлят ли аренду в следующем году? стоит ли вкладывать деньги в улучшение земли или сегодня внесу компост а завтра кто-то другой будет на этой земле сажать что-то?".
Только хозяин заботится о своей земле!

БОМ

15:15, 31 марта 2020

Поддерживаю.Всё правильно сказано.респект!

Overlordi

16:17, 31 марта 2020

ну да,если ты сирый,тебе столько палок в колеса наставят-обхохочешся. А свежепреставленный гражданин Украины сорос будет иметь профит всегда. Ты хоть поинтересуйся для начала,кто в Украине госрегистраторы,что из себя представляют.

БОМ

19:16, 31 марта 2020

Не боись и ты ж не сирый. Есть бабло- покупай.если цена будет приемлемая.чего истерить.Землю покупать- на ней работать! Нигде.в европейских странах так неухожена плодородная земля.как у нас. в амброзии многие наделы.Пусть все останется как есть и душа успокоится?Простому народу практически нечего терять.хуже не станет.

Overlordi

20:12, 31 марта 2020

в этой стране бабло-не главное,ты так и не понял. Почему сюда нормально никто не инвестирует средства все 28 лет-даю наводку.

БОМ

15:13, 31 марта 2020

Давно нужен был такой Закон.а то всё відтерміновують.. всё боятся порядка.учета в земельном вопросе. Теперь выползет сводка средь жирных имущих(олигархов в том числе).кто.сколько и на кого зарегистрировано ! Правильно проголосовали!Будет работка для СМИ- вытягивать за уши страстных противников земельной реформы.остается только подождать.

Ссылка скопирована в буфер обмена