Масляна 2020 і Колодій: що приготувати - вареники чи млинці
Фото: Первый Криворожский
Редакція "Першого Криворізького" підготувала кілька кулінарних порад для читачів і читачок.
Свято Колодія – одне із праслов’янських свят доби Трипільської культури. Українці у ці дні вживали вареники із різними начиннями, приправляючи їх маслом чи сметаною.
Колодій – маленький Сонце-Бог, вірила прадавні. Він підростав і починав розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло-Дієм. У ці дні українці притримувались чітких правил і проводили обрядові дійства на честь весняного пробудження природи. У наш час більш поширена назва свята Масляна, але українці традиційно відзначали Колодія
Цього року свято Масляної триватиме від сьогодні - 24 лютого - до 1 березня, потім у вірян почнеться Великий піст. Щоб рік був ситим та врожайним потрібно святкувати щодня і на столах має бути безліч страв для кожного члена родини і гостей, які неодмінно мають бути у ці дні в домі.
Вареники
Щоб приготувати тісто на молоці, потрібно
- Борошно — 500 гр.
- Яйця — 2 шт.
- Молоко — 200-230 мл.
- Сіль, цукор — на смак.
З'єднайте борошно з яйцями, молоком і дрібкою солі. Добре вимішуйте тісто - не менше 7-10 хвилин. Потім покладіть його в миску, накрийте харчовою плівкою. Нехай стоїть, поки ви готуватимете начинку.
Тісто на воді
- Борошно — 3 склянки
- Вода — 3/4 склянки
- Яйця — 2 шт.
- Сіль — на смак
Склянку борошна, воду, сіль і яйця треба замістити — має вийти еластичне тісто. Його можна одразу розкачувати на дошці, присипаній борошном.
- 4 столових ложки цукру
- 3 яйця
- 1 столова ложка вершкового масла
- 1/2 чайної ложки солі
- 4 столових ложки соняшникової олії
- 800 грамів молока
- 350 грамів борошна (+ 4 столові ложки)
- 200 мілілітрів гарячої води
- 1/2 чайної ложки харчової соди
1 столову ложку какао
100 грамів шпинату тертого (найкраще підійте на блендер)
150 грамів бурякового соку
1 чайна ложка куркуми
200 мілілітрів чорничного соку
100 мілілітрів соку журавлини.
Чорниці, журавлина, шпинат і буряк мають бути обов'язково свіжими (або свіжозвареними).
Про цікаві начинки для млинців і вареників читайте додатково.
Ирбис
13:06, 24 февраля 2020
Если в Китае закончат жрать крыс и летучих мышей: Доктор Комаровский объяснил, как остановить коронавирус.
Александр Поль
13:08, 24 февраля 2020
"проводили обрядові дійства на честь весняного пробудження природи" - подозреваю, что они не вареники ели, а кое чем другим занимались...
Белла
13:18, 24 февраля 2020
Ну, ну? Поподробнее пожалуйста
Александр Поль
13:22, 24 февраля 2020
Да все Вы поняли, не нужно тут вот это вот...
Белла
13:24, 24 февраля 2020
Нет, не поняла
Белла
13:35, 24 февраля 2020
Ах ты ж Поля, скромняжка наша))
Белла
13:20, 24 февраля 2020
Как всегда, женщины готовят, мужчины водку жрут.
Шериф
13:50, 24 февраля 2020
Ти диви, ще 7400 років тому , українці готували вареники, заправляли сметаною і ходили колом. А потім прийшли москалі з блинами і горілкою і все спортили.
ТРИПІЛЬСЬКА КУЛЬТУРА —археологічна культура доби мідно-кам’яного віку та початку бронзового віку (бл. 5400 — 2750 до н. е.), частина трипільсько-кукутенської спільності, пам’ятки якої відомі на території Молдови, Румунії та України.
солдатэн
14:36, 24 февраля 2020
Веревочна культура твое усе
солдатэн
14:34, 24 февраля 2020
Жрите свои блины , в стране технический дефолт .
Так шо все чудеса еще впереди и скоро . Обострять будут усе шо можно и на фронтах и на чем угодно
_jAZz_
14:59, 24 февраля 2020
Масленница)
vamxer
17:36, 24 февраля 2020
Шоб вы все