Вшануй, де б ти не був: сьогодні День пам'яті жертв Голодоморів та політичних репресій

Вшануй, де б ти не був: сьогодні День пам'яті жертв Голодоморів та політичних репресій

Фото: Первый Криворожский

Сьогодні криворіжці, разом з усією Україною, вшановують загиблих від Голодомору 1932–1933 років в Україні – геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом.

Під час Голодомору 1932–1933 років загинуло приблизно 3,9 мільйонів осіб – це результати останніх досліджень, які наводять представники Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України. А українська діаспора в країнах Заходу, а також частина європейських політиків і дипломатів від часу Голодомору і дотепер оперують цифрами, які свідчать про понад 7 мільйонів жертв.

Офіційне покладення квітів до мемораільного комплексу жертвам Голодоморів та політичних репресій у Кривому Розі відбудеться о 10 ранку, а громада без чиновників збереться там же - на вулиці Лермонтова біля пам'ятного знаку - о 15:30. О 16:00 українці запалять свічки біл пам'ятників та на підвіконнях у своїх квартирах, аби згадати предків, які померли у часи геноциду.

Голодомор став можливим завдяки цілеспрямованим заходам вищого керівництва Радянського Союзу й Української СРР на чолі із Йосипом Сталіним. Організатори голодоморів розраховували на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Історії криворіжців, які пережили часи голодоморів, читайте у спецпроєкті "Першого Криворізького" Запали свічку пам'яті

Загальнонаціональну традицію ставити запалену свічу у вікнах осель на знак ушанування виморених голодною смертю ініціював історик, політолог, дослідник Голодомору Джеймс Мейс. Він переїхав жити в Україну, де зокрема написав:

«Я ж хочу запропонувати лише акт національної пам’яті, доступний кожному: визначити час, коли кожен член цієї нації, де майже кожна родина втратила когось із близьких, запалить у своєму вікні свічку в пам’ять про померлих».

P

Комментарии (4)

Дед Чудодей

10:41, 23 ноября 2019

А як щодо жертв тарифомору ?

_jAZz_

11:52, 23 ноября 2019

Идите вы со свим вшануванням, мфк

SToRm_V

16:01, 23 ноября 2019

ну это же понятно. страна не твоя, народ не твой.. что тебе вшановувати? потомок татаромонгольской орды..
запоребрик твое все.

Тaмeрлан

12:42, 23 ноября 2019

А західним областям пощастило..

Ссылка скопирована в буфер обмена