Чи можна вважати, що зміни до Конституції України дійсно повністю скасують недоторканність народних депутатів

Чи можна вважати, що зміни до Конституції України дійсно повністю скасують недоторканність народних депутатів

Фото: Первый Криворожский

Прийнятий законопроект, який скасовує недоторканність народних депутатів України вносить зміни лише в статтю 80 Конституції України. Але мова про недоторканність нардепів йдеться ще в інших нормативно-правових актах.

Нагадаємо, що вчора, 3 вересня, у Верховній Раді України ухвалила Закон «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)». Законопроект № 7203 підтримали 373 народні депутати України.

Зазначимо, що про недоторканність народних депутатів йдеться не лише в Конституції України, а і в статті 27 Закону «Про статус народного депутата» та Кримінально-процесуальному кодексі. Нижче ви можете побачити тексти статей.



Також експерт Центру політико-правових реформ з конституційного права Богдан Бондаренко у коментарі 24tv.ua стверджує, що ухвалений Законопроект №7203 можуть визнати неконституційним.

Богдан Бондаренко назвав три теоретичні підстави для оскарження.

Перша причина пов’язана із найскладнішим і найважливішим питанням – чи можна було перереєстровувати законопроект п’ятого президента Петра Порошенка №7203.

Друга підстава – голосування за законопроект про внесення змін до Конституції мають відбуватись лише на чергових сесіях.

«…За чинним законодавством чергові сесії – це ті, які відкриваються першого вівторка лютого і першого вівторка вересня. Сесія, яка була 29 серпня – це була перша сесія. А якщо попереднє голосування відбулось 29 серпня, а остаточне голосування – 3 вересня, то ця мета не досягнута і тут може бути проблема…», - пояснив Бондаренко.

Третя підстава, за словами Богдана Бондаренко, може бути пов’язана із тим, що висновок комітету перед остаточним голосуванням був проголосований 2 вересня, коли сесії парламенту не було. А парламентські комітети, як підкреслив Бондаренко, не можуть засідати у міжсесійний період.

Чи підтримуєте Ви зняття недоторканності з народних депутатів України?

86.23% (238 голосов) Так
5.43% (15 голосов) Ні
6.88% (19 голосов) Байдуже
1.45% (4 голоса) Свій варіант у коментарі

276 ответов

Комментарии (1)

Aleg

19:50, 04 сентября 2019

Плевать. Пусть всех пересажают. И зе тоже, если будет воровать. Хоть ЗЕ никто не посадит, у них же свой Генпрокурор)))

Ссылка скопирована в буфер обмена