Що запропонували екоактивісти Кривого Рогу президенту Зеленському

Що запропонували екоактивісти Кривого Рогу президенту Зеленському

Фото: Первый Криворожский

Під час наради, яку проводив Володимир Зеленський у Кривому Розі 12 липня, мали можливість виступити і представники громадськості, і чиновники, і керівники металургійного підприємства.

Представниця коаліції громадських організацій "Досить труїти Кривий Ріг" Олена Шафранова звернулась до гаранта Конституції, пояснивши проблему роботи екологіної інспекції та коротко виклавши результати досліджень, проведених із чеськими колегами.

Також криворожанка передала Зеленському усі напрацювання громадських діячів. Нижче ми публікуємо текст звернення. На відео звернення можна прослухати із 33-ї хвилини.

Читайте також: Криворіжці обговорюються показову підготовку міста до приїзду Зеленського

"Шановний Володимире Олександровичу!

Кривий Ріг - це не тільки 500 кг викидів на людину щороку, але це й:

    - незадовільний стан води, яку нам продають як питну;

    - система акумулювання та скидання шахтних вод у Балці Свистунова, яка щороку через річку Інгулець отруює надсолоними водами одразу кілька областей країни;

    - хвостосховища та порушені землі, що по площі вже займають третину самого Кривого Рогу;

    - не винесення в натурі меж об’єктів природно-заповідного фонду місцевого та державного значення;

    - пустоти, про які ретельно замовчують і які в будь-який час можуть створити серйозну катастрофу для людей;

    - не вирішені питання сортування та переробки сміття, в якому не тільки Кривий Ріг, але й вся країна в найближчий час потоне, у разі подальшого ігнорування вирішення цієї проблеми та багато інших проблем.


    Читайте також: Криворожці прийшли до Зеленського з плакатами через місцевого прокурора

    В минулому році «Досить труїти Кривий Ріг», разом з колегами з чеської громадської організації «Арніка» та громадських організацій Маріуполя, Дніпра, Запоріжжя, Харкова, Києва були проведені дослідження, які показали вкрай небезпечну екологічну ситуацію для життя та здоров’я мешканців Кривого Рогу та інших промислових міст країни [...]

    «Досить труїти Кривий Ріг» проведено не одне розслідування щодо маніпуляцій ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та інших підприємств-забруднювачів в сфері проблемних питань захисту навколишнього природного середовища. Цю інформацію ми не одноразово намагались донести до органів владних повноважень, але не були почуті.

    Слід окремо звернути Вашу увагу на той факт, що понад півтора роки майже паралізовано єдиний на сьогодні контролюючий орган – Державну екологічну інспекцію, яка б могла хоч якось стояти на захисті нашого права на безпечне довкілля. Цей контролюючий орган знаходиться в стадії реформування, обмежений в можливості проводити перевірки, що на нашу думку, дуже влаштовує великий бізнес, який має змогу нехтувати й надалі екологічним законодавством та продовжувати знищувати українську націю.

    Отже, ми звертаємось до Вас з проханням не оминати проблемні питання захисту природнього навколишнього середовища країни та зробити їх одними з пріоритетних для Вашої президентської каденції, адже це є захист життя та здоров’я всіх людей, що проживають в країні та власне самої країни.

    Окрім того, «Досить труїти Кривий Ріг» готовий і прагне передати напрацьовану інформацію, пропозиції для вирішення екологічних проблем та пропонує:

    1.Створити нову діючу робочу групу з метою розроблення ефективної програми по вирішенню нагальних екологічних проблем країни, до складу якої мають входити представники громадськості з різних областей та міст України, за такою програмою мають бути визначені екологічні проблеми по регіонах та шляхи їх вирішення.

    2.Встановити законність видачі ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» дозволу на викиди шкідливих речовин попри зауваження громадських організацій Кривого Рогу щодо не проведення належним чином громадських слухань згідно вимог законодавства. До того ж, підприємством не були виконані обов’язкові умови надання попередніх дозволів, а в новому знов закладаються надвисокі показники викидів відносно встановлених норм.

    3.Встановити законність роботи ДСПА -6 ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», яку підприємство не одноразово зобов’язувалось закрити як один з небезпечних для навколишнього природнього середовища об’єктів.

    4.Дати завдання відповідним службам встановити причини тривалого реформування (бездіяльності) Державної екологічної інспекції та посприяти вирішенню цієї проблеми. Встановити відповідність займаній посаді начальника Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області Шибко Дмитра Віталійовича, який її займає понад 20 років, родина якого володіє підприємством, що є одним з найбільших забруднювачів р. Дніпро. Саме під його керівництвом державний орган більше 8 разів не може здійснити перевірку ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» протягом 2-х років.

    5.Надати завдання Фонду державного майна України спільно з представниками громадськості провести перевірку виконання інвестиційних зобов’язань ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» відповідно договору купівлі-продажу.

    6.Надати завдання відповідним компетентним органам дослідити проблему пустот, які утворилися під Кривим Рогом внаслідок ведення гірничо-добувної діяльності промисловими підприємствами міста, встановити ризики виникнення екологічної катастрофи в зв’язку з цим.

    7.Розробити законопроект по впровадженню та встановленню соціальних пільг для мешканців промислових міст таких як Кривий Ріг та програму оздоровлення населення, яке проживає в зоні впливу підприємств-забруднювачів.

    8.Взяти на контроль кримінальне провадження за заявою ГС «Досить труїти Кривий Ріг».


    Повний фоторепортаж візиту дивіться за посиланням



    Звернення підписали
    1.БФ «Шелтер Плюс»
    2.ГО «Екологічний рух Кривбасу»
    3.ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян»
    4.ГО «Дніпропетровська обласна організація «Громадянська мережа «ОПОРА»
    5.ГО «Центр соціальних та правових ініціатив» .
    6.ГО «ВОТГ «Громадська безпека»
    7.ГС «Міжнародна Бізнес Асоціація»
    8.ВГО «Національний Координаційний Комітет Сприяння Протидії Корупції
    9.ГО «Red Hub»
    10. ГС «Досить труїти Кривий Ріг»
    11.ГО «ЦВСП «SEAL»
    12.ГО «Основи свідомості»
    13.Відокремлений підрозділ ГО «Всв АТО» Криворізького району
    14.ВМО «Федерація Екстремальних видів спорту України»
    15. ГО «Скелелази Кривого Рогу»
    16.ГО « Гріненерджи»
    17.ГС «Спільна мета»
    18.ГО «Право Є!»

    Під час наради прозвучала ідея про перенесення у Кривий Ріг Міністерства екології.

Комментарии (11)

Зеленкин

11:08, 13 июля 2019

Клоун постепенно становится Президентом. А бывший прэзик стал еще тем клоуном и позором страны.

SToRm_V

11:25, 13 июля 2019

Есть такое выражение "Можно вывезти девушку из деревни, но деревню из девушки — никогда"
Можно клоуна сделать президентом но клоуном он быть не перестанет...

SilverIce

11:30, 13 июля 2019

Че? При ПП тоже выражали обеспокоенность экологией КР))
А тут даже обеспокоенности не было. Просто экологи поплакали, Зелю поштырило и разошлись))

А не. Зеля предложил Арселлору дать некотором немного денег, ну что выразить глубокую обеспокоенность)

P.S. Хотел бы ошибиться в данной оценке

Шериф

13:28, 13 июля 2019

Смотрел вчера кусочек прямого репортажа с этого совещания . Тема конечно настолько тяжелая и запущенная , что мне по человечески было жалко эту Зекоманду . Но ребята там зубастые и грамотные , особенно который на фото ближе к нам . Энергии и сил навалом , должны бы сдвинуть с места и эту глыбу проблем .

Шериф

13:33, 13 июля 2019

Единственное , в который раз , телеканал , который позиционирует себя как самый - самый в городе опозорился с прямой трансляцией , то нет звука , то нет картинки , то картинка виснет , какого вы тогда лезете туда с прямой трансляцией .

Шериф

13:45, 13 июля 2019

Президент Украины Владимир Зеленский заявил, что и. о. главы Государственной фискальной службы Александра Власова необходимо уволить. Об этом он заявил на совещании по вопросам морских портов Украины в Одессе, трансляцию вел телеканал NEWSONE.
Все началась с того, что Зеленский вспомнил об обещании чиновника. Так, председатель должен был уволить людей.
"Мы с вами договорились, что вы уволите людей, таможенников, если они сами не пойдут на то, чтобы написать заявления на увольнение... А потом я попросил предоставить мне реальные документы, они не совпадают с вашим постом в Facebook. То есть вы людей отправили в отпуск. Можно небольшой доклад по этому вопросу", - возмутился Зеленский. (Речь шла о начальниках 4 западных таможень )
На что Власов ответил, что цель достигнута, а чиновники были освобождены от выполнения обязанностей. Однако, сейчас они находятся в отпуске. Президента этот ответ не удовлетворил. В итоге, он попросил Власова покинуть должность и.о. председателя ГФС по собственному желанию.
"Вы считаете, что я идиот? Что я, вы нас всех считаете идиотами? Я хочу, чтобы вы лично написали заявление на ваше увольнение. Не пошли в отпуск, а реально это сделали. Скажите, пожалуйста мне дату, чтобы я знал это не из Facebook, а в реальных документов", - подчеркнул он.
После этого Власов сказал, что напишет заявление сегодня, 13 июля.

Шериф

13:49, 13 июля 2019

Старая гвардия разучилась быстро ноги переставлять . Надеюсь робяты их научат .

Прохор

15:20, 13 июля 2019

Президент решил что он выше закона? Если человек в отпуске, его нельзя уволить

Шериф

16:55, 13 июля 2019

Две недели назад на совещании ,он дал команду уволить их , а не отправлять на пересидку в отпуск.

Прохор

15:18, 13 июля 2019

В конце статьи список из 18 организация которым плохо заносят))) они прочтя президента дать им возможность нормально доить Коммерсов

Александр

16:52, 14 июля 2019

Тимошенко завод "реприватизировала" за250млрд. в свой карман? Вот пусть теперь либо переезжает жить на Социк (или прямо на блюминг), либо эвакуирует к себе в Конче-заспу...

Ссылка скопирована в буфер обмена