Українські лікарі не складають клятву Гіппократа, - Уляна Супрун розповіла криворіжцям правду, якій варто подивитися в очі

Українські лікарі не складають клятву Гіппократа, - Уляна Супрун розповіла криворіжцям правду, якій варто подивитися в очі

Фото: Первый Криворожский

18 травня у Кривий Ріг на Другу конференцію громадянського суспільства приїхала виконуюча обов’язки Міністерки охорони здоров’я Уляна Супрун.
Про це журналістці нашого сайту стало відомо на місці події, організованої ГО «Об'єднання відповідальних громадян».

Про початок конференції, яку організували громадські діячі у Кривому Розі, ми писали тут.

Міністерка розповіла про декомунізацію української медицини та основні проблеми медичної сфери. За словами очільниці МОЗ правда – один з потужніших рушіїв змін.

На початку виступу, вона запитала присутніх: «Чи знаєте ви, коли український лікар складає клятву Гіппократа?».

Люди не змогли відповісти на це питання, й Уляна Супрун відповіла на нього сама:

«Я можу вам сказати правду – ніколи українські лікарі не складають клятву Гіппократа. Вони її не складають. Є Указ Президента України про клятву лікаря, який був затверджений у 1992 році.

Там написані такі речі, як: загальнолюдська мораль, постійний розвиток, взаємоповага між людьми, професійна етика. Дуже гарні слова, а скажіть правду? Ви думаєте українські лікарі поводяться так зі своїми пацієнтами? Напевно не завжди так буває, як написано. Насправді українська медицина не розвивалася останні 25 років. Можна сказати, що 70 років тому, коли була «радянщина», медицина теж не розвивалася.

За останні 30-45 років українська медицина знищувалася, як і дороги. Про медицину ніхто не дбав та не займався нею».

Читайте також: В Україні Держслужба перевірятиме аптеки та ліки

За словами Міністерки, у тексті Присяги лікаря за часів Радянського Союзу слова такі самі, як й у тексті Присяги сучасного українського лікаря, лише бракує слів «про комунізм та Радянський Союз». З тих часів якість надаваних медичних послуг майже не змінилася.

Вона розповіла історію зі свого життя. Коли Уляна Супрун вперше зайшла у будівлю МОЗу, вона знайшла статую Гіппократа у підвалі. Вона стояла зі зламаною рукою обличчям до стіни. За словами Міністерки, це свідчить про те, як раніше зневажливо ставилися до системи охорони здоров’я.

«Безкоштовної медицини немає. 50% фінансування медичної допомоги відбувається з наших кишень, решта дуже неефективно використовується з державного бюджету. Чия це провина?

Політики думають, що якщо ми раз на рік дамо лікарям грамоти – вони будуть задоволені. Після цього буде низька зарплата: одні лікарі заробляють багато, другі – мало. Найменше грошей отримують чесні, до них не було поваги та нормальних умов роботи», - сказала Уляна Супрун.



За її словами, медицина – це не лише надання медичних послуг, не лише лікарня, лікар й пацієнт.

«Медицина - це також дорога. Ми можемо мати найкращу машину швидкої допомоги, найкращих лікарів й парамедиків, найліпше обладнання та ліки, чудові накази МОЗ. Але якщо є такі дороги - машина швидкої допомоги ніколи не приїде до пацієнта вчасно», - зазначила лікарка.

Уляна Супрун говорить, що медицина – це й електроенергія. Вона навела приклад, коли у містечку в Івано-Франківській області був спалах кору. У тому містечку були постійні проблеми з електроенергією.

Кожні 3 дні місто лишалося без світла, тому холодильники, де зберігалася вакцина – не працювали. Через те, що вакцини зберігалися у неналежних умовах – вони стали непридатними для використання й люди фактично лишилися без медпрепарату.



«Якщо нема Інтернету – нема медицини. Зараз ми маємо електронну систему охорони здоров’я, за допомогою якої люди записуються до лікаря, що неможливо без Інтернету. Одна з проблем медичних університетів – студенти не мають доступу до закордонних журналів. Їх можна отримати лише через Інтернет, але не усі мають до нього доступ.

В Україні 800 тисяч медпрацівників. З них 180 тисяч – лікарі. Одна з проблем – усі думають, що медицина окремо від політики, нашого життя, окремо від громадянської відповідальності. Усі думають, що освіта, дороги, Інтернет, електрика – не стосуються медицини, але це все взаємопов’язане», - пояснила очільниця МОЗ.

Про що ще криворіжцям розповіла Уляна Супрун – читайте згодом на нашому сайті.

Нижче ви можете подивитися виступ Міністерки у Кривому Розі.


Уляна Супрун - лікарка, яка раніше очолювала гуманітарні ініціативи Світового Конгресу України, директорка й засновниця ГО «Захист патріотів» та «Школи реабілітаційної медицини Українського Католицького Університету».

Уляна Супрун з 1 серпня 2016 року виконує обов’язки Міністерки охорони здоров’я України.

Очоливши МОЗ, вона розпочала трансформацію системи охорони здоров’я нашої держави. За ініціативи Уляни Супрун в Україні була впроваджена нова медична реформа, першим етапом якої було введення нового механізму фінансування медичних закладів первинної ланки. В народі криворіжці називають їх амбулаторіями.

Після того як Уляна Супрун очолила Міністерство охорони здоров’я, в країні з’явилася Національна служба здоров’я і була запущена процедура «гроші йдуть за пацієнтом».

Відтак українські пацієнти отримали змогу самостійно обирати собі лікарів та укладати із ними декларації.

Також на посаді в. о. Міністерки МОЗ Уляна Супрун розвінчала багато міфів, стосовно здоров’я та медицини, які люди розповсюджували за протягом багатьох років. Зокрема мова йде про міфи: «заборонено сидіти на холодному» та «не можна їсти морозиво, коли болить горло».



Комментарии (11)

Art cool

18:07, 18 мая 2019

Miнiстерка, Вот это поворот

Шериф

20:10, 18 мая 2019

За 5 лет минус миллион украинцев . И вся свиноферма как огня боится наших городских или сельских больниц , даже Феофании , только что , бегом в Германию , в Австрию или в Израиль . А эта сволочь американская не читает про свои "деньги за пациентами" когда только на этом сайте за неделю 1-2 раза крики о помощи , помогите спасти ребенка и мы даем кто сколько может . А таких сотни и тысячи по Украине , которым помочь некому и они погибают. Слов нет .Сгиньте нечисть .

Журналіст

20:45, 18 мая 2019

Шериф, А що ти особисто зробив для того,щоб змінити українську медицину? Що ти взагалі зробив для України? Зате кричиш скиньте . А сам ти з України? Якщо так,то чого нічого не робиш для змін? А якщо ні, то чого лізеш у наші справи?!

Шериф

20:53, 18 мая 2019

Я сам ***качу з КР і за свій вік зробив все що належить зробити чоловікові , а тобі свиното , рекомендую подивитися як люди живуть і виживають і гинуть у селах , районах , містечках, і скільки їх там осталося . Тоді будеш говорити про Україну і ваші з свинофермою справи .

Шериф

21:14, 18 мая 2019

Такі громадяни як ти , для доктора "смерть" це мрія . З ними можна робити будь які реформи і ніщо їх не бере . А тут мруть як мухи ,чим тідьки не пробували лікувати , і кропивою , і клізмами , і меню в лікарнях низькокалрійне по 2 грн. в день , неічого не помагає . Так що будь здоровий.

Пацифист 76

21:54, 18 мая 2019

А Украине все упрощается медицина и образование. Да и другие виды услуг и социальных гарантий. Европе нужны крепкие и сильные рабы.

Володимир.

08:46, 19 мая 2019

Найголовніше що вони зробили з медициною це декомунізація? Вона хвора на голову або прикидається?

polarfuchs

10:57, 19 мая 2019

Главное что они (американцы и их прихлебатели) сделали это развалили одну из лучших в мире систем здравоохранения СОВЕТСКУЮ. А взамен пытаются создать самую несовершенную в мире американскую. Рекомендую к просмотру фильм американского режиссёра Майкла Мура "Здравозахоронение". И ответьте мне почему на этом сольном выступлении чиновницы от здравоохранения не было врачей? отвечаю, они бы задавали неудобные вопросы, на которые эта нанятая убийца украинцев ответить не смогла бы....Все 25 лет украинские власти только рушат старое и не в состоянии построить новое

Рокер

21:50, 19 мая 2019

Это в кои веки советская медицина была лучшей?До 2001года в ЛПУ не было одноразовых шприцев!О томографах,пересадках сердца я уже и не говорю!От поганые ***ы,таки ж развалили!

galaxy78

11:29, 19 мая 2019

Кто пустил эту ***ку в Кривой Рог!

ukrainefarever

09:28, 20 мая 2019

"Міністерка" увольте этого школьника который пишет статьи

Ссылка скопирована в буфер обмена