Переписати історію Майдану політики не зможуть, - криворізьким бібліотекам презентували книжки про Революцію Гідності

Переписати історію Майдану політики не зможуть, - криворізьким бібліотекам презентували книжки про Революцію Гідності

Фото: Первый Криворожский

Криворізькі бібліотеки 7 травня отримали від Українського інституту національної пам’яті серію книжок про події у Києві під час Революції Гідності - «Майдан від першої особи».

Серед презентованих видань «45 історій Революції гідності» (2015 рік), «Мистецтво на барикадах» (2016 рік) та «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» (частина перша – 2017 рік та частина друга – 2018 рік). Всі книги видали у проекту Інституту національної пам’яті «Майдан.Усна історія». Він розпочався ще під час самих подій у столиці – у листопаді-грудні 2013 року. Опитування тривало у найсумніші дні Майдану – під час розстрілів, у буденні дні, коли учасники протестів готувались до чергових акцій тощо.

Читайте також: У Кривому Розі хочуть надрукувати книгу зі спогадами десятків городян, які брали участь у Революції Гідності

Директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович підтримав ідею колег та організував цей напрямок роботи більш ретельно, розповідають фахівчині установи. Масштабне інтерв’ювання учасників Революції Гідності у регіонах почалось уже навесні 2015 року.

У Кривому Розі книжки для працівниць бібліотек презентували координаторки проекту – співробітниці Українського інституту національної пам’яті Тетяна Привалко і Тетяна Ковтунович. Організацією заходу та візиту займалась професорка Криворізького національного університету, докторка філософських наук Тетяна Цимбал. Саме вона координувала у нашому місті робочу групу, яка проводила опитування серед місцевих учасників Революції гідності та займалась опрацюванням записаних інтерв’ю, які увійшли до усної історії Майдану.


Тетяна Цимбал подякувала за допомогу у зборі та обробці інформацію Ларисі Лехан та Юрію Візниці. Також висловила слова подяки працівникам філії суспільного мовника – ПАТ НСТУ «Суспільне UA» у Кривому Розі.

Тетяна Привалко і Тетяна Ковтун розповіли, що під час багатогодинних записів опитування із революціонерами і революціонерками намагались жодним чином не впливати на інтерв’юентів, оскільки головна задача проекту – зберегти спогади про Майдан такими, якими вони є у безпосередніх учасників подій. Тому усі розшифровки проводились максимально наближеною до оригіналів мовою – із усіма емоційними вставками та діалектизмами. Переписати історію будь-який режим, який прийде після нинішнього, буде неможливо, говорять співробітниці Українського Інституту національної пам’яті.



Читайте також: Лідер криворізького автомайдану планує оскаржити рішення суду першої інстанції





Фото: Софія Скиба

Видео: Софія Скиба

Комментарии (9)

_jAZz_

14:45, 08 мая 2019

Інститут національної пам’яті - Вятрович, страница которого на ФБ 8 марта была просто перегружена поздравлениями))))

Володя не Ульянов

14:47, 08 мая 2019

Переписати не зможуть а ДОписати зможуть. Скоро ми почуємо офуїтєльні історії про не зовсім поганих беркутівців, і про агентів Кремля, які провокували мирних протестувальників, що правда посередині, що винних немає, давайте обнімемось з ватою і т.д.

Шериф

16:24, 08 мая 2019

Беркутовці Франції місять жовтих жилетів які переступають дозволене , не дивлячись що оні же деті или оні же леді .

Шериф

16:01, 08 мая 2019

И снова в Кривом Роге , только один день, проездом в Бердичев
Автор: София Скиба
Фото: София Скиба
Видео: София Скиба

Шериф

16:06, 08 мая 2019

В любимых нами США и историки и действующие лица уже бы отпраздновали бы первые 5 лет отсидки из 300 каждому.

Шериф

16:37, 08 мая 2019

Тут Тамерлан сказав " я прозахідна людина" , то мені подумалося , хорошо було б , окремим законом повернути в паспорт строчку - національність . І прописати процедуру , якщо людина хоче бути євреєм , росіянином , азербайджанцем або будь якої існуючої держави. Щоб не було не проукраїнських українців , з трьома паспортами в кишені , у тебе є вибір , повертайся до дому , або ж відповідай перед українцями по українських законах .

Шериф

17:06, 08 мая 2019

О так в тебе тоже коріння на 5-6 віків в глибини українських чорноземів , це ж ті землі що ще за часів Хмельницького були осередком українства. І тільки через 300 років в склад України увійшла р а г у л ь щ и н а , а ще через 50-60 повилазили фаріони , ніцої , вятровичі і інша шелупень .

Вагонник

16:43, 08 мая 2019

Ещё древние римляне говорили: выслушай другую сторону. Так и, судя по тексту статьи, сейчас: восставшие честные и порядочные, все в белых перчатках, а бойцы, защищавшие президента, парламент, правительство и другие органы власти-это чудовища, преступники и вообще российские войска. Печально смотреть на глумление над историей...

Жевержеев

19:57, 08 мая 2019

Как по мне, то в учебниках по истории надо всё в негативе подавать. Всё полностью. Те черти красные, потому что собственность отобрали, те черти - в рабство загоняли, те черти целыми деревнями сахалинских айнов японцам в аренду сдавали, а теперь никак не заткнуться с геноцидом индейцев. Только вот индейцы живы и с автономией, а айнов и след простыл. Но гнобить надо все стороны. А потом можно и на живопись отвлечься.

Ссылка скопирована в буфер обмена